آزلائیک اسید چیست؟
آزلائیک اسید یک ترکیب دی کربوکسیلیک اسید است که به طور طبیعی توسط مخمرهای موجود بر روی پوست سالم تولید می شود. این ماده همچنین از گندم، جو و چاودار قابل استخراج است. در محصولات مراقبتی پوست، از این اسید ویژه برای مبارزه با مشکلات پوستی استفاده می شود. آکنه ولگاریس ملایم تا متوسط، رزاسه و هایپرپیگمنتیشن از جمله این مشکلات هستند.
آزلائیک اسید یک ترکیب چند کاره است که در محصولات مو نیز کاربرد دارد. معمولا همراه با ماینوکسیدیل (در محصولات برند Rogaine) برای کمک به درمان طاسی استفاده می شود.
عوارض جانبی و اقدامات احتیاطی آزلائیک اسید.
عوارض جانبی آزلائیک
- حس سوزش یا گزگز پوست
- پوسته پوسته شدن محلی که دارو مورد استفاده قرار گرفته است
- خشکی پوست یا قرمزی پوست
عوارض جانبی کمتر متداول
- تاول پوست
- تحریک پذیری وتورم
- گرفتگی و درد مفاصل
- کهیر و خارش پوست
- تب
- مشکل در تنفس
اگر هرکدام از این عوارض را تجربه کردید، استفاده از آزلائیک را متوقف و به پزشک مراجعه کنید. استفاده ازکرم ضد آفتاب هنگام بیرون رفتن ازمنزل همیشه مهم هست، ولی هنگام استفاده از آزلائیک اهمیتش دوچندان می شود، چرا که دراین حالت پوست نازک تر ،حساس تر و آسیب پذیرتر می شود.
هشدارها
- مرتبط با عوارض جانبی
حساسیت: واکنش های افزایش حساسیت (به عنوان مثال: آنژیوادم، گلودرد، تورم چشم، تورم صورت، واکنش های پوستی، کهیر) گزارش شده است. در صورت مشاهده این علائم استفاده از دارو قطع شود.
کاهش رنگدانه های پوستی: مواردی از کاهش در رنگدانه های پوستی پس از مصرف آزلائیک اسید گزارش شده است. تغییرات رنگ پوست، به ویژه در بیماران با رنگهای تیره، مورد توجه قرار گیرد.
تحریک پوستی: تحریک پوست (به عنوان مثال، خارش، سوزش و...) معمولا در طی چند هفته اول درمان، ممکن است رخ دهد. در صورت تحریک شدید یا حساسیت پوستی، مصرف آن قطع شود.
- مرتبط با بیماری
آسم: بدتر شدن بیماری آسم گزارش شده است.
موارد خاص مرتبط با اشکال دارویی
فوم: حاوی مواد قابل اشتعال است، از آتش، سیگار و شعله در طول مدت مصرف و بلافاصله پس از آن اجتناب شود.
ایمنی و عوارض جانبی آزلائیک اسید:
به نظر می رسد آزلائیک اسید عوارض جانبی خفیفی دارد. با این حال می تواند (به ویژه در اولین مرتبه استفاده) باعث ایجاد ناراحتی های پوستی شود. حساسیت، خشکی، مور مور و سوزن سوزن شدن، سوزش، قرمز یا پوسته پوسته شدن که معمولا در محل استفاده رخ می دهد، از جمله اثرات جانبی این ترکیب است. نگران نباشید: علائم گفته شده، پس از چند روز فروکش خواهند کرد.
افرادی با پوست حساس، مبتلا به رزاسه و مستعد اگزما، باید ۲ تا ۳ روز یکبار از آن استفاده کنند. از بین فوم، کرم و ژل، مشخص شده عوارض جانبی فوم حاوی ۱۵ درصد آزلائیک اسید، کمتر از ژل ۱۵ درصدی و کرم ۲۰ درصدی بوده است.
عوارض جدی تر شامل: پوسته شدن، تاول، تورم، کهیر، خارش، سفتی مفاصل، تب یا مشکل تنفسی است. در افرادی با پوست تیره تر منجر به هایپرپیگمنتیشن پس از التهاب می شود. در این افراد ملانین بیشتری تولید می شود. اما این اسید می تواند اثری متضاد داشته باشد. التهاب پوست منجر به کاهش شدید ملانین شده و بخش های تیره آن، روشن تر می شود. در صورت مشاهده این علائم و یا هر اثر کمتر متداولی، مصرف محصول را قطع کرده و فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
برهمکنش ها (فعل و انفعالات):
آزلائیک اسید با توجه به ماهیت ملایمی که دارد می تواند با کمترین عوارض، با بسیاری از محصولات موضعی دیگر از جمله رتینوئیدها، آلفا هیدروکسی اسیدها و ویتامین ث ترکیب شود. در بعضی موارد این اسید باعث حساسیت پوست می شود. بنابراین توصیه بر این است که از مصرف شوینده ها یا تونرهای الکلی و عوامل پیلینگ، خودداری کنید.