آیا افرادی که دچار آسم هستند می توانند ورزش کنند؟
یکی از راه های کمک به درمان آسم سبک زندگی سالم و طبیعی است. بدون شک زندگی سالم با فعالیت ورزشی منظم همراه است. مصرف مرتب داروهای آسم، اجتناب از عوامل تشدیدکننده و بررسی علائم آسم و عملکرد ریه ها به ما برای رسیدن به این هدف کمک می کند. اگر علائم آسم به طور کامل ما را از انجام فعالیت های فیزیکی بازداشته، لازم است به پزشک متخصص مراجعه کنیم. ممکن است تنها تغییر کوچکی در درمان آسم منجر به نتایج چشم گیری در کاهش حمله های آسم ورزشی شود.
آیا فعالیت ورزشی به بهبود آسم کمک می کند؟
در یک جواب کوتاه بله. ورزش منظم می تواند:
- باعث عملکرد بهتر ریه ها شود.
- با تقویت سیستم ایمنی به کاهش سرماخوردگی بیانجامد.
- با کاهش وزن، خطر بروز حمله آسم را کاهش دهد.
- با تولید هورمون های شیمیایی در بدن با افسردگی و استرس مبارزه کند.
بهترین و سخت ترین تمرینات ورزشی برای آسم کدامند؟
تمرینات ورزشی که با کمی فشار و تقلا همراهند مانند والیبال، ژیمناستیک، بیس بال و کشتی برای آسم مفیدند. پیاده روی، دوچرخه سواری و کوه پیمایی فردی و گروهی نیز برای آسم مناسب است. شنا به دلیل تنفس در فضای گرم و مرطوب، ورزش مفیدی محسوب شده و روش مناسبی برای تقویت بالاتنه نیز هست. ورزش هایی مانند فوتبال، دو، بسکتبال و هاکی که با فشار طولانی همراهند، برای افرادی که دچار آسم هستند دشوار است. ورزش در هوای سرد مانند هاکی روی یخ و اسکی نیز می تواند برای این افراد چالش هایی ایجاد کند. البته با کنترل و درمان آسم می توان این فعالیت ها را نیز انجام داد.
برای کنترل آسم ورزشی چه می توان کرد؟
دراین باره خوب است با پزشک مشورت کنیم. پزشک می تواند در انتخاب ورزش مناسب به ما کمک کند. همچنین برنامه ای برای اقدامات لازم قبل از ورزش و حین ورزش در صورت بروز علائم آسم ارائه دهد.
- در صورت لزوم داروهای آسم را پیش از شروع ورزش استفاده کنیم.
- تمرینات ورزشی ویژه گرم کردن و سرد کردن، قبل و بعد از تمرینات اصلی را فراموش نکنیم.
- در هوای سرد تمرینات ورزشی را به داخل خانه محدود کنیم یا از ماسک برای گرم نگه داشتن بینی و دهان استفاده کنیم.
- اگر آسم آلرژیک داریم هنگام افزایش گرده ها یا آلودگی هوا از ورزش کردن در بیرون از خانه بپرهیزیم.
- هنگامی که عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی دارید، تمرینات ورزشی خود را محدود کنیم.
- در سطحی (ارتفاع از دریا) که برایمان مناسب است، ورزش کنیم.
انجام تمرینات فیزیکی برای حفظ سلامت روحی و فیزیکی ضروری است. به یاد داشته باشیم که آسم دلیلی برای ترک ورزش نیست. با تشخیص صحیح و درمان مؤثر می توانیم از تمام فواید ورزش بهره مند شویم. بدون اینکه خبری از علائم آسم باشد.
اگر هنگام تمرینات ورزشی دچار حمله آسم شویم باید چه کنیم؟
پزشک توضیحات لازم درباره آسم ورزشی را به ما می دهد. آسم ورزشی ممکن است در افرادی که دچار آسم نیستند نیز رخ دهد. در این صورت مسیر هوایی مسدود شده و فرد حین ورزش دچار علائم آسم می شود. این علائم عبارت اند از:
- سرفه
- خس خس سینه
- گرفتگی سینه
-
نفس تنگی
در صورت بروز این علائم، ورزش را متوقف کرده و دستورالعمل پزشک را دنبال کنیم. استفاده از اسپری استنشاقی بلافاصله پس از مشاهده علائم آسم ورزشی توصیه می شود. اگر علائممان رفع نشد با اورژانس تماس بگیریم.
