سردرد تنشی بر اساس آمار انجمن بین المللی سردرد. شایع ترین نوع سردرد محسوب می شود. حدود 78% مردم دنیا حداقل برای یکبار سردرد تنشی را تجربه کرده اند. سردرد تنشی وقتی مزمن و تبدیل به سردرد روزانه شود می تواند بر کیفیت زندگی فرد اثر بگذارد. سردرد تنشی در اثر انقباض عضلات سر و گردن ایجاد می شود و عامل محرک آن بیشتر استرس و اضطراب و تنش است به همین دلیل سردرد عصبی نیز نامیده میشود. سردرد تننشی اپیزودیک می تواند ماهی یکبار فرد را درگیر کند و یا بیشتر روزها همراه فرد باشد. درصورتی که بیشتر از 15 روز در ماه فرد را درگیر کند ( به مدت حداقل 3 ماه ) مزمن می شود. درصورتیکه سردرد تنشی با فعالیت های روزمره شما تداخل کند باید حتما با یک پزشک متخصص سردرد در کلینیک تخصصی سردرد تماس بگیرید تا با تشخیص و درمان صحیح به زندگی روزمره خود بازگردید.
علل سردردهای تنشی
سردردهای تنشی توسط انقباضات عضله در نواحی سر و گردن ایجاد می شوند. انواع غذاها، فعالیت ها و عوامل استرس زا می توانند باعث ایجاد این نوع انقباضات شوند. برخی از مردم نیز پس از خیره شدن به صفحه ی کامپیوتر برای مدت طولانی یا پس از رانندگی برای مدت زمان طولانی به سردردهای تنشی دچار می شوند. هوای سرد نیز ممکن است باعث سردرد تنشی شود.
سایر محرک ها برای سردردهای تنشی عبارتند از:
- الکل؛
- خستگی چشم؛
- خشک شدن چشم؛
- خستگی؛
- سیگارکشیدن؛
- سرماخوردگی یا آنفولانزا؛
- عفونت سینوسی؛
- کافئین؛
- نوع ایستادن یا نشستن غلط؛
- استرس عاطفی.
علائم سردرد تنشی
علائم سردرد تنشی عبارتند از:
- احساس درد مبهم در سر؛
- احساس فشار در دور پیشانی؛
- حساسیت به لمس در دور پیشانی و پوست سر.
این درد معمولا خفیف یا متوسط است اما می تواند شدید نیز باشد. در این مورد ممکن است شما سردرد تنشی تان را با میگرن اشتباه بگیرید. این یک نوع سردرد است که باعث درد ضربانی در یک یا دو طرف سر شما می شود.
با این حال سردردهای تنشی، تمام علائم میگرن ها مانند حالت تهوع یا استفراغ را ندارند. در موارد نادر، سردرد تنشی می تواند مانند میگرن به حساسیت نسبت به نور و صدای بلند منجر شود.
پیشگیری از سردردهای تنشی
از آنجا که سردردهای تنشی اغلب ناشی از محرک های خاصی هستند، با شناسایی عواملی که باعث بروز سردردها می شوند می توانید از تکرار سردردها در آینده جلوگیری کنید.داشتن یک روزنگار سردرد به تعیین علت سردردهای تنشی کمک می کند. برای این کار می توانید غذاها، نوشیدنی ها و فعالیت های روزانه و همچنین موقعیت هایی که باعث استرس می شوند را ثبت کنید.به علاوه هر بار که دچار یک سردرد تنشی می شوید، تاریخ آن را یادداشت کنید. بعد از چند هفته یا چند ماه قادر خواهید بود.محرک ها را شناسایی کنید. برای مثال، اگر مطابق یادداشت هایتان، سردردهای شما در روزهایی رخ می دهند که غذای خاصی را می خورید، آن غذا می تواند عامل محرک سردردتان باشد.
اهمیت درمان سردردهای تنشی
سردردهای تنشی اغلب به درمان ها پاسخ داده و به ندرت پیش می آید که باعث هر گونه آسیب عصبی دائمی شوند.با این حال، این سردردها می توانند بر کیفیت زندگی تان تأثیر منفی بگذارند. سردردهای تنشی همچنین مشارکت در فعالیت های جسمانی را دشوار می کنند.به طوری که ممکن است مجبور شوید از مدرسه یا محل کارتان مرخصی استعلاجی بگیرید. در هر حال، اگر این سردردها به یک مشکل جدی تبدیل شدند، با پزشکتان صحبت کنید.نادیده نگرفتن علائم شدید بسیار مهم است.اگر دچار یک سردرد ناگهانی شدید یا سردردتان با تکلم نامفهوم، ناتوانی در حفظ تعادل یا تب بالا همراه بود، فوراً به پزشک مراجعه کنید.زیرا این علائم می توانند نشان دهنده وجود مشکلات جدی تری مانند سکته مغزی، تومور یا آنوریسم باشند.