رابطه ی سلامت قلب با ورزش در ارتفاعات
درست است که هوا در کوهستان تمیزتر است اما کمبود اکسیژن هوا در ارتفاع به قلب فشار می آورد. ارتفاع باعث کاهش اکسیژن موجود در هوا می شود که در نهایت منجر به کاهش حجم خون جاری در بدن شده و فشار خون در ریه ها را افزایش می دهد. مطالعات جدید تاثیر این شرایط را بر کارایی قلب بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که ورزش در ارتفاع برای قلب مناسب نیست. افزایش ارتفاع باعث می شود که قلب در هر ضربان خون کمتری به بدن پمپاژ کند. تغذیه نیز می تواند در سلامت قلب تاثیرگذار باشد. خوردن ماهی می تواند به سلامت قلب کمک کند. گروه خونی نیز تعیین کننده است. بررسی ها پیش از این نشان داده است افرادی که گروه خونی O ندارند یعنی از گروه خونی B، A یا AB هستند 9 درصد بیشتر در معرض بیماری های قلبی قرار دارند.
آشنایی با انواع بیماری های قلبی
به دلیل گستردگی سیستم قلب و عروق در بدن، طیف وسیعی از بیماری ها برای این دستگاه عظیم ذکر می شوند. سکته قلبی، روماتیسم قلبی، عروق کرونری، اختلال در سیستم هدایت خون به اندام ها فقط بخش کوچکی از بیماری های رایج قلب و عروق هستند. به همین دلیل طبیعی است که ورزش های مخصوص بیماران قلبی نیز به نسبت متنوع بوده تا بتواند این گستره بیماری را پاسخ داده و برای هرکدام حرکتی متناسب را ارائه دهد. اگرچه اصلاح سبک زندگی، ترک سیگار و انتخاب یک رژیم غذایی مناسب از مهم ترین راه کارهای مبارزه با بیماری قلبی است. ولی بی شک یکی از اصولی ترین اقدامات جهت پیشگیری از سکته قلبی با ورزش و تمرینات بدنی محقق می گردد.
تأثیرات مثبت ورزش بر بهبود بیماری های قلب و عروق
به خاطر داشته باشید که پیشگیری و شناخت زودهنگام تا حد زیادی عوامل خطرزا را از بیماران قلبی دور ساخته و آنها را از تجربه عوارض بسیار سخت چنین بیماری در امان می دارد. ولی در صورت بروز بیماری نیز ورزش به تقویت قلب برای بیماران قلبی کمک شایانی می کند. به گونه ای که ادعا می شود، اگر بهترین ورزش برای بیماران قلبی را انتخاب نمایید، احتمال مرگ ناشی از بیماری های مزمن قلبی در شما کاهش چشمگیری می یابد. برای مثال شنا برای بیماران قلبی بسیار سودمند بوده، چراکه در کاهش فشارخون و قند خون ثمربخش است. البته بسیاری ورزش های دیگر نیز در این زمینه توانمند هستند که در بخش های بعدی بدان ها اشاره می کنیم. ولی در اینجا اثرات ورزش بر بیماری های قلبی را باهم بررسی می نماییم.
- تقویت ماهیچه های قلب
- کاهش دردهای قفسه سینه
- بهبود علائم آنژین
- افزایش میزان خون رسانی توسط عروق
- بهبود و کنترل اتونوم قلبی افراد بیمار
- تقویت فرآیند اکسیژن رسانی به بافت های بدن
- رفع علائم نارسایی قلبی
- کاهش کلسترول بد خون
- رفع عوارضی مانند تنگی نفس، عرق سرد و اختلالات خواب
نکات مهم در زمان انجام تمرینات ورزشی برای بیماران قلبی
باآنکه تصور عموم بر این مبنا است که ورزش می تواند، باعث عود بیماری های قلبی شود. ولی تحقیقات علمی نتایجی مغایر با این تفکر را به اثبات می رساند. ورزش برای گرفتگی رگ قلب بسیار سودمند است و با بازنمودن مجاری خونی سبب بهبود عملکرد قلب و عروق می شود. فقط در اینجا رعایت نکاتی حائز اهمیت است تا ورزش تمامی اثرات سودمند خود را بر بدن بگذارد.
- اولین نکته: انتخاب فعالیت ورزشی متناسب با نوع بیماری قلبی
- دومین نکته: ادامه فعالیت های ورزشی و عدم ترک آنها در هر شرایطی
- سومین نکته: دوری از هرگونه هیجان، اضطراب و تنش در طی ورزش
- چهارمین نکته: کاهش یا متوقف ساختن فعالیت های بدنی به محض احساس ضعف و ناراحتی
- پنجمین نکته: عدم انجام فعالیت های ورزشی پس از صرف غذا
- ششمین نکته: خودداری از فعالیت های ورزشی در گرما یا سرمای شدید
- هفتمین نکته: انجام تمرینات ترکیبی هوازی و استقامتی با شدت متوسط
- هشتمین نکته: ازسرگیری فعالیت های بدنی حتی پس از سکته قلبی پس از گذراندن دوره های توان بخشی
انواع ورزش های مخصوص بیماران قلبی
باید قبول کرد، تمامی ورزش ها برای بیماران قلبی سودمند نیستند. با این تفاسیر بهترین ورزش برای بیماران قلبی نمونه ای است که بتواند شرایط زندگی فرد بیمار را بهبود بخشیده و اعتمادبه نفس وی را احیا نماید. بر این مبنا انواع ورزش های مخصوص بیماران قلبی نه تنها به تقویت ماهیچه های قلب کمک می کنند، بلکه در ایجاد و حفظ تعادل عصبی این افراد نیز توانمند هستند. در ادامه انواع ورزش ها را بر اساس سه دسته مناسب، مشروط و مضر برای بیماران قلبی دسته بندی کرده و به معرفی آنها می پردازیم. شنا برای بیماران قلبی بهترین و مؤثرترین ورزش است، چراکه بدون فشار به ماهیچه های قلب، بدن بیماران را ورزیده می سازد. البته بدن سازی برای بیماران قلبی به شرط آنکه سبب گرفتگی عضلات نشود، نیز سودمند است. وقتی با بدن سازی به تقویت دیگر ماهیچه های بدن می پردازید، اثرات مثبت آن به قلب و سیستم خون رسانی نیز انتقال می یابد. در ادامه بیشتر باب ورزش های مخصوص بیماران قلبی سخن گفته و شمارا با آنها آشنا می سازیم. انواع ورزش های مناسب برای بیماران قلبی
- پینگ پنگ
- پیاده روی هوای آزاد
- دو آرام
- ژیمناستیک
- دوچرخه سواری
- اسب سواری
- بارفیکس
- یوگا
- حرکات تعادلی
- حرکات کششی
- تاچی
- ایروبیک