مصرف الکل به خصوص مقدار زیاد آن بخشی از سبک زندگی سالم به شمار نمی رود. علت این ممنوعیت، تاثیر کوتاه مدت و بلند مدت آن بر بدن، سلامت کلی، مغز، سطح قند خون، کبد و دندان ها است. تاثیر نوشیدنی الکلی بر دندان ها و لثه غیر قابل انکار است.
بروز بیماری های لثه، پوسیدگی دندان، و زخم دهان در افرادی که از نوشیدنی های الکلی استفاده می کنند به خصوص در افرادی که به استعمال آن معتاد شده اند بسیار بالاتر از افراد سالم است. سومصرف الکل دومین ریسک فاکتور ابتلا به سرطان دهان به شمار می رود.
زرد شدن دندان:
نوشیدنی ها به دلیل دارا بودن کروموژن دارای رنگدانه هستند. این ماده به راحتی به مینای دندان می چسبد و با استفاده از اسید موجود در نوشیدنی الکلی موجب تضعیف مینای دندان و زرد شدن آن می شوند. نوشیدنی های تیره تر مانند شراب قرمز به همراه نوشابه های سیاه تاثیر مخرب تری بر رنگ دندان دارند. سفید کردن دندان با هزینه زیادی همراه است. پیشگیری از تغییر رنگ دندان بهتر است صرف هزینه و زمان زیاد برای داشتن لبخندی زیبا است.
پوسیدگی دندان:
محتوای شکر این نوع نوشیدنی ها بسیار بالا است. شکر مهم ترین ریسک فاکتور پوسیدگی دندان است زیرا باکتری های موجود در دهان از شکر تغذیه می کنند. در نتیجه، مصرف مداوم نوشیدنی های شیرین باعث تکثیر بیشتر باکتری ها می شود. در عین حال، افزودن طعم لیمو به این نوع نوشیدنی ها باعث تخریب بیشتر مینای دندان و افزایش حساسیت و پوسیدگی دندان می شود.
خشکی دهان:
نوشیدنی هایی که درصد بالایی از الکل دارند، باعث خشکی دهان می شوند. همه می دانیم که بزاق دهان به زدودن باکتری و پلاک از روی دندان کمک می کند و با این کار از بیماری لثه و پوسیدگی دندان ها جلوگیری می کند. قطع مصرف الکل می تواند به رفع کامل مشکل کمک کند.
برای کمک به حفظ بهداشت دهان ودندان جوانان چه توصیه هایی می توانیم به آنان بکنیم؟
- مراقبت از بهداشت دهان و دندان. دوبار مسواک زدن در روز با خمیردندان حاوی فلوراید با برسهای نرم و با پراکندگی کم. زمانیکه برسهای مسواک در هم رفتند باید مسواک را تعویض کرد.
- یکبار استفاده از نخ دندان در طول روز توصیه شده است. در صورتیکه لثه ها مشکلی داشته باشند در ابتدا ممکن است خونریزی لثه رخ بدهد. اما چند روز پس از استفاده که دندانها تمیز شدند خونریزی فروکش می کند. اگر خونریزی ادامه یافت باید به دندانپزشک مراجعه کرد.
- خوردن غذاهای قندی و غذاهای فراوری شده که حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات هستند را فقط به وعده های غذایی محدود کنید (بین وعده های غذایی از این مواد استفاده نکنید)
- افراد جوان را تشویق نمایید موادی از جمله ماست، پنیر، میوه تازه و سبزیجات، بیسکوییت خشک، آجیل و نان سبوس بخورند و آب و شیر بنوشند.
- جوانان باید تشویق شوند بین وعده های غذایی آب بخورند
- برای تحریک بزاق و کمک به جلوگیری از پوسیدگی دندان آدامس بدون قند بجوید
- اگر هر گونه تغییراتی را در سلامت دهانتان مشاهده کردید، از جمله زخم، لکه های سفید یا قرمز روی لبها یا زبان، فورا به یک دندانپزشک مراجعه نمایید
روش های محافظت از دندان:
ترک کامل این نوع نوشیدنی ها می تواند سلامت دندان های شما را تضمین کند. نوشیدنی خود را با آب ساده جایگزین کنید. پس از مصرف نوشیدنی های اسیدی و شیرین دهان خود را با آب تمیز کنید. استفاده از مسواک تا یک ساعت پس از مصرف این نوشیدنی ها به مینای دندان آسیب بیشتری وارد می کند. نوشیدنی خود را با نی بنوشید و مایع را بلافاصله قورت دهید. هر شش ماه برای بررسی سلامت دندان ها به دندانپزشک مراجعه کنید.