ساعدنیوز
ساعدنیوز

آمریکا چگونه با بمب هسته‌ای اسرائیل کنار آمد؟

  یکشنبه، 15 اردیبهشت 1398 ID  کد خبر 32215
آمریکا چگونه با بمب هسته‌ای اسرائیل کنار آمد؟
ساعد نیوز: جان اف کندی، رئیس‌جمهور آمریکا، در دهه ۱۹۶۰ خواستار نظارت دقیق بر برنامه هسته‌ای اسرائیل، خصوصا تاسیسات مناقشه‌برانگیز دیمونا، بود، اما با ترور کندی، آمریکا در نظارت بر برنامه هسته‌ای اسرائیل تساهل کرد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از فرارو، اسرائیل تنها دارنده تسلیحات هسته‌ای در خاورمیانه است و حتی در جنگ ۱۹۶۷ با اعراب، طرحی برای بمباران هسته‌ای مصر تدارک دیده بود. در حالی که بسیاری از کشور‌ها به رغم عضویت در پیمان منع گسترش جنگ‌افزار‌های هسته‌ای (ان‌پی‌تی) و پذیرش نظارت سخت بین المللی تحت شدیدترین فشار‌های خارجی هستند، اسرائیل برنامه هسته‌ای خود را از نظارت بین المللی دور نگه داشته است و اصطلاحا سیاست «ابهام هسته‌ای» را دنبال می‌کند. برخی ناظران معتقدند اسرائیل، که از سال ۱۹۵۸ برنامه هسته‌ای خود را شروع کرد، حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ بمب هسته‌ای دارد. مشهور است که اسرائیل به کمک فرانسه، قابلیت‌های هسته‌ای خود را ارتقا داد، اما پرسشی که اینجا مطرح می‌شود این است که آمریکا نسبت به ساخت بمب هسته‌ای در اسرائیل چه موضعی داشت؟

اخیرا دو محقق اسرائیلی و آمریکایی با استناد به اسناد سری جدید که به تازگی از طبقه‌بندی سری خارج شده‌اند، گزارش مفصلی درباره رویکرد آمریکا در قبال ساخت بمب هسته‌ای اسرائیل در روزنامه هاآرتص منتشر کردند. به نوشته انور کوهن، استاد مطالعات عدم اشاعه در انستیتوی مطالعات بین المللی میدلبری، و ویلیام بار، تحلیلگر ارشد آرشیو امنیت ملی در دانشگاه جورج واشنگتن، در بهار و تابستان ۱۹۶۳ رهبران آمریکا و اسرائیل - جان اف کندی، رئیس‌جمهور وقت آمریکا و دیوید بن گوریون و لوی اشکول، نخست‌وزیران اسرائیل- درگیر یک تنش خطرناک درباره برنامه هسته‌ای اسرائیل شدند. تنشی که افکار عمومی از آن بی‌خبر بود و فقط عده معدودی از مقامات بلندپایه دو طرف از آن اطلاع داشتند.

۲۵ سال پیش پرفسور یووال نئمان، مشاور ارشد علمی سابق در دولت اسرائیل، به کوهن گفته بود که در اسرائیل، مقامات ذیربط تنش با آمریکا را یک بحران واقعی دانستند. نئمان تصریح کرد که اشکول، جانشین بن گوریون، و دستیارانش، معتقد بودند که کندی به اسرائیل یک اولتیماتوم واقعی می‌دهد. به گفته این مشاور علمی، سرلشکر دان تولکوفسکی، فرمانده سابق نیرو‌های هوایی اسرائیل، نگران بود که کندی ممکن است نیرو‌های هلی‌برن به تاسیسات هسته‌ای دیمونا در اسرائیل اعزام کند. با توجه به اینکه کندی تعهد نیرومندی به عدم گسترش سلاح‌های هسته‌ای داشت، آینده برنامه هسته‌ای اسرائیل در معرض خطر قرار گرفت. چرا که کندی مصمم بود که مانع ساخت تسلیحات هسته‌ای توسط اسرائیل شود. اما بن گوریون و سپس اشکول، مصمم بودند پروژه ساخت بمب هسته‌ای در دیمونا را ادامه دهند. آن‌ها بر این باور بودند که سلاح هسته‌ای برای اسرائیل که با تهدیدات موجودیتی مواجه بود، یک بازدارندگی ضروری است.

