جوش یکی از متداول ترین انواع ناهنجاری های پوستی است، اما جالب است بدانید آکنه و انواع جوش ها هر کدام روش های درمانی خاص خود را دارند. بیشتر جوش های معمولی صورت و جزئی با روش های خانگی یا مصرف داروهای بدون نسخه، درمان می شوند. بااین حال، افرادی که به صورت حاد یا مزمن از جوش صورت رنج می برند، باید تحت نظر پزشک متخصص پوست قرار بگیرند. در این مقاله شما را با انواع جوش صورت،و علت آن آشنا خواهیم کرد.
انواع جوش صورت
بیشتر مردم در طول زندگی، عارضه پوستی جوش را تجربه می کنند. اگر تا به امروز روی بخشی از پوست بدن شما جوش زده پس به آکنه مبتلا شده اید. تقریبا همه افراد در سن نوجوانی به عارضه آکنه مبتلا می شوند. ابتلا به آکنه در بزرگسالان هم شایع است.
اگر چه علت اصلی آکنه در بزرگسالی به طور کامل مورد بررسی قرار نگرفته است اما محققان بر این باورند که بسیاری از عوامل و فرایندهای بیولوژیکی مشابه و مرتبط با آکنه دوران نوجوانی ممکن است نقش مهمی در آکنه بزرگسالان داشته باشند.
آکنه معمولا بر روی پوست صورت شما پدیدار می شود، اما در بسیاری از موارد ممکن است قسمت های دیگر بدن تان نیز به آکنه دچار شوند. شدت جوش می تواند از یک جوش قرمز التهابی کوچک تا آکنه شدید که منجر به اسکار (جای جوش) می شود، متغیر باشد. به طور کلی، عارضه آکنه زمانی روی پوست شما ظاهر می شود که منافذ پوست تان بسته شوند و چربی پوست تان راهی برای خروج پیدا نکند. در واقع، تجمع چربی در زیر منافذ پوست باعث ایجاد برآمدگی و رشد باکتری می شود. بطور کلی جوش های صورت را می توان به ۴ دسته زیر تقسیم کرد:
جوش سر سیاه
جوش سرسیاه یک نوع آکنه بسیار رایج است. تقریبا همه افراد یک بار در زندگی به جوش سرسیاه مبتلا شده اند. پس اگر شما هم جوش سرسیاه زده اید، خونسرد باشید و تصور نکنید که بدشناس ترین آدم روی زمین هستید.
این نوع آکنه نتیجه فرایندهای طبیعی پوست به شمار می آید و به همین دلیل شایع است. برای فهمیدن راه درمان جوش صورت سرسیاه، ابتدا مهم است بدانیم که جوش سرسیاه چیست و چه عوالی باعث بروز جوش سرسیاه می شود.
علت ایجاد جوش سر سیاه چیست
جوش سر سیاه معمولا با بسته شدن فولیکول مو شروع می شود. میلیون ها فولیکول مو روی بدن شما از جمله روی پوست صورت تان وجود دارد. فولیکول مو در واقع منفذی در پوست است که دربرگیرنده ریشه مو است. هر کدام از فولیکول ها حاوی یک مو و یک غده چربی ساز است. این غده ها، چربی لازم برای نرمی پوست تان را ترشح می کنند. وقتی پوست در حال ریزش سلول های مرده است، این سلول های مرده می توانند وارد فولیکول شده و با چربی پوست مخلوط شوند.
سلول های مرده و چربی پوست مانند یک توده برآمده زیر پوست تجمع پیدا می کنند و با فشار به سطح پوست باعث ایجاد یک برآمدگی به نام کومدون می شوند. اگر برآمدگی روی منفذ مسدودشده پوست تان، همچنان بسته باقی بماند، برآمدگی ایجاد شده، جوش سرسفید نامیده می شود. اما اگر پوست اطراف برآمدگی باز شود و هوا به داخل نفوذ کند، باعث خاکستری یا سیاه رنگ شدن چربی می شود. به همین دلیل به این نوع برآمدگی ها جوش سرسیاه می گویند.
