آبله مرغان یک بیماری نسبتاً شایع در کودکان است. البته بزرگسالان هم به آن دچار می شوند و نشانه های آبله مرغان در آن ها شدیدتر است. این بیماری ویروسی است و شدیداً واگیر دارداین بیماری که علت بروز آن، ویروس «واریسلا زوستر» است، دانه های قرمزی روی پوست ایجاد می کند که ممکن است تعدادشان به ۵۰۰ عدد هم برسد. این بیماری معمولاً خفیف است و بهبود پیدا می کند، اما در مواردی نادر ممکن است مشکلاتی در بدن ایجاد کند که حتی منجر به مرگ بیمار بشود.
از زمانی که واکسن آبله مرغان ساخته شد، شیوع این بیماری بسیار کمتر شد. اما تا قبل از آن در آمریکا سالانه ۱۱۰۰۰ نفر از مبتلایان آبله مرغان به بیمارستان مراجعه می کردند و ۱۰۰ نفر از این بیماری جانشان را از دست می دادند.
عامل بیماری آبله مرغان
ویروس «واریسلا زوستر» عامل بیماری آبله مرغان است. در اغلب موارد این ویروس از طریق تماس با فرد مبتلا انتقال می یابد. این بیماری چند روز قبل از ظهور جوش ها به فرد سرایت می کند و تا زمانی که تمامی جوش ها بهبود نیابند، به شدت مسری است. این ویروس از راه های زیر انتشار می یابد:
- بزاق دهان؛
- سرفه؛
- عطسه؛
- تماس با جوش.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به آبله مرغان هستند؟
کسانی که قبلا به این بیماری مبتلا شده اند، افرادی که واکسیناسیون انجام داده اند و نوزادانی که ایمنی از طریق مادر به آنها منتقل شده است (ایمنی حدود ۳ ماه بعد از تولد ایجاد می شود) کمتر در معرض خطر ابتلا به آبله مرغان هستند. خطر ابتلا به این بیماری تحت شرایط زیر افزایش می یابد:
- کسانی که تاکنون به این بیماری مبتلا نشده اند؛
- تماس فیزیکی با فرد مبتلا؛
- سن کمتر از ۱۲ سال؛
- بزرگ سالانی که با کودکان زندگی می کنند یا با آنها وقت می گذرانند؛
- و هنگامی که سیستم دفاعی بدن به علت بیماری یا مصرف دارو دچار نقص شده باشد.
آبله مرغان چه علائمی دارد؟
معمولا این بیماری در کودکان سالم خفیف است و در موارد شدید، ضایعات می تواند تمام بدن را پوشش دهد و ممکن است در گلو، چشم ها و غشاهای مخاط مجرای ادرار، مخرج و واژن ایجاد شود. بثورات تاولی و خارش دار ناشی از عفونت آبله مرغان ۱۰ تا ۲۱ روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس ظاهر می شوند و معمولا حدود ۵ تا ۱۰ روز طول می کشند. علائم و نشانه های دیگر که ممکن است یک یا دو روز قبل از بثورات ظاهر شوند، عبارتند از:
- تب
- کاهش اشتها
- سردرد
- خستگی و احساس ناخوشی عمومی
هنگامی که ضایعات خارش دار ظاهر می شوند، سه مرحله رخ می دهد:
- بروز برجستگی های صورتی یا قرمز (پاپول ها)، که طی چند روز از بین می روند.
- تاول های ریز پر شده از مایع (وزیکول ها)، که در حدود یک روز شکل می گیرند و سپس پاره شده و مایع درون آن به بیرون نشت می کند.
- لایه ی خشکی و لخته که بر روی تاول های پاره شده تشکیل می شوند و بعد از چند روز بهبود می یابند.
برجستگی های جدید همچنان به مدت چندین روز ظاهر می شوند، بنابراین شما می توانید هم زمان سه مرحله از برجستگی ها، تاول و ضایعات خشک و دلمه بسته را مشاهده کنید و تا ۴۸ ساعت قبل از پدیدار شدن ضایعات ویروس ب دیگران منتقل می شود و تا زمانی که تاول ها کاملا از بین نروند، واگیردار خواهد بود.
به طور معمول آبله مرغان یک بیماری خفیف است، اما می تواند شرایط جدی به وجود آورد و به عوارض زیر منجر شود:
- عفونت های باکتریایی پوست، بافت نرم، استخوان، مفاصل و یا جریان خون (سپسیس)
- کم آبی
- ذات الریه
- التهاب مغز (آنسفالیت)
- سندرم شوک سمی
- سندرم ری (درگیری مغز و کبد) در کودکان و نوجوانانی که در زمان ابتلا به آبله مرغان از آسپیرین استفاده می کنند.
- مرگ