اوایل هفته گذشته، کوهن و بار، حدودا ۵۰ سند سری آمریکایی را در وبسایت آرشیو ملی منتشر کردند که برای نخستین بار تقابل سری آمریکا و اسرائیل بر سر برنامه هسته‌ای اسرائیل را تشریح می‌کند. این اسناد، عزم کندی و عناد رهبران اسرائیل در پیگیری برنامه هسته‌ای را نشان می‌دهد. مجموعه اسناد یادشده، شامل مکاتبات کندی با بن گوریون و اشکول و نیز برخی از اسناد آمریکایی می‌شود که برای نخستین بار در ماه‌های اخیر از طبقه‌بندی خارج شده‌اند. در این اسناد، گزارش‌های کاملی درباره بازرسان آمریکایی که از دیمونا بازدید کردند، و مباحثات آمریکایی درباره صلح آمیز بودن یا نبودن برنامه هسته‌ای اسرائیل آمده است.

تاسیسات هسته‌ای دیمونا، واقع در بیابان نقب در اسرائیل، برای نخستین بار در سال ۱۹۵۸، با همکاری مشترک و سری اسرائیل و فرانسه، احداث شد. اما آمریکایی‌ها دو سال بعد، یعنی در سال ۱۹۶۰، آن را کشف کردند. اندکی بعد، سازمان جاسوسی سیا، گزارشی در این خصوص منتشر و اعلام کرد که تولید پلوتونیوم مورد نیاز برای ساخت بمب، حداقل یکی از اهداف تاسیسات دیمونا است.


اندکی پس از مراسم تحلیف جان اف کندی، او درباره کسانی که دنبال بمب هسته‌ای هستند، سوال پرسید. کریستیان هارتر، وزیر وقت خارجه آمریکا، به رئیسش پاسخ داد که اسرائیل و هند دنبال چنین تسلیحاتی هستند. هارتر افزود دیمونا می‌تواند تا سال ۱۹۶۳ جدود ۹۰ کیلوگرم پلوتونیوم مورد نیاز برای ساخت بمب، تولید کند که این مقدار برای ساخت ۱۰ تا ۱۵ بمب هسته‌ای کفایت می‌‎کند. هارتر از کندی خواست که قبل از تولید این سلاح‌ها، به اسرائیل فشار بیاورد. کندی، به رغم مشغولیت‌های مهم دیگری که داشت، از بن گوریون خواست که به آمریکایی‌ها اجازه دهد از دیمونا بازدید کنند. او این بازدید را شرط داشتن روابط خوب دیپلماتیک با اسرائیل قرار داد. اما در مقابل، بن گوریون تعلل کرد. سرانجام، همزمان با استعفای بن گوریون در ۱۹۶۱، دو دانشمند آمریکایی از جانب کمیسیون انرژی اتمی آمریکا، از دیمونا بازدید کردند مدیریت دیمونا به دانشمندان آمریکایی گفت که این تاسیسات می‌تواند برای تولید برق به شکل صلح‌آمیز مورد استفاده قرار گیرد. در ۳۱ ماه مه ۱۹۶۱، بن گوریون در دیدار با کندی در نیویورک همین ادعا را دوباره مطرح کرد.

