پسوریازیس بیماری پوستی مزمنی است که معمولا با ضایعه های پوستی بە صورت تکه های قرمز و ملتهب که روی آن پوشش سفید یا پوسته پوسته است، دیده می شود.
پوست سر، آرنج و پشت بدن بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند، این بیماری با معاينه بالينی تشخيص داده می شود که بر روی پوست تاول چرکی همراه با تب، درد عضلانی و خستگی ایجاد می شود.
تعداد مبتلایان به این بیماری در دنیا بین 2 تا 3 درصد و در ایران به طور متوسط 2 درصد جمعیت کشور است، این بیماری درمان سریعی ندارد، اما با استفاده از داروهای مختلف می توان آن را کنترل نمود و در حال حاضر استفاده از اشعه ماورای بنفش توسط متخصص پوست به عنوان درمان پسوریازیس متوسط تا شدید به کار می رود.
روش درمان در هر فرد بسته به سن، جنس، شغل و وسعت بيماری متفاوت خواهد بود، برای درمان پسوریازیس درمان های جایگزین از قبیل رژیم های غذایی مخصوص، کرم ها، مکمل های غذایی و گیاهی از قبیل روغن ماهی و استفاده از اسیدهای چرب امگا 3 را به کار می برند. زندگی در منطقه ای با آب و هوای گرم، حفظ بهداشت مطلوب پوست با حمام گرفتن روزانه مهم ، اجتناب از آسیب دیدن پوست،جلوگیری از خشکی پوست، در معرض نور آفتاب قرار گرفتن، عدم استفاده از مواد بهداشتی معطر، اجتناب از کشیدن سیگار و داشتن یک برنامه غذایی سالم به بالا بردن سطح زندگی افراد مبتلا به این بیماری کمک می کند.
نقش استرس در بیماری پسوریازیس:
استرس بر روی بیماریهایی که در واقع پوستی هستند و تظاهرات جلدی دارند اما به وضعیت های روحی فرد پاسخ میدهند و در اثر استرس بدتر میشوند مثل بیماری پسوریازیس (بیماری صدف که لکه های قرمز برجسته پوستی همراه با پوسته ریزی های شدید به خصوص در سر و زانو و آرنج مشخص می شود) از جنبه های مختلف اثر می کند:
۱-در قدم اول پوست را حساستر و دارای واکنش پذیری بیشتر می کند. استرس باعث ایجاد ضایعات مقاوم تر و التهابی شده، ناخن ها را شکننده و نامنظم کرده و باعث ریزش مو، بدتر شدن ضایعات و خارش بیش از حد است.
۲- استرس باعث می شود بیماران پسوریازیس به پوست خود بی توجهی کنند و گاهی پوست خود را مورد آزاد قرار میدهند. در بهداشت و مراقبت موها کوتاهی میکنند و با خراش دادن یا مالش بیش از حد و خاراندن پوست آن را تخریب و زخمی میکند. در واقع استرس میتواند باعث ایجاد سیکل معیوب تشدید خارش و خاراندن و خراشیدن مکرر پوست شود.
۳- در اثر استرس هورمونهایی مانند کورتیزول در بدن ترشح می شود که باعث افزایش ترشح چربی یا عود ضایعات صورت و بدن میشود.
۴- پوست اولین سد دفاعی بدن است و به عنوان یک سد فیزیکی و نیز به عنوان اولین محل حضور سلولهای دفاعی برای مبارزه با باکتریها و ویروسها و عوامل عفونت زا عمل میکند. استرس میتواند باعث افزایش تعداد سلولهای دفاعی و نیز فعال شدن نابجای آنها در پوست شده و در نتیجه باعث وقوع واکنش های خود ایمنی مثل حساسیت سرشتی پوست و بیماری پسوریازیس(صدف) گردد و بیماریهای التهابی پوست را عود دهد. استرس می تواند در وقوع لک و پس و طاسی سکه ای یا منطقه ای که بیماریهای خود ایمنی هستند موثر باشد. استرس می تواند باتخریب سد دفاعی پوست باعث کاهش مقاومت پوست نسبت به عفونتها شود. به علاوه با تخریب لایه محافظ پوست باعث تشدید از دست رفتن آب از پوست و افزایش نفوذ عوامل محرک و حساسیت زا به پوست شود.
۵-استرس می تواند رشد، تقسیم و تمایز سلولهای جدید را در پوست کاهش دهد به علاوه مانع خونرسانی مناسب به پوست شود. در نتیجه بازسازی سلولها و پاکسازی رادیکارهای آزاد از سطح آنها دچار اختلال شده و باعث تسریع فرآیند پیری و رنگ پریدگی پوست ما گردد.
۶- هرگاه بدن؛ تحت استرس است با تولید هورمونهای خاص باعث تولید چربی بیش از حد در سطح پوست و ایجاد اختلال در سیستم لنفاوی و جریان خون می شود در نتیجه بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس و آکنه (جوش صورت) را عود می دهد و حلقه های تیره اطراف چشم و پف آلودگی اطراف چشم ایجاد می کند.
پسوریازیس ارثی است
پسوریازیس مسری نیست، علت اصلی این بیماری هنوز مشخص نیست، اما مطالعات نشان داده عوامل ارثی و اشکالاتی در سیستم ایمنی بدن در بروز این بیماری دخیل هستند.
ابتلا به عفونت مانند سرماخوردگی یا گلودرد چرکی،ابتلا به بیماری که دستگاه ایمنی بدن را تضعیف کند،استرس های روحی، مصرف سیگار،قرار گرفتن در معرض سرما و مصرف برخی داروها از عوامل تشدید کننده این بیماری هستند.
در خانم ها شدت بیماری در طی بارداری کاهش می یابد و اگر تنها یكی از والدین به بیماری دچار باشند، احتمال ابتلای فرزندشان كمتر از ده درصد اما اگر هر دوی والدین مبتلا به پسوزیازیس باشند تا 40 درصد ریسک ابتلای فرزندشان به بیماری افزایش می یابد.
پسوریازیس انواع مختلفی دارد که یکی از انواع آن پسوریازیس ناخنی است که به شکل جدا شدن ناخن از بستر و و پوسته پوسته شدن آن و ایجاد لکه های روغنی بر روی ناخن نمایان می شود.
در خصوص سلول درمانی این بیماری گفت: سلولهای بنیادی در همه بافت های بدن وجود دارند و توانایی تبدیل به سلولهای تخصص یافته همان بافت را دارا هستند که نوید درمان بسیاری از بیماری ها را داشته اند.
در برخی از مشکلات و بیماری های پوستی مانند ویتیلیگو، از این علم نوین استفاده شده و نتایج قابل قبولی را نیز به همراه داشته است . اما یکی از اهداف مرکز تحقیقات پوست و سلول های بنیادی استفاده از جدیدترین و بهترین روشهای درمانی روز دنیا در درمان ضایعات پوستی است که متاسفانه هنوز برای درمان پسوریازیس اقدامی صورت نگرفته است.