5 علائم که نشان می‌دهد شما کمبود آهن دارید؛ کاهش سطح هموگلوبین باعث می‌شود خون کمتری به دست‌ها و پاها برسد / دلایل کمبود آهن در بدن چیست؟

  چهارشنبه، 16 آبان 1403 ID  کد خبر 417470
5 علائم که نشان می‌دهد شما کمبود آهن دارید؛ کاهش سطح هموگلوبین باعث می‌شود خون کمتری به دست‌ها و پاها برسد / دلایل کمبود آهن در بدن چیست؟
ساعدنیوز: آیا تا به حال شده احساس کنید بی‌حال و خسته‌اید و حتی با وجود خواب کافی هم انرژی لازم را ندارید؟ همه این‌ها می‌توانند نشانه‌های کمبود آهن در بدن باشند. فقر آهن یکی از شایع‌ترین کمبودهای تغذیه‌ای است که در صورت عدم توجه و درمان، می‌تواند باعث مشکلات جدی مانند ضعف سیستم ایمنی، کاهش تمرکز و حتی ریزش مو شود.

به گزارش سرویس مجله خانواده ساعدنیوز، آیا تا به حال شده احساس کنید بی‌حال و خسته‌اید و حتی با وجود خواب کافی هم انرژی لازم را ندارید؟ یا شاید متوجه رنگ‌پریدگی صورتتان شده‌اید و نمی‌دانید دلیل آن چیست؟ همه این‌ها می‌توانند نشانه‌های کمبود آهن در بدن باشند. آهن، این عنصر حیاتی، نقش مهمی در تولید انرژی و انتقال اکسیژن به بافت‌های بدن ایفا می‌کند. فقر آهن یکی از شایع‌ترین کمبودهای تغذیه‌ای است که در صورت عدم توجه و درمان، می‌تواند باعث مشکلات جدی مانند ضعف سیستم ایمنی، کاهش تمرکز و حتی ریزش مو شود. در این مطلب قصد داریم تا علائم کمبود آهن و نشانه‌های کمبود آن و عوارض کمبود آهن را بررسی کنیم و راه‌های تشخیص و درمان آن را به شما معرفی کنیم.

کمبود آهن در بدن چه علائمی دارد؟

کمبود آهن یکی از مشکلات تغذیه‌ای شایع در جهان است که در صورت عدم درمان، می‌تواند سلامت عمومی بدن را تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه، به‌صورت کامل علائم و عوارض کمبود آهن در بدن را بررسی می‌کنیم تا بتوانید به‌موقع نشانه‌های کمبود آهن را تشخیص داده و اقدامات درمانی لازم را انجام دهید.

1. خستگی و ضعف مداوم، از علائم کمبود آهن

کمبود آهن باعث کاهش سطح هموگلوبین خون می‌شود، پروتئینی که وظیفه انتقال اکسیژن را بر عهده دارد. در نتیجه، اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها و اعضای بدن به‌طور مؤثری انجام نمی‌شود و این موضوع منجر به خستگی، ضعف و کاهش انرژی می‌گردد. افراد دچار فقر آهن، حتی پس از خواب کافی، همچنان احساس خستگی دارند و انرژی لازم برای انجام فعالیت‌های روزانه را از دست می‌دهند​.

2. رنگ‌پریدگی پوست و غشاهای مخاطی

رنگ‌پریدگی یکی دیگر از نشانه‌های کاهش سطح آهن است. این حالت به دلیل کاهش هموگلوبین، که عامل رنگ قرمز خون است، ایجاد می‌شود. علاوه بر پوست، کاهش رنگ در مخاط دهان و لثه‌ها نیز می‌تواند نشانه کمبود آهن باشد​.

3. تپش قلب و تنفس کوتاه، از اصلی ترین علائم کمبود آهن

کمبود آهن باعث می‌شود قلب برای جبران اکسیژن‌رسانی ناکافی به بافت‌ها، با شدت بیشتری خون پمپاژ کند. این وضعیت می‌تواند باعث تپش قلب، تنفس کوتاه و حتی احساس فشار در قفسه سینه شود. افراد دچار کمبود آهن و دارای علائم کمبود آهن، ممکن است هنگام انجام فعالیت‌های ساده مانند بالا رفتن از پله‌ها، دچار نفس‌تنگی شوند​.

4. سردرد و سرگیجه

با کاهش اکسیژن‌رسانی به مغز، احتمال سردردهای مداوم و سرگیجه بیشتر می‌شود. این موضوع به‌خصوص در زمان‌هایی که بدن نیاز به تمرکز بیشتری دارد، محسوس‌تر است​.