آمریکایی‌ها از ادعا‌های اسرائیل متقاعد نشدند و خواستار بازدید دوباره شدند. سرانجام پس از ماه‌ها تاخیر، بازرسان آمریکایی بار دیگر در ۲۶ سپتامبر ۱۹۶۲ از دیمونا بازدید کردند، اما این بازدید بسیار کوتاه - به مدت ۴۵ دقیقه- و محدود بود. اطلاعات چندانی در مورد بازدید دوم وجود ندارد. ولی اسنادی که اخیرا منتشر شده زوایای پنهان این بازدید را روشن می‌کنند. در یکی از اسناد وزارت خارجه آمریکا قید شده است که بازرسان آمریکایی به طور برنامه‌ریزی نشده از دیمونا بازدید کردند، اما نتوانستند همه ساختمان‌ها و تاسیسات دیمونا را بازرسی کنند. همزمان با آغاز شدن بحران موشکی کوبا در اکتبر ۱۹۶۲، وزارت خارجه آمریکا به آرامی به سایر کشور‌ها اطلاع داد که تاسیسات دیمونا ماهیت صلح‌آمیز دارد. با این حال، در سال ۱۹۶۳ آمریکایی‌ها بار دیگر به دیمونا توجه کردند و آژانس اطلاعات امنیت ملی آمریکا تخمین کرد که اگر دیمونا با تمام ظرفیتش در این سال عملیاتی شود، می‌تواند پلوتونیوم مورد نیاز برای ساخت یک یا دو بمب در سال را تولید کند. اسرائیل برای تولید پلوتونیوم به تاسیسات دیگری برای جداسازی پلوتونیوم از سوخت مصرف شده راکتور نیاز داشت. ارزیابی اطلاعات ملی آمریکا در آن زمان گفته بود که نمی‌تواند وجود یا عدم وجود تاسیسات جداسازی را تایید کند. طبق این ارزیابی، اسرائیلی‌ها در خصوص تاسیسات بازپرداش اطلاعات متناقضی به آمریکایی‌ها داده‌اند.

بنابراین، آمریکایی‌ها برای نظارت بر دیمونا از بن گوریون درخواست کردند که بازرسان آمریکایی حداقل دو بار در سال از این تاسیسات بازدید کنند. اما بن گوریون برای این کار آماده نبود. او تلاش کرد در گفتگو با کندی، موضوع هسته‌ای را به حاشیه ببرد و در مقابل درباره مخمصه امنیتی اسرائیل گفتگو کند. بن گوریون چگونه می‌توانست توجه کندی را از مسئله بازدید از دیمونا منحرف کند؟

در ۱۷ آوریل ۱۹۶۳، سوریه، عراق و مصر اعلامیه فدراسیون عربی را امضا کردند و خواستار تشکیل اتحادیه نظامی برای آزادی فلسطین شدند. بن گوریون به طور تلویحی از این امر استفاده کرد تا آمریکایی‌ها را متقاعد کند که اسرائیل با تهدید موجودیتی مواجه است و بنابراین به بازدارندگی نیاز دارد. در ۲۶ آویل ۱۹۶۳، بن گوریون در نامه‌ای هفت صفحه‌ای تهدیدات موجودیتی اسرائیلی را بزرگنمایی کرد و حتی از تکرار هولوکاست هشدار داد. او با این نامه می‌خواست تلویحا منطق اصلی تاسیسات دیمونا (برای ساخت بمب اتمی) را به آمریکایی‌ها بقبولاند. اما کندی، هشدار‌های بن گوریون درباره تحولات جهان عرب را اغراق‌آمیز دانست.

مکاتبات میان بن گوریون و کندی نشان می‌دهد که نخست وزیر اسرائیل مکررا مسئله بازرسی آمریکایی‌ها از دیمونا را نادیده می‌گرفت و در مقابل بر خطر کشور‌های عربی برای اسرائیل تاکید می‌کرد. در یکی از نامه‌های بن گوریون به کندی، او ادعا می‌کند که رهبران عرب، نظیر جمال عبدالناصر، را می‌شناسد و آن‌ها قادر هستند رفتار نازی‌ها با یهود را تکرار کنند. در واقع بن گوریون با این اغراق‌ها، می‌خواست تلویحا منطق داشتن سلاح هسته‌ای را برای آمریکایی‌ها تشریح کند. چرا که او در آن زمان نمی‌توانست صریحا به داشتن برنامه تسلیحات هسته‌ای اعتراف کند. با این حال، نامه بن گوریون تاثیر زیادی روی کندی نگذاشت. چرا که بعد‌ها کندی از طریق سفیر آمریکا در تل آویو نامه‌ای فوری به بن گوریون ارسال کرد و گفت: اگر اسرائیل اطلاعات موثقی درباره دیمونا ندهد، حمایت آمریکا از اسرائیل به طور جدی آسیب خواهد دید. اما این نامه هرگز به بن گوریون تحویل داده نشد. نامه کندی در ۱۵ ژوئن به تل آویو رسید، اما یک روز بعد بن گوریون در اقدامی ناگهانی که هیچکس دلیل آن را نمی‌داند، از نخست وزیری اسرائیل استعفا کرد. تا به امروز درباره ارتباط فشار کندی در زمینه بازرسی از دیمونا و استعفای بن گوریون گمانه‌زنی‌هایی مطرح می‌شود.

