آشنایی با ماساژ ورزشی
امروزه ماساژ ورزشی جزء لاینفک برنامه ورزشی ورزشکاران است که به رسیدن به موفقیت های جهانی و المپیک فکر می کنند. هر روز که می گذرد به این امر بیشتر واقف می شوند که رسیدن به موفقیت تنها در گرو انجام فعالیتهای ورزشی نیست بلکه آمادگی روحی و هیجانی در کنار آمادگی جسمی برای موفقیت لازم است و از سویی پیشگیری از صدمات ورزشی هم از ارکان رسیدن به پیروزی است ماساژ ورزشی چه در امر آمادگی جسمی و جلوگیری از آسیبهای ورزشی و چه در امر آمادگی روحی روانی برای ورزشکاران بسیار مفید خواهد بود.
فواید ماساژ ورزشی
ماساژ ورزشی اگر توسط فرد خبره و حرفه ای اعمال شود می تواند مزایای بسیاری برای شخص ورزشکار به همراه داشته باشد.
- جلوگیری از بروز آسیب دیدگی در آینده (ماساژ مستمر و برنامه ریزی شده)
- درمان و کاهش دردها و گرفتگی های عضلانی
- ایجاد تعادل در سیستم اسکلتی بدن
- بهبود عملکرد ورزشکار
- کاهش سطح هورمون های استرسی همانند کورتیزول
- احساس آرامش و کاهش اضطراب
- جلوگیری از تشکیل بافت اسکار در محل آسیب دیدگی
- افزایش محدوده حرکتی مفاصل
در حین ماساژ ورزشی چه اتفاقی می افتد؟
در حین انجام ماساژ ورزشی ، ماساژور از تکنیک های متنوعی برای رسیدن به هدف ورزشکار استفاده می کند. به طور کلی چهار نوع ماساژ ورزشی داریم:
- ماساژ ورزشی قبل از رویداد ورزشی: این نوع ماساژ کوتاه بوده و معمولاً زمانی بین ۱۵ تا ۴۵ دقیقه پیش از شروع رقابت یا مسابقه انجام می شود. در حین انجام این ماساژ تمام تمرکز ماساژور روی نواحی ای است که بیشترین درگیری را داشته و ممکن است در حین مسابقه دچار کشیدگی شود.
- ماساژ ورزشی بعد از اتمام رویداد ورزشی: این نوع از ماساژ در بازه زمانی ۱ یا دو ساعت بعد از رقابت انجام می گیرد و هدف از آن بازگرداندن بافت های فرد ورزشکار به حالت نرمال است.
- ماساژ ورزشی تجدید قوا: این نوع ماساژ در حین رقابت انجام می شود تا ورزشکار بتواند با نیروی بیشتری وارد میدان شده و آسیب دیدگی کمتری را تجربه کند.
- ماساژ توانبخشی ورزشی: ماساژ توانبخشی برای کاهش دردها و آسیب دیدگی های فرد ورزشکار صورت می گیرد و هدف آن بازگشت سریع تر فرد ورزشکار به سلامتی پیش از رقابت است.
ماساژور ممکن است در حین انجام ماساژ از تکنیک هایی مانند ماساژ سوئدی برای افزایش جریان خون و مایع داخل لنف ها بهره گرفته یا از تکنیک نقطه ماشه ای یا تریگر پوینت Trigger Point)) برای باز کردن گره های داخل عضلات و افزایش محدوده حرکتی فرد استفاده کند.
چه زمانی از ماساژ ورزشی استفاده کنیم؟
بیشترین کاربرد ماساژ ورزشی زمانی است که شما مشکل خاصی داشته باشید. مثلاً بعد از دویدن زانویتان حساس شده باشد، بهترین کار دنیا این است که سراغ یک ماساژور بروید. ماساژور ورزشی به جای اینکه همه بدن شما را ماساژ دهد، با علم به آسیب شما و با تمرکز بر روی ناحیه آسیب دیده – همسترینگ کشیده یا شانه یخ زده – شما را ماساژ خواهد داد. اما ماساژ ورزشی قبل از رقابت یا در حین رقابت های ورزشی نیز خالی از لطف نخواهد بود، حتماً نیازی نیست آسیب ببینید تا به فکر ماساژ بیفتید.
تکنیکهای ماساژ های ورزشی
• ماساژ عمقی سوئدی :
• ماساژ لنفاتیک : تحریک مسیر های لنفاوی با ماساژ سبب بهبود تورم ، درد و تغذیه بافتهای موثر در ورزش خواهد شد.
• ماساژ فشاری : در این روش فشارهای ریتمیک به عضلات وارد می آید و این امر سبب پر خونی عمقی و نرمی بافتها خواهد شد. این ماساژ عمدتا" در ابتدای ماساژ و برای گرم کردن و آماده کردن عضلات برای انجام ماساژهای اختصاصی انجام می شود.
ماساژ فیبرهای متقاطع (cross fiber massage):در این نوع ماساژ از تکنیکهای مالشی برای ایجاد کشش و پهن تر کردن فیبرهای عضلانی و گروههای عضلانی خاص استفاده می شود. گاهی در این روش بر روی نقاط خاص عضله یا بافتهای همبