استرچ مارک یا ترک پوست، خطوط قابل رویتی هستند که روی سطح پوست ایجاد شده و بدون رنگ و سایه مانند هستند. استرچ مارک معمولا روی شکم ایجاد می شود اما ممکن است روی ران ها، بالای بازو، باسن و سینه هم دیده شود.گاهی استرچ مارک ها بخش وسیعی از بدن را می پوشانند. بارداری هم یکی از دلایل اصلی ایجاد ترک های پوستی است، اما افزایش یا کاهش وزن ناگهانی، رشد سریع، عوامل وراثتی، استرس و تغییراتی در وضعیت فیزیکی هم می توانند استرچ مارک ایجاد کنند.پوست از سه لایه ی اصلی تشکیل شده است: اپیدرمیس (لایه ی بیرونی)، درمیس (لایه ی میانی) و هایپودرمیک (عمیق ترین لایه). ترک های پوستی وقتی که بافت همبند، بیش از ظرفیت انعطافی اش کشیده می شود، در لایه ی میانی پوست شکل می گیرند.با کشیدگی پوست، کلاژن ضعیف شده و چرخه ی طبیعی تولید کلاژن، مختل شده و آسیب می بیند. در نتیجه نهایتا، اسکارهای ظریفی زیر لایه ی بیرونی پوست ایجاد می شود. این ترک ها در ابتدا به صورتی یا قرمز می زنند اما به مرور زمان، یک خط نقره ای رنگ نازک روی سطح پوست نمایان شده و استرچ مارک بوجود می آید.استرچ مارک ممکن است باعث شود احساس خوبی نسبت به ظاهرتان نداشته باشید، اما خوشبختانه راهکاری طبیعی برای کمتر کردن یا از بین بردن این خطوط وجود دارد.
علت بروز ترک حاملگی چیست؟
دلیل این موضوع که پوست در حاملگی ترک می خورد، این است که بدن شما در حال رشد است و سلول های پوست شما مجبورند با سرعتی بسیار بیشتر از سرعت معمولی، تکثیر شوند و بنابراین پوست شما کشیده می شود. هر زمانی که بر اثر مواردی مثل اضافه وزن، رشد ماهیچه ها یا بارداری، بدن شما به سرعت رشد می کند، ممکن است پوست شما نتواند با این روند همگام شود. برخی از زنان به خاطر نوع پوستی که دارند، بیشتر از دیگران مستعد بروز ترک های پوستی قرار دارند. زنانی که پوست چرب تری دارند، احتمالا ترک های پوستی کمتری خواهند داشت. ترک های پوستی ممکن است برای افرادی با هر رنگ پوست ایجاد شود. مردان نیز ممکن است به ترک پوست دچار شوند.
پیشگیری از ترک شکم بعد از زایمان
به کمک برخی روشها می توانید از ترک شکم بعد از زایمان جلوگیری کنید یا مقدار این ترکها را کاهش دهید. مثلا برای پیشگیری از ترک حاملگی می توانید از درمان های ساده خانگی مثل کره ی کاکائو، روغن ویتامین E یا مرطوب کننده های غلیظ استفاده کنید. سایر روشهای پیشگیری عبارتند از:
- استفاده از کرم های مخصوص بارداری
- استفاده از ضدآفتاب: آفتاب ترک های پوستی را مشخص تر می کند و کلاژن پوست را از بین می برد.
- آبرسانی پوست با مرطوب کننده ها بعد از استحمام
- نوشیدن آب به مقدار زیاد و خوردن مواد مغذی در بارداری
- ورزش منظم
- کنترل وزن و جلوگیری از تغییرات ناگهانی در وزن بدنتان
- مصرف روغن ویتامین E، روغن زیتون، آلوئوورا و روغن جوانه گندم قبل از ایجاد ترک
- کاهش مصرف قهوه، چای، و نوشابه (چون باعث کم شدن آب بدن می شوند)
استفاده از مرطوب کننده، ویتامین C و روغن های گفته شده در بالا در محل هایی که احتمال دارد با حاملگی و بعد از زایمان دچار ترک شوند علاوه بر پیشگیری تا حدی به درمان ترک حاملگی نیز کمک می کنند.