لوی اشکول به جای بن گورویون نخست وزیر شد و حدود ۱۰ روز پس از تصدی این منصب، اشکول نامه‌ای شبیه به نامه کندی به بن گوریون دریافت کرد. اشکول متوجه شد که نامه کندی به مثابه یک التیماتوم است و او در آغاز کار خود با یک بحران مواجه شده است. اشکول از کندی خواست که مدتی به او مهلت دهد تا مشورت‌هایی انجام دهد. ولی اندکی بعد، اشکول در نامه‌ای به کندی اعلام کرد اسرائیل چیزی که برای تامین امنیت ملی خود لازم است را انجام خواهد داد. اشکول پس از مدت‌ها تاخیر به کندی پیشنهاد کرد که آمریکایی‌ها در سال ۱۹۶۳ از دیمونا بازدید کنند. ولی با بازدید‌های دو بار در سال مخالفت کرد. سرانجام برای جلوگیری از تقابل با آمریکا، اشکول موافقت کرد که یک سری بازدید‌های برنامه‌ریزی شده از دیمونا صورت گیرد. اولین بازدید برنامه‌ریزی شده، دو ماه پس از ترور کندی، در اواسط ژانویه ۱۹۶۴ انجام شد. جزئیات این بازدید سری ماند، اما برخی گزارش‌ها حاکیست که از برخی ساختمان و تاسیسات دیمونا بازدید نشد و مدت بازدید هم از دو روز به یک روز محدود شد. این بازدید شک‌وتردید‌ها درباره برنامه هسته‌ای اسرائیل را بیشتر کرد.

مسئله تاسیسات بازپردازی سوخت مصرف شده برای پلوتونیوم، در سرتاسر دهه ۱۹۶۰ یکی از مسائل مورد توجه دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا بود. هیچ کس مطمئن نبود که آیا اسرائیل یک سایت بازپردازی سری دارد یا اینکه هنوز چنین سایتی را احداث نکرده است.

مکاتبات کندی با بن گوریون و اشکول در سال ۱۹۶۳، اوج کارزار رئیس‌جمهور آمریکا علیه برنامه هسته‌ای اسرائیل بود. در مقابل، تاسیسات دیمونا، ارزشمندترین پروژه برای بن گوریون در آخرین دهه مسئولیت او بود. تاسیس مرکز تحقیقات هسته‌ای نقب، در واقع نتیجه نگرانی عمیق بن گوریون درباره آینده اسرائیل بود. بن گوریون، همانگونه که قبلا ذکر شد، معتقد بود که همسایگان عرب به دنبال رقم زدن یک هولوکاست دیگری هستند و ساخت بمب اتمی در دیمونا تنها راه منع چنین چیزی است. البته یک نکته را هم نباید مغفول گذاشت و آن عدم جدیت آمریکا در منع ساخت بمب هسته‌ای در اسرائیل بود. آمریکا در زمان کندی به اسرائیل هشدار داده بود که عدم همکاری هسته‌ای اسرائیل با آمریکا، حمایت آمریکا از اسرائیل را در معرض خطر قرار خواهد داد. اما اگر امریکا در این هشدار جدی بود، پروژه ساخت بمب اتمی در دیمونا هرگز به پایان نمی‌رسید. البته این را هم باید اضافه کرد که کندی فرصت نیافت به برنامه هسته‌ای اسرائیل بپردازد. چرا که او ترور شد و هرگز جدیت او در برابر اسرائیل مورد آزمون قرار نگرفت. هم کندی و هم رهبران اسرائیل هر دو نمی‌خواستند رابطه دو جانبه اسرائیل و آمریکا به هم بخورد. با مرگ کندی، مسئله بازدید‌های دو بار در سال بازرسان آمریکایی از دیمونا کمرنگ شد. بعدها، لیندون جانسون، رئیس‌جمهور آمریکا، بار دیگر بازرسی از دیمونا را با اشکول در میان گذاشت، اما در این خصوص جدی نبود.