5. ریزش مو و شکنندگی ناخن‌ها

کمبود آهن می‌تواند باعث ریزش مو و شکنندگی ناخن‌ها شود. این وضعیت به این دلیل رخ می‌دهد که بدن در تلاش است تا مقدار محدودی آهن را به بخش‌های حیاتی‌تری مثل اعضای داخلی و مغز اختصاص دهد و در نتیجه، تأمین مواد مغذی به مو و ناخن‌ها کاهش می‌یابد​. علاوه بر مصرف مکمل‌های آهن، می‌توانید از قرص تقویتی مو که حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری برای سلامت مو هستند نیز استفاده کنید.

6. کم‌اشتهایی یا ولع به خوردن مواد غیرخوراکی (پیکا)

در برخی افراد، کمبود آهن می‌تواند باعث ولع به خوردن مواد غیرخوراکی مثل خاک، یخ یا نشاسته شود که به این حالت پیکا می‌گویند. این وضعیت به‌خصوص در کودکان و زنان باردار بیشتر مشاهده می‌شود​.

7. سردی دست‌ها و پاها

کاهش سطح هموگلوبین باعث می‌شود خون کمتری به دست‌ها و پاها برسد، که می‌تواند منجر به سردی مداوم در این نواحی شود. اگر همیشه دستان یا پاهای سرد دارید، این هم می‌تواند نشانه‌ای از فقر آهن باشد​.

8. اختلال در حس چشایی و بویایی، ناشناخته ترین علائم کمبود آهن

یکی دیگر از علائم کمتر شناخته شده‌ی کمبود آهن، اختلال در حس چشایی و بویایی است. آهن نقشی کلیدی در عملکرد سلول‌های عصبی دارد و کمبود آن می‌تواند به اختلال در گیرنده‌های چشایی و بویایی منجر شود. افرادی که دچار کمبود آهن هستند ممکن است طعم و بوی غذاها را به خوبی احساس نکنند یا تغییراتی در حس چشایی و بویایی خود تجربه کنند. مصرف مکمل‌های زینک پلاس می‌تواند به بهبود این مشکلات کمک کند.

دلایل کمبود آهن در بدن چیست؟

کمبود آهن می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که به طور کلی به چهار دسته اصلی تقسیم می‌شوند: عدم دریافت کافی آهن از رژیم غذایی، از دست دادن خون، مشکلات جذب آهن، و نیاز بیشتر بدن به آهن.

عدم دریافت کافی آهن از طریق رژیم غذایی

یکی از دلایل رایج کمبود آهن، مصرف ناکافی مواد غذایی حاوی آهن است. رژیم‌های غذایی که شامل مقادیر کمی گوشت قرمز، جگر، ماهی، سبزیجات برگ‌دار (مانند اسفناج)، و حبوبات هستند، می‌توانند منجر به کاهش ذخایر آهن بدن شوند. افراد گیاهخوار یا کسانی که رژیم غذایی محدود دارند، بیشتر در معرض خطر کمبود آهن قرار دارند، زیرا ممکن است منابع گیاهی آهن (مثل حبوبات و سبزیجات) به‌تنهایی نتوانند نیاز بدن را به‌طور کامل تأمین کنند​.

از دست دادن خون

از دست دادن خون یکی از مهم‌ترین دلایل کمبود آهن است. این موضوع می‌تواند ناشی از قاعدگی‌های سنگین در زنان که فقر آهن در زنان را در پی دارد، زخم‌های گوارشی، جراحی‌ها، و یا خونریزی‌های مزمن مانند زخم‌های معده یا پولیپ‌های روده‌ای باشد. افرادی که به‌طور مکرر خون اهدا می‌کنند یا به‌طور مداوم دچار خونریزی‌های گوارشی هستند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کمبود آهن قرار دارند​.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (432 نظر) (فیلم) در جلسه خبرگان با رهبر انقلاب کسی گریه نکرد! (265 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (180 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) درگذشت دوبلور جوان "عصر جدید" / بهاره سرگل زائی یکی از استعدادهای برتر کشورمان؛ روحش شاد + ویدئو (98 نظر) مرجانه گلچین: به پیشنهاد اداره برق با دبه آب میرم برای رفع حاجت گفتن تا 3 ساعت برق ندارید! من با یه ذره آب چجوری برم دسشویی+ویدئو (88 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) خلاقیت خنده دار چوپان برای معرفی شغلش در خواستگاری حماسه آفرید+ویدئو /هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (50 نظر) قاب نوستالژی؛ نگاهی به سرویس مدارس دهه شصتی که پر از خاطره است/ وقتی 20 نفری سوار پیکان میشدن😂 (43 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه: دلم می‌خواهد طارمی در پرسپولیس باشد؛ قهرمانی پرسپولیس آرزوی همیشگی من است+ویدیو ضرب و شتم کارشناس اورژانس خراسان شمالی در حال انجام ماموریت!