نکاتی مهم درباره آسم و فعالیت ورزشی
افراد مبتلا به آسم باید تمرینات ورزشی آرام و راحت تری را نسبت به سایر افراد انجام دهند. اما در کنار این موضوع برای کاهش علائم بیماری بهتر است به چند نکته کلیدی نیز دقت شود.
استفاده از دستگاه استنشاقی در مبتلایان به آسم قبل از ورزش
اکثر بیماران مبتلا به آسم و آلرژی های شدید از دستگاه تنفسی استنشاقی استفاده می کنند. قبل از شروع ورزش بهتر است از این دستگاه استفاده کنید. این کار موجب شل شدن مجاری تنفسی می شود و نفس کشیدن را برای شما راحت تر می کند.
مصرف دارو برای کنترل التهاب ریه در بیماران آسم
در بسیاری از بیماران مبتلا به آسم استفاده از دستگاه استنشاقی قبل از ورزش علائم را کنترل نمی کند. این افراد بهتر است از داروهای خوراکی نیز استفاده کنند تا التهاب مجاری تنفسی کاهش پیدا کند.
گرم کردن بدن قبل از ورزش
گرم کردن قبل از ورزش به بدن شما کمک می کند تا برای ورزش کردن آماده شود. بهتر است قبل از شروع هر ورزشی ابتدا بدنتان را گرم کنید. بعد از اتمام ورزش نیز به تدریج فعالیت را متوقف نمایید تا بدن به آرامی ریکاوری شود. درواقع اثر ورزش بر آسم و بیماری های تنفسی زمانی مفید است که به آرامی و به تدریج انجام شود.
استفاده از ماسک برای کاهش علائم تنفسی در هوای سرد
بهتر است در هوای سرد دهان و بینی خود را با ماسک بپوشانید. خشکی و سرمای هوا می تواند موجب انقباض مجاری تنفسی شما شود و علائم بیماری را افزایش دهد.
عدم قرار گرفتن در معرض آلودگی و گرده گیاهان برای کاهش علائم تنفسی
اگر به گرده گل یا گیاهان حساسیت دارید، در زمان هایی که سطح گرده ها در هوا زیاد است، در فضای بیرون ورزش نکنید. بهتر است در ابتدای فصل بهار در خانه ورزش کنید. آلودگی هوا برای مبتلایان به آسم بسیار مضر است. بهتر است مکانی را برای زندگی انتخاب کنید که هوای تمیزتری دارد.
پرهیز از فعالیت های ورزشی طولانی برای کاهش علائم آسم
ورزش برای بیماران مبتلا به آسم بسیار مفید است. اما انجام ورزش های طولانی و مداوم مثل بسکتبال، فوتبال و دویدن های طولانی می تواند ریه ها را تحت فشار قرار دهید. توجه داشته باشید که ورزش های زمستانی مثل اسکی و هاکی برای مبتلایان به آسم به هیچ عنوان مناسب نیست. بدنسازی و آسم چندان مغایرتی با هم ندارند. اما انجام ورزش های سنگین بدنسازی برای افراد مبتلا به آسم مناسب نیست. از طرف دیگر انجام ورزش های هوازی فواید بیشتری برای افزایش حجم ریه و بهبود وضعیت تنفسی در افراد مبتلا به آسم دارد. از همین رو اگر به این ورزش علاوه دارید، سعی کنید آن را در حد اعتدال انجام دهید.
انجام حرکات یوگا برای آسم
یوگا یکی از مفیدترین ورزش ها برای بیماران مبتلا به آسم است. یوگا به افراد کمک می کند تا روی تنفس خود تمرکز کنند. تنفس کنترل شده و ریتمیک در حین ورزش موجب افزایش حجم ریه و ایجاد قدرت عضلانی در افراد مبتلا به آسم می شود. یوگا سطح استرس را کاهش می دهد و موجب می شود تا فرد علائم تنفسی کمتری را تجربه کند.