خارش پوست بعد از حمام کردن یا دوش گرفتن باعث می شود یک تجربه دلپذیر به یک تجربه آزار دهنده، با امکان خطرات بهداشتی، تبدیل شود. خارش پوست با نام پزشکی pruritus شناخته شده است، و می تواند با برخی از اختلالات همراه باشد. خارش پوست بعد از حمام کردن بسیاری از افراد را درگیر کرده و می تواند در منطقه خاصی از پوست یا در سراسر بدن به وجود آید. این خارش می تواند بثورات جلدی ایجاد کرده و طیف گسترده ای از خارش از خفیف تا شدید را به همراه داشته باشد.بسیاری از مردم از این موضوع شکایت دارند که پس از استحمام پوستشان به قدری خارش و قرمزی دارد که باعث ایجاد ترک می شود. ترک خوردن پوست می تواند منجر به عفونت های پوستی ثانویه شده و اگر کنترل نشود، پوست را آسیب پذیر کند. این عارضه همچنین می تواند بیماری های پوستی موجود را تشدید کند. خوشبختانه، چند درمان خانگی وجود دارد که شما می توانید با استفاده از آن خارش پوست بعد از حمام کردن را تسکین داده و یا در برخی مواقع علت زمینه ای که منجر به خارش و خشکی پوست می شود را درمان کنید.
علل احتمالی
عوض کردن صابون و شامپو
عوض کردن صابون و شامپو برای پوست های حساس خوب نیست. این کار ممکن است باعث تحریک پذیری بیشتر پوست شود. در واقع، شما نباید فریب تبلیغات را بخورید و از انواع جدید صابون ها و شامپوها استفاده کنید. اگر از مشکلات پوستی رنج می برید، باید از صابون و شامپوی سنتی ، ملایم و فاقد مواد شیمیایی استفاده کنید.
محرک ها
ترکیبات صابون ، شامپو ، خمیر اصلاح و نرم کننده ای که استفاده می کنید را بررسی کنید. سدیم لوریل سولفات ماده ی شیمیایی است که از آن در بیشتر این محصولات استفاده می شود و ممکن است باعث خارش پوست شود. سدیم لوریل سولفات از نارگیل مشتق می شود و ترکیبی برای تولید کف است. مواد شیمیایی مورد استفاده در این محصولات ممکن است پوست را در برابر خارش آسیب پذیر کنند.
آب داغ
حمام کردن با آب داغ معمولاً باعث خشک شدن بیش از حد پوست می شود. این یکی از علل اصلی خارش پوست بعد از حمام کردن است.
آب سخت
آب سخت ممکن است باعث به جا ماندن لایه ای ریز از صابون بر روی پوست شود که این به نوبه ی خود ممکن است باعث تحریک احساس خارش شود. آب سخت محتوی کلسیم است که باعث خشکی و خارش پوست می شود.
پیشگیری از خشکی و خارش پوست بعد از استحمام
عواملی که باعث ایجاد خشکی و خارش پوست بعد از استحمام می شوند می توانند ذاتی یا اکتسابی باشند.
توصیه اول: جنس پوست خود را بشناسید.
اگر جنس پوستتان خشک و فاقد چربی و رطوبت کافی باشد، احتمالا بیش از سایرین از بروز خشکی و خارش پوست بعد از استحمام رنج می برید.پوست خشک با تماس با شوینده ها و آب اضافی، همان مقدار چربی سطحی را موقتا از دست می دهد و خشکی بیشتر شده و پوست حالت سفیدک سفیدک می شود و شروع به خارش می کند.توصیه می شود که به پزشک مراجعه نمایید تا با انجام معاینه بر روی پوست شما، جنس پوستتان را تشخیص دهند و شوینده ها و صابون های مناسب را تجویز کند.
توصیه دوم: شوینده مناسب پوست انتخاب کنید.
صابون های قلیایی و معطر که منجر به برداشته شدن لایه چربی سطح خارجی پوست می شوند ، یکی از مهم ترین عوامل خشکی و خارش پوست بعد از استحمام به حساب می آید.
اگر پوست صورت شما چرب است چندان مانعی ندارد که در حین استحمام از صابون های قلیایی استفاده کنید اگر چه توصیه نمی کنیم. اگر جنس پوستتان ذاتا خشک است، سریعا به پوستتان آسیب می رساند و ایجاد خشکی و خارش می کند.بهترین شوینده پوست صورت، صابونی است که متناسب و سازگار با نوع پوست شما باشد.
توصیه سوم: با آب ولرم استحمام کنید
توصیه می شود که برای جلوگیری از بروز خشکی و خارش پوست بعد از استحمام، با آب ولرم استحمام کنید بدین دلیل که استحمام با آب داغ یا سرد می تواند پوست را خشک و پوسته پوسته کند و رطوبت پوست را کاهش دهد.
توصیه چهارم: استحمام در مدت کوتاه
تماس بیش از اندازه و طولانی مدت آب با سطح پوست باعث از بین رفتن چربی و رطوبت پوست می گردد. به شما پیشنهاد می کنیم که تعداد دفعات استحمام کردن در طول هفته را بیشتر کنید ولی مدت استحمام کمتر از ده دقیقه باشد.
توصیه پنجم: لوسیون و مرطوب کننده مناسب استفاده کنید
عدم استفاده از کرم های مرطوب کننده یکی از شایع ترین عوامل خشکی و خارش پوست بعد از استحمام است که اکثریت با بی تفاوتی آن را نادیده می گیرند.
بهتر است بدانید که بلافاصله بعد از استحمام که پوست بدن را خشک کرده اید ولی حالت نم روی پوست هنور وجود دارد، بهترین زمان برای مالیدن لوسیون مناسب و یا کرم های مرطوب کننده است.پیشنهاد می کنیم که در طول روز استحمام کنید و لوسیون را هم در طول روز بر روی پوست بدن خود بمالید بدین دلیل که شب ها فرصت اکسیژن گیری پوست از محیط است و حضور مواد لوسیون بر سطح پوست از اکسیژن گیری پوست جلوگیری می کند.