متاسفانه خیلی از ما ایرانی ها، ذائقه خود را به مصرف قند و شکر همراه با چای عادت داده ایم و از آنجا که مردم ما علاقه فراوانی به نوشیدن چای در طول روز دارند، زیاده روی در مصرف قند و شکر می تواند افزایش کالری دریافتی و ابتلا به چاقی و اضافه وزن را در پی داشته باشد. مصرف 10 حبه قند در طول روز، می تواند باعث افزایش حدود 10 کیلوگرم وزن در طول سال شود. افزایش وزن هم که عوارض فراوانی از ابتلا به بیماری های قلبی گرفته تا دیابت خواهد داشت.
برای بالا بردن ارزش تغذیه ای یک وعده چای روزانه ای که قرار است بنوشید، آن را با حجم متعادلی از خوراکی های شیرین و البته مغذی تری مانند خرما، عسل، کشمش، توت یا انجیر، همراه کنید. البته نباید در مصرف این خوراکی های مغذی هم افراط کرد چون تمام خوراکی های مغذی و غیرمغذی، حاوی کالری هستند و زیاده روی در مصرف آنها، می تواند باعث ابتلا به چاقی و عوارض ناشی از آن شود.
خرما
خرما به عنوان یک میوه شیرین می باشد که برای سلامتی بدن مفید بوده و دارای نیروی طبیعی است. شما از خرما می توانید برای درمان یبوست و اسهال استفاده کنید و همچنین این میوه خوشمزه برای تنظیم فشار خون، جلوگیری از بیماری های قلبی و درمان شب کوری موثر است. این میوه بسیار تاریخی است و قدمت آن به قرن پنجم پیش از میلاد می رسد. نام علمی آن Phoenix dactylifera است و در دسته میوه های خشک طبقه بندی شده است و محصول درخت نخل است. شاید برایتان جالب باشد ولی اصالت آن به کشور عراق می رسد.
مزیت های خرما
- بسیار مغذی است.
- سرشار از فیبر است.
- غنی از آنتی اکسیدان های پیشگیری از انواع بیماری است.
- احتمالا افزایش قدرت مغز را در پی دارد.
- زایمان طبیعی را برای خانم های باردار تسهیل می کند.
- یک شیرین کننده طبیعی که بهترین جایگزین برای شکر است.
- داری سایر مزایای بالقوه سلامتی مانند استحکام استخوان ها و تنظیم قند خون است.
- به سادگی می توان آن را به رژیم غذایی روزمره اضافه کرد، چرا که همیشه در دسترس است.
کاهش وزن با خرما
در واقع تک تک مزایای خوردن خرما به تناسب اندام بیشتر کمک می کند. به عنوان مثال مزیت فیبر فراوان خرما باعث می شود روده بزرگ غذا را به آهستگی جذب کند،در نتیجه مدت زمانی که فرد سیر می ماند بیشتر است و به گوارش بهتر و سلامتی بیشتر بدن کمک می کند. خرما دارای اسیدهای چرب غیراشباع است که باعث کاهش التهاب می شود. یکی از دلایل چاقی وجود همین التهاب ها در بدن است که از مصرف غذاهای ناسالم، کم تحرکی و … به وجود می آید. خرما دارای مقادیری از پروتئین است و ساختار پروتئین به گونه ای است که دیر هضم می شود و باعث ماهیچه سازی می شود. خواص آنتی اکسیدانی موجود در خرما باعث کاهش استرس، التهاب و دفع سموم بدن می شود. همچنین به بهبود متابولیسم کمک می کند و نهایتا منجر به کاهش وزن و تناسب اندام می گردد.
خوردن خرما با چای
هنوز تحقیقی که به طور قطع ثابت کند که خوردن چای با خرما کار درستی نیست، وجود ندارد. تحقیقاتی که انجام شده است اکثرا معتقد هستند که گرمای چای باعث ازبین رفتن مواد مغذی خرما شده و آنچه باقی می ماند، فقط کالری خرماست. البته حتی اگر این موضوع نیز صد در صد اثبات شود، باز هم دو مورد را باید در نظر داشت. یکی اینکه از آنجا که ما ایرانی ها عادت داریم که حتما چای و انواع دمنوش خود را با یک ماده شیرین مانند قند مصرف کنیم، استفاده از خرما با چای در هر حال سالم تر از قند یا سایر شیرینی جات مصنوعی است. دومین مورد اینکه برای رفع این مشکل می توان چای را بعد از اینکه کمی خنک تر شد و از درجه 100 درجه نقطه جوش پایین تر آمد نوش جان کرد. با این کار آسیب کمتری به معده نیز وارد می شود. چرا که مایعات داغ برای سلامت معده مضر هستند. سومین مورد هم این است که به رفع عادات اشتباه بپردازیم، به تدریج به خوردن چای تلخ عادت کنیم و خرما را در زمان هایی که مناسب تر است، مصرف کنیم.
فواید چای سبز و خرما
برخی کارشناسان عقیده دارند که نباید خرما و توت را به همراه چای مصرف نمایند .زیرا قند این مواد هنگام تماس با آب جوش و یا چای داغ جذب بدن می شود و اما انرژی آنها جذب بدن نمی شود و مزایای آنها از بین می رود. البته این نظریه به کارشناسی زیادی نیاز دارد و از نظر علمی ثابت نشده است زیرا قند خرما و توت و انجیر بیشتر از نوع فروکتوز است که قندی طبیعی می باشد و در صورت جذب بدن خطری برای آن ندارد. البته در مصرف این مواد خوراکی باید اعتدال را رعایت نمود زیرا کالری بالای آنها موجب افزایش وزن و چاقی می شود. از طرفی اگر قند موجود در خرما در تماس با آب جوش و چای جذب بدن شود. باید این سوال را پرسید که چگونه بخش عمده کالری که از مواد قندی است و مبنای انرژی زا بدون آن است جذب بدن می شود. اما انرژی آن جذب نمی شود.
سخن آخر
خاصیت ضد دیابتی خرما، از آنجا که خرما یک شیرینی طبیعی است، سطح قندخون را کنترل کرده و به دلیل فلاونوئیدها، ساپونین ها و فنولیک های موجود در خرما، تولید انسولین در بدن بیشتر تحریک می شود و به جلوگیری از دیابت کمک می کند. در مورد مصرف خرما برای افراد دیابتی، با اینکه خیلی ها معتقدند که مفید است، بهتر است که قبل از مصرف با پزشک خود مشورت نمایید و به صلاحدید پزشک خود عمل کنید.