تغییرات هورمونی مقصر اصلی است
علت اصلی ایجاد آکنه (از جمله جوش سرسیاه) تغییرات هورمونی در بدن تان است. درواقع این تغییرات باعث تولید بیش از حد چربی در منافذ پوست تان می شوند و یک توده در زیر پوست تان شکل می دهد. تغییرات هورمونی یک فرایند طبیعی به ویژه در دوران بلوغ است. دلیل جوش زدن بیشتر نوجوانان مبتلا به خصوص جوش سرسیاه همین است.
جوش سر سفید
جوش های سرسفید شایع ترین نوع از انواع جوش صورت محسوب می شوند. البته جوش های سرسفید یکی از خفیف ترین انواع جوش هستند و معمولا می توانید با مراقبت های پوستی مناسب و درمان های موضعی، آنها را درمان کنید.
جوش های سرسفید (در اصطلاح فنی به آنها «کومدون» گفته می شود) فولیکول های مو یا منافذ مسدودشده پوست هستند. در عارضه جوش های سرسفید، منافذ پوست با لایه ای نازک از پوست پوشیده شده که باعث می شود توده برآمده مواد زیر سطح پوست قرار بگیرد. چون برآمدگی حاصل از تجمع چربی و پوست در معرض هوا قرار نمی گیرد، سفید یا گاهی زردرنگ (رنگ طبیعی چربی و سلولهای مرده پوست) باقی می ماند. به همین دلیل این نوع از آکنه جوش سرسفید نامیده می شود.
علت ایجاد جوش سرسفید چیست
اگر به دنبال دلیل جوش صورت سر سفید هستید که روی پوست ظاهر می شوند، باید بدانید علت ایجاد جوش سرسفید مشابه سایر انواع جوش است. هر زمان که غدد چربی ساز پوست شما، چربی بیش از حد تولید کنند، این چربی اضافی می تواند با سلول های مرده پوست مخلوط شده و منافذ پوست تان را مسدود کند.
این فرایند میتواند جوش های سرسیاه و جوش های سرسفید را ایجاد کند. همانطور که پیش تر گفتیم غدد چربی ساز معمولا به علت تغییرات هورمونی در بدن، چربی بیش از اندازه ترشح می کنند. برای مثال، علت اصلی بروز جوش صورت در بارداری ، افزایش سطح هورمون در سه ماهه اول است. افزایش سطح هورمون ها باعث تولید بیشتر چربی طبیعی روی پوست و در نتیجه ایجاد جوش می شود. تغییرات هورمونی در بدن علاوه بر دوران بارداری، می تواند در یائسگی، قاعدگی و البته بلوغ رخ دهد.
جوش قرمز (پاپول) و جوش چرکی (پوسچول)
وقتی منافذ پوست تان بسته شوند و باکتری عامل ایجاد آکنه در آن منافذ شروع به رشد و تکثیر کند، سیستم ایمنی بدن شما با فرستادن گلبول های سفید خون برای مبارزه با عفونت واکنش نشان می دهد.
ناحیه اطراف برآمدگی، ملتهب، قرمز و متورم می شود. توجه کنید که این نوع عارضه پوستی، آکنه التهابی است که با جوش سرسیاه و جوش سرسفید متفاوت است.
در این نوع آکنه، ناحیه اطراف برآمدگی با پوست قرمزرنگ، ملتهب و متورم مشخص است. از رایج ترین انواع جوش صورت التهابی جوش قرمز (پاپول) و جوش چرکی (پوسچول) است.