فشار‌های کندی برای بازدید از دیمونا، نهایتا باعث شد که آمریکایی‌ها بین سال‌های ۱۹۶۴ تا ۱۹۶۹ شش بار -هر سال یک بار- از دیمونا بازدید کنند. اما این بازدید‌ها خیلی دقیق نبود. رئیس‌جمهور بعد از کندی، بر برنامه هسته‌ای اسرائیل سختگیری نکرد و شاید این امر ساخت بمب هسته‌ای توسط اسرائیل را تسهیل کرد.

پایگاه خبری ساعدنیوز را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید.

دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
تصویری بسیار قدیمی از 17 سالگی آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب/ساده زیستی رهبر از ابتدای زندگی (280 نظر) میز عزای ساده و بدون تجملات مادر محسن کیایی، مجری برنامه صداتو +عکس/ روحشون شاد چه چهره دلنشینی داشتن (158 نظر) بهترین گردو ایران متعلق به کدام شهر است (143 نظر) (عکس) دمپایی‌های لاکچری بچه‌های دهه شصت / هر کی از اینا برای بچش می‌خرید خیلی لاکچری بود ... (104 نظر) رونمایی از نوزاد خوشگل و بامزه ریما رامین فر، همای پایتخت+عکس / عاشقانه های ریما و امیر جعفری ارزش صد بار دیدن رو داره👌 (79 نظر) رونمایی از مدل ماشین تسلا سایبرتراک هوش پران رضا گلزار/ این لامصب ماشین نیست تانکه😍👌 (74 نظر) تصویری از خانه ابدی همسر جوان فریبا نادری/ روحش شاد و یادش گرامی (73 نظر) شبی که محمود احمدی نژاد مهمانِ خانه ابدی مادرش شد و در آن خوابید+عکس/روحش شاد و یادش گرامی... (53 نظر) برنامه عالی صداوسیما که توسط رهبر معظم انقلاب تحسین شد/ خیلی اوقات دلم نمی‌آید که برخیزم و بروم+عکس (46 نظر) نگاهی به دکوراسون شیک تالار عروسی محمدرضا گلزار و آیسان خانوم/ تزیین شده با گل های طبیعی+ عکس (47 نظر) (عکس) زیبایی بی حد و اندازه روژان سریال نون خ در عکسی که هدیه بازوند در اینستاگرامش منتشر کرد / مهیار حق داره این قدر عاشقش باشه ... (36 نظر) حضور چهره های فوتبالی در بیمارستان و روحیه دهی به علی دایی در عیادت از اسطوره فوتبال+ عکس/ مهدی رحمتی، عادل فردوسی‌ پور، کارلوس کی‌روش و ... (36 نظر) تصویری بسیار قدیمی از 16 سالگی آیت الله هاشمی رفسنجانی یار دیرین رهبر معظم انقلاب/ روحشان شاد (33 نظر) نگاهی به گل آرایی فوق زیبا و شیک مراسم ترحیم رضا داوودنژاد/ واقعا حیف جوونیش+عکس (28 نظر) خلاقیت خنده دار و هوشمندانه قصاب اهوازی برای فریب گوسفند و قربانی کردنش حماسه آفرید+عکس/ مغز تو رو باید طلا گرفت😂 (25 نظر)
دیگران می‌خوانند   
فال روزانه امروز دوشنبه 10 اردیبهشت ماه 1403 کیک تولد ساده و جذاب افسانه پاکرو در جشن تولد 41 سالگی اش/ ماشالا تکون نخورده+عکس فال شمع روزانه امروز دوشنبه 10 اردیبهشت 1403 حضور امیر قلعه نویی بر سر خانه ابدی حاج قاسم سلیمانی و عرض ارادت به سردار دلها+عکس ستاره زن شبکه‌های مجازی به ضرب گلوله کشته شد نگاهی به اتاق دیوار رتبه 1 کنکور با نقاشی و پوسترهای جالب/ به نظرتون طرفدار مسی هست یا رونالدو؟