به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، یاتاقان که با اصطلاح انگلیسی آن یعنی «برینگ» هم شناخته می شود وسیله ای است که امکان حرکت را بین دو جسم ایجاد می کند. این قطعه که بیرینگ هم نامیده می شود به شکل نیم دایره است و نازک. در موتور خودرو، باید حرکت بالا و پایین پیستون توسط میل لنگ به حرکت چرخشی تبدیل شود تا خودرو راه بیفتد. بنابراین میل لنگ باید به موتور نزدیک و با آن در ارتباط باشد. برای این نزدیکی و تکمیل ارتباط آن ها، تکمیل تبدیل حرکت پیستون به میل لنگ و جلوگیری از آسیب های ناشی از این نزدیکی، از یاتاقان استفاده می شود.
یاتاقان از جنس فلز است و مقاوم دربرابر حرارت و ضربه. ساختمان آن شامل یک پوسته بیرونی از جنس فولاد یا برنز و یک یا چند لایه مواد یاتاقانی می شود. مواد یاتاقانی از ترکیب آلیاژ فلزات قلع، آنتیموان، مس و سرب یا جیوه، قلع، گالیم و آلومینیوم به دست می آید. گاهی هم از بابیت، قلع و سرب استفاده می شود. این تغییر ترکیبات نقش مستقیم بر وزن یاتاقان دارد و در موتورهای مختلف براساس تعداد یاتاقانی که مورد استفاده قرار می گیرد و تاثیری که بر وزن نهایی آن می گذارند انتخاب می شوند. لایه های مواد یاتاقانی که به ضخامت چند هزارم اینچ هستند به تعداد مختلف در یاتاقان های موتورهای متفاوت استفاده می شوند و باز هم بسته به وزن موتور این مواد در دو، سه یا چهار لایه روی پوسته قرار داده می شوند.
وظایف یاتاقان در موتور خودرو
یاتاقان ها که انواع مختلفی هم دارند در موتورهای صنعتی مختلف بسیار مورد استفاده قرار می گیرند و برهمین اساس ممکن است وظایف متعدد هم داشته باشند. اما در موتور خودرو چند وظیفه قطعی برای آن تعیین شده است که در انواع خودرو و موتورهای شان ثابت است. این وظایف به شرح زیر هستند.
♦ جلوگیری از برخورد پیستون و میل لنک و ایجاد آسیب به هریک و یا خوردگی آن ها در اثر این برخوردها و همچنین کاهش اصطکاک بین این دو.
♦ کاهش اصطکاک بین شاتون و میل لنگ، جلوگیری برخورد و ضربه به آن ها و آسیب های ناشی از این برخورد و خوردگی های احتمالی.
♦ تنظیم لقی میل لنگ و شاتون ها و تضمین حرکت روان آن ها.
دلایل یاتاقان زدن خودرو چیست؟
دلایل بسیار زیاد و متفاوتی باعث خرابی و در اصطلاح یاتاقان زدن خودرو خواهد شد که در اینجا به صورت تیتر وار به بعضی از این موارد اشاره ای خواهیم داشت.
- خراب شدن پمپ روغن،
- کهنه شدن و ماندن بیش از حد روغن موتور،
- کثیف بودن فیلتر روغن،
- رانندگی در محدوده ی قرمز دور موتور با سرعت بالا،
- استفاده کردن از روغن نامرغوب،
- لقی شاتون،
- تمام شدن آب موتور و رانندگی در این وضعیت،
- داغ شدن بیش از حد موتور به هر دلیلی مثل سوختن واشر سرسیلندر،
- حرکت زیاد با دنده ی سنگین،
- قطع شدن سیم فشنگی روغن،
- عدم توجه به چراغ هشدار روغن،
- از بین رفتن قسمتی از یاتاقان که خلاصی در بخشی از میل لنگ را در بر می گیرد،
به هر حال برای داشتن یک رانندگی امن و سالم نیاز است که همواره به بازدید های دوره ای بپردازیم ودر صورت نیاز قطعات را تعمیر و یا تعویض کنیم.