آیا وقتی برای مدتی روی مبل یا پشت میز کارتان می نشینید، احساس می کنید پاهایتان سنگین شده و ورم کرده است ممکن است آن را چندان جدی نگیرید اما در نهایت این مشکل شما را مجبور می کند با پزشک مشورت کنید.
پزشکان مختلف ممکن است نظرات مختلفی در این خصوص داشته باشند و در رابطه با سمنودم یا لیپودم یا حتی نارسایی عروق لمفتیک با شما صحبت کنند. با این حال آنچه خانم ها را آزار می دهد، در واقع حبس آب است که در نهایت ورم پا ایجاد می کند. بدن ما از 60 درصد آب تشکیل شده است و این آب قسمتی از فواصل داخل سلولی و خارج سلولی را فرا گرفته است. به عبارتی خانمی که 55 کیلوگرم وزن دارد در بدن اش 30 لیتر آب جمع شده که 8 تا 10 لیتر آن خارج سلولی و متحرک است. وقتی که عروق بیش از اندازه آب را به سمت خود بکشند، این امر در ابتدا سبب حبس آب در عروق و بعد از آن ورم می شود. یکی از نشانه های ابتلا به ورم باقی ماندن جای فرورفتگی با فشار دادن انگشت روی موضع یا بزرگ شدن پا در روزهای گرم یا ساعات پایانی روز است.
ورم ناراحتی خیلی حادی نیست اما می تواند هراز چندگاهی مشکل ساز شود. دلیل آن هر چه باشد در نهایت درمان مشخص است. یا باید از جوراب های مخصوص کمک گرفت یا به کمک درمان های دارویی یا کینزیتراپی آب را خشکاند. در این میان نوع تغذیه و فعالیت بدنی هم اهمیت ویژه ای دارد.
جالب است بدانید راه رفتن با پای برهنه روی شن های خشک ساحل، ماساژ دادن و کشیدن آرام ماهیچه های داخلی، ریختن آب خنک و پوشیدن جوراب های کشی فشرده در صورتی که کارتان ایستاده است، می تواند سبب کاهش میزان ورم شود، در حالی که زندگی در نواحی خیلی گرم، استفاده از سیستم های گرمایشی از کف، پوشیدن کفش های تنگ یا پاشنه بلند، داشتن اضافه وزن و مصرف برخی داروها مانند استروژن، کورتیکویید و... می تواند این مشکل را شدیدتر کند.
ورم پا چیست؟
مچ پا و ساق پاها به علت تاثیر گرانش بر مایعات بدن، محل های رایج ادم و تورم در بدن هستند. با این حال، احتباس مایع ناشی از گرانش، تنها علت تورم مچ پا یا ساق پا نیست. صدمات و التهاب متعاقب آن نیز، می تواند باعث احتباس مایعات و ورم پا شود.
علائم ورم پا
مچ پا یا ساق پای متورم می تواند باعث شود که قسمت پایینی پاها بزرگتر از حد طبیعی شود. تورم می تواند راه رفتن را دشوار کند. درد به علت کشیده شدن پوست یکی از علائم است. در حالی که این مشکل همیشه نگران کننده نیست، اما دانستن علت آن می تواند به تشخیص یک مشکل جدی تر کمک کند.
عوارض ورم پا
عوارض ناشی از تورم ساق پا یا مچ پا ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- قرمزی یا گرما
- درد ناگهانی که قبلا وجود نداشته است.
- درد قفسه ی سینه که بیش از یک تا سه دقیقه طول بکشد.
- احساس ضعف یا سرگیجه
- گیجی
دلایل ورم پا
سرپا ایستادن به مدت طولانی در طول روز، پرواز طولانی مدت و رانندگی در اتومبیل باعث تورم پا می شود. ورم پا در سالمندان شایع تر است.
موارد زیر می توانند باعث ورم مچ پا و ساق پا شوند:
- اضافه وزن
- نارسایی وریدی (اشکال در دریچه های سیاهرگی مانع از بازگشت جریان خون به قلب می شود.)
- بارداری
- آرتریت روماتوئید
- لخته شدن خون در ساق پا
- نارسایی قلبی
- نارسایی کلیه
- عفونت پا
- نارسایی کبد
- انسداد در سیستم لنفاوی
- جراحی قبلی (مانند جراحی لگن، ران، زانو، مچ پا و مچ پا به پایین)
پنج ورزش مناسب برای ورم پا
هر روز این تمرین ها را باید مرتب و پشت هم انجام دهید:
1- روی یك صندلی بنشینید و یك توپ تنیس را زیر کف پا گذاشته و بدون آن كه به آن فشار بیاورید آن را حركت دهید و بچرخانید. این حركت را برای هر پا به مدت یك دقیقه در روز انجام دهید.
2- سرپا جلوی یك پنجره یا هوای آزاد بایستید و در حالی كه به دور دست نگاه می كنید، دست ها را به عقب برده تاقفسه سینهباز شود و برای یك دقیقه نفس عمیق بكشید.
3- سرپا بایستید. یك پا را لبه پله قرار دهید، به طوری كه فقط پنجه روی پله باشد و پاشنه بالاتر قرار گیرد. پای دیگر را پشت پایی كه روی پله است قفل كنید و خود را تا جای ممكن بالا بكشید. بعد به حالت طبیعی اول برگشته و این بار پاشنه پا را كه زیر آن چیزی نیست پایین تر از بلندی پله بیاورید. این كار را روی هر پا 20 مرتبه تكرار كنید.
4- سرپا بایستید. دست ها را از هم باز كنید. یكی از زانوها را تا جایی كه می توانید بالا آورده و به سینه نزدیك كنید و یك دقیقه در این حالت بمانید. برای پای دیگر هم همین كار را تكرار كنید.
5- روی زمین بنشینید. پاها را بكشید. دست ها را دو طرف خود، روی زمین بگذارید. بعد به مدت یك دقیقه سرپنجه ها را تا جای ممكن به سمت خود بكشید. این تمرین را برای یك دقیقه در روز انجام دهید.