+عکس باز شدن درهای رازآلود هرم بزرگ مصر برای اولین بار +عکس صدای بهشتی دو برادر با خوانندگی برای پدر و مادر ناشنوایشان+ویدئو/حنجرشونو فرشته ها بوسیدن+ویدئو اقدام تحسین برانگیز یک معلم گیلانی برای دانش آموزانش/ به این خانم معلم ایرانی باید مدال افتخار داد+عکس فال ابجد روزانه دوشنبه 10 اردیبهشت 1403 پیشگیری از سفیدشدن مو با چند ماسک خانگی فال قهوه با نشان روز دوشنبه 10 اردیبهشت ماه 1403 پاک کردن ریمل ضدآب با چند ترفند ساده فال حافظ با تفسیر امروز دوشنبه 10 اردیبهشت 1403+فیلم خلاقیت هوشمندانه اُوستا بنّا در ساخت خانه 2 طبقه/ دکترای افتخاری حق توئه +عکس ماجرای گم شدن موبایل نجم الدین شریعتی، مجری برنامه سمت خدا در نجف+ویدیو/ حتما ببینین خیلی جالب و بانمک توضیح میده عکس زیبا و پر از عشق امیر جعفری با همای پایتخت و پسر قدبلندشون در ساحل کیش/ چه منظره‌ای حتشپسوت؛ زنی با ریش فراعنه و معابد باشکوه +عکس تغییر چهره باورنکردنی و جالب رحمان و رحیم سریال پایتخت درگذر زمان/ چقدر زیبا و معصوم بودن+عکس فردوسی پور و میثاقی در پشت صحنه برنامه 90 +عکس چند مورد از عوارض لیزر برای پوست که از آن بی خبرید چند روش خانگی و بدون عوارض برای چاق شدن صورت رخت عروسی غلامرضا تختی ابر قهرمان و همسرش شهلا خانوم در جشن عروسیشان/ عجب جشنی😍👌 پشت صحنه تماشایی و نفسگیر نفس بازغی در سریال گناه فرشته/ نظرتون درباره بازی اولش چیه؟+ویدیو میز عزای ساده ولی شیک پدر نسرین مقانلو با شمع و گل/ غم از صورت خانم بازیگر میباره+عکس شباهت بی حد و اندازه مازیار لرستانی به پدرش/ مگه داریم انقدر شباهت+عکس پست احساسی از جنس دلتنگیِ نعیمه نظام دوست برای سالگرد فوت پدرش+ویدیو/ روحشون شاد چقد شبیه باباشه جدیدترین تصویر اکرم بانو همسر علیرضا بیرانوند در ویلای لاکچریشان در کنار سگ خانگی/ زمین فوتبال و استخر هم دارن! دیدار مجید و آقا معلم قصه‌های مجید پس از 35 سال/ مگه داریم این همه تغییر؟+ویدیو یادی کنیم از خلاقیت خنده دار هموطن ایرانی در مقابله با کرونا با نصب توصیه‌های تهدیدآمیز به در خانه‌اش+عکس/ کرونا بعد دیدن این همه رعایت از دنیای ویروسی گری خداحافظی کرد🤣 ماجرای فرش ماشینی که فقط یک شب در عروسی پسر رهبر انقلاب در خانه‌شان پهن بود + روایت عقیق های اصل یمنی که رهبری اجازه ندادند وارد زندگیشان شوند ویدیوی محسن افشانی برای توماج صالحی: توماج اعدام خواهد شد! این ویدئو یادگاری بمونه... درخواست جالب یک دختر کنکوری از رهبر معظم انقلاب برای شرکت در آزمون/ استرس نداشته باشید+ویدیو عکس جالب پاشا جمالی و مصطفی زمانی ستاره های دو سریال محبوب نون خ و شهرزاد (عکس) اسباب بازی لاکچری بچه‌های دهه شصت / هر کی از اینا داشت 10 هیچ از بقیه جلو بود ... پیاده روی رهبر معظم انقلاب در طبیعت و جاده باصفای کردستان+عکس حرف دل این روزهای یکتا ناصر + عکس سبک دکوراسیون ساده و بدون زرق و برق خانه هانیه توسلی+عکس روایتی جالب از زیر و رو شدن زندگی صاحب بزرگترین خانه گردشگری در ایران+ویدیو/از کمک به گردشگر آلمانی تا میلیاردر شدن! جشن تولد یکسالگی پسر کوچولوی فرناز رهنما، نازنین سریال ساختمان پزشکان/ چه کیک و تدارکات خفنی+عکس