علت ایجاد جوش قرمز و چرکی
تاکنون با تفاوت جوش های سرسیاه و سرسفید با جوش های قرمز و چرکی آشنا شدیم. اگر حالا می خواهید درباره علت ایجاد جوش های قرمز و چرکی بیشتر بدانید باید بدانید که جوش های قرمز و جوش های چرکی مانند بیشتر انواع جوش، نتیجه افزایش چربی پوست و باکتری داخل منافذی از پوست هستند که با سلول های مرده پوست مسدود شده اند. هنگامی که مسدود شدن منافذ پوست شما باعث التهاب فولیکول مو شود، جوش قرمز ایجاد می شود. در اثر التهاب، سیستم ایمنی بدن تان گلبول های سفید خون را برای مبارزه با عفونت می فرستد. در این شرایط، گلبول های سفید خون می میرند و درون جوش قرمز جمع می شوند، مایع چرکی افزایش پیدا می کند و جوش قرمز به جوش چرکی تبدیل می شود.
کیست ها
کیست ها معمولا برآمدگی های بزرگ، نرم و دردناک، به رنگ سفید و یا قرمز هستند که در اعماق پوست قرار گرفته اند و پر از چرک هستند. نسبت به ندول ها، کیست ها معمولا در عمق بیشتری از پوست قرار گرفته اند و از وخیم ترین انواع جوش به حساب می آیند. کیست ها می توانند منجر به مشکلات پوستی مانند اسکار شوند.
علت ایجاد کیست ها
کیست ها مانند جوش ها و آکنه های دیگر به وجود می آیند. آکنه ها وقتی شکل می گیرند که منافذ پوست به دلیل تجمع چربی پوست و سلول های مرده پوست مسدود می شوند. زمانی که باکتری شروع به رشد داخل این منافذ کند، آن ناحیه از پوست عفونی، قرمز و متورم می شود. عارضه پوستی ندول و کیست هنگامی رخ می هد که عفونت به داخل عمق پوست تان نفوذ کند. در نتیجه این فرایند، یک برآمدگی بزرگتر از سایر انواع جوش شکل می گیرد. ندول ها و کیست ها می توانند دردناک باشند و باعث خارش شوند. آکنه کیستیک بیشتر در میان پسران نوجوان و مردان جوان شایع است. کیست ها در مردان معمولا روی پوست صورت، پشت بدن، بالای بازوها و شانه ها پدیدار میشوند. زنان نیز مبتلا به ندول و کیست می شوند. کیست ها در زنان بیشتر در نیمه پایین صورت ظاهر می شوند. عامل ژنتیکی نیز در ابتلا به آکنه ندولار و آکنه کیستیک مؤثر است. در نتیجه اگر یکی از والدین شما آکنه شدید کیستیک داشته باشد، احتمال ابتلای شما یا برادران یا خواهران تان به آکنه کیستیک بسیار بالاست.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟
در موارد جزئی تا خفیف جوش، شخص معمولا باید به طور مداوم برای چهار تا هشت هفته از درمان های خانگی و یا دارو های بدون نیاز به نسخه استفاده کند تا نتیجه بگیرد. انواع شدید تر جوش های التهابی نیاز به زمان بیشتری دارند تا ازبین بروند.
اگر موارد زیر را در مورد جوش های سرسفید، سرسیاه، پاپول ها یا پاسچول ها مشاهده می کنید، به دکتر مراجعه کنید:
- وخیم هستند؛
- مصرف دارو های بدون نیاز به نسخه تأثیری نداشته است؛
- خیلی بزرگ هستند؛
- زیاد خونریزی می کنند؛
- در سطح وسیعی از بدن یا صورت وجود دارند؛
- باعث ناراحتی و اضطراب روحی می شوند؛
- خیلی نزدیک نواحی حساس مانند لب ها و چشم ها شده اند.
- بیشتر مواد مؤثر در محصولات بدون نسخه، در درمان های نیازمندِ نسخه نیز موجود هستند. متخصصین پوست همچنین می توانند ضایعات خیلی بزرگ، مقاوم و همچنین انواعی را که با روش های مختلف درمان نشده اند، از سطح پوست خارج کنند.
- همیشه درمورد ندول ها و کیست ها به پزشک یا متخصص پوست مراجعه کنید، چراکه این نوع جوش ها نیاز به مراقبت پزشکی دارند. ندول ها و کیست هایی که درمان نشده اند و یا آنهایی که دستکاری شده اند، می توانند منجر به اسکار شوند.