ریزش روزانه ی مو یک اتفاق طبیعی است. همه ما موی های خود را به طور مداوم و با سرعت ثابتی از دست می دهیم . این اتفاق بیشتر هنگام شستشو و شانه کردن می افتد. در دوران بارداری، بیشتر خانم ها موهای ضخیم و براقی دارند و ریزش مو را بعد از زایمان تجربه می کنند. با این حال ، در برخی موارد ،این اتفاق در طول بارداری می افتد. امروز قصد داریم در مورد ریزش مو در دوران بارداری بیشتر توضیح دهیم.
به طور معمول خانم ها هنگام بارداری به دلیل تغییر میزان هورمون استروژن، موهای زیبا و ضخیمی دارند. چون این هورمون از ریزش فولیکول مو جلوگیری می کند. با این حال، این حالت برای همه زنان باردار یکسان نیست، چون ممکن است به دلایل مختلف مربوط به سلامتی یا عدم تعادل هورمونی موهای خود را در دوران بارداری از دست بدهند.عدم ثبات سطح هورمون های بدن و تغییرات جسمی خاص می تواند باعث ریزش مو در دوران بارداری شود
در دوران حاملگی نسبت موهای آناژن(یعنی موهای در حال رشد )به موهای مرحله تلوژن (یعنی موهای در حال استراحت )افزایش می یابد.استروژنها مرحله آناژن را طولانی می کنند و آندروژنها فولیکولهای مو را در مناطق وابسته از جمله ناحیه صورت بزرگتر می کنند .بنابر این در دوران حاملگی ریزش موها کمتر وموها به اصطلاح پر پشتر میشوندو درجاتی از هیرسوتیسم خفیف شایع است.بعد از زایمان این آثار ازبین میروند و ریزش مو بارزتر می شود .تلوژن افلوویوم ( telogen effluvium )به معنی ریزش ناگهانی مو است که تقریبا 4-1 ماه بعد از زایمان شروع می شود .این روند گاهی با مقادیر هشدار دهنده ریزش مو (معمولا به دنبال شانه کردن و شستشو )مشخص می شود، خوشبختانه ،این روند خود به خود محدود می شود و میتوان به بیمار اطمینان داد که رشد طبیعی مو معمولا طی 12-6 ماه به حالت عادی باز می گردد.
هیرسوتیسم خفیف در دوران حاملگی شایع است و بیشتر از همه در چهره فرد جلب توجه می کند .زنانی که از نظر ژنتیکی مستعد مو های زبر هستند ،بیشتر از بقیه گرفتار می شوند .هیرسوتیسم به طور تیپیک چند ماه پس از زایمان پسرفت می کند.درجات شدیدتر هیرسوتیسم نا معمول هستند و اگر با شواهدی از بروز صفات مردانه همراه باشند باید بررسی دقیتراز نظر منبع آندروژنی دیگر انجام شود.
تاثیر بارداری بر وضعیت مو
بارداری باعث ایجاد تغییرات هورمونی زیادی در بدن می شود اگرچه این تغییرات هورمونی موقتی است اما باعث ایجاد تغییراتی در موی شخص می شود که باعث می شود فرد روی ظاهر موی خود حساس تر شود. وقتی فرد باردار نیست چرخه رشد موها منظم است و هرماه رشد طبیعی خود را دارد سپس وارد مرحله استراحت و توقف می شود اما هنگام بارداری دوره رشد موها به دلیل تغییرات میزان استروژن افزایش می یابد، درنتیجه موهای فرد در ابتدا پرپشت تر هم می شود اما با وارد شدن به مرحله استراحت توقف ریزش، احساس می شود حجم زیادی از موها ریخته شده است و موی سر فرد نامنظم و آشفته بنظر می رسد.
موهای چرب:
در طی بارداری با توجه به ساختار ژنتیکی فرد، ممکن است سرعت تولید چربی توسط غدد بدن کم یا زیادتر شود در نتیجه ممکن است به ناگاه موهای فرد پرچرب تر و یا خشک تر شود.
رنگ کردن موها در دوران بارداری:
مباحث زیادی درخصوص اینکه خانم های باردار می توانند موهایشان را رنگ کنند یا نه وجود دارد اما اغلب تحقیقات نشان داده است بهتر است در این دوران از هرگونه مواد شیمیایی دوری کرد تا سلامت بچه به خطر نیفتد. درعوض توصیه می شود از گیاهان طبیعی مثل حنا برای رنگ کردن مو در این دوران استفاده شود.در دوران بارداری گاهی اوقات بهتر است برای حفظ سلامت موها، شامپوی خود را عوض کنید و از شامپوهای حاوی مواد تقویتی استفاده کنید.