تیتر امروز   
فال روزانه امروز دوشنبه 10 اردیبهشت ماه 1403 فال شمع روزانه امروز دوشنبه 10 اردیبهشت 1403 ستاره زن شبکه‌های مجازی به ضرب گلوله کشته شد باز شدن درهای رازآلود هرم بزرگ مصر برای اولین بار +عکس اقدام تحسین برانگیز یک معلم گیلانی برای دانش آموزانش/ به این خانم معلم ایرانی باید مدال افتخار داد+عکس فال ابجد روزانه دوشنبه 10 اردیبهشت 1403 فال قهوه با نشان روز دوشنبه 10 اردیبهشت ماه 1403 فال حافظ با تفسیر امروز دوشنبه 10 اردیبهشت 1403+فیلم حتشپسوت؛ زنی با ریش فراعنه و معابد باشکوه +عکس ماجرای فرش ماشینی که فقط یک شب در عروسی پسر رهبر انقلاب در خانه‌شان پهن بود + روایت عقیق های اصل یمنی که رهبری اجازه ندادند وارد زندگیشان شوند چرا سریال حشاشین در ایران مجوز ندارد؟ رونمایی از همسر اول فریبا نادری با اختلاف سنی زمین تا آسمان+عکس مخالفت جدی امام خمینی و رهبر معظم انقلاب با چندهمسری؛ از ترک کلاس درس بخاطر ازدواج مجدد استاد تا اخراج افراد شاغل در بیت رهبری در صورت اختیار همسر دوم! 18 علامتی که نشان می دهد یک مرد یک دل نه صد دل عاشقتان شده / ببین تو اطرافیانت چه کسی عاشقت شده! همسر آینده ژوزه مورایس، بازیگر فیلم اصغر فرهادی شد
منتخب روز   
نگاهی به خانه پدری استاد شهریار در روستای خشکناب شهرستان بستان آباد/ شعرهای مشهور استاد برای این روستاست +عکس عکس عروسی امیر جعفری و ریما رامین‌فر، همای سریال پایتخت فیک و تقلبی از آب درآمد / هوش مصنوعی داره وارد مراحل ترسناکی میشه! (عکس) تیپ و استایل فوق‌العاده شیک و لاکچری یاورِ سریال فاصله‌ها بعد از 14 سال در عربستان سعودی / ببینیدش نمی تونید بشناسید! فروش ویلای روف گاردن دار و استخر دار حسن جوهرچی، فرهاد سریال فاصله‌ها توسط دخترش در شمال ! / در منطقه‌ای تهرانی نشین!!! سلفی دونفره نعیمه نظام دوست با سلطان کمدی ایران که یکسال حق نداشت منتشرش کنه! / چه ست آدیداسی پوشیده مهران مدیری ... سلفی آسانسوری علیرضا نیکبخت با همسر دومش که بیشتر از جانش او را دوست دارد / کراش دهه هشتاد فوتبال ایران حالا مرد زندگی شده ... (عکس) تعجب کاربران خارجی فضای مجازی از حجاب کامل همسر ستاره لیورپول / دنیا با حجاب جای زیباتری نیست؟ (عکس) بیتابی همسر و فرزندان شهرام عبدلی، بازیگر نقش مهران در سریال فاصله‌ها، بر سر پیکر بی جان او / تو کاری با دلم کردی که فکرشم نمی کردم ... (عکس) همبازی بودن آقای بیاتی، خواستگار فهیمه در پایتخت 5 با بازیگر معروف در فیلم نوستالژیک دهه شصتی / روحش شاد ... ویدئویی باورنکردنی از مرد سومالیایی که با نصف مغزش زندگی می کند/ بیچاره چه بلایی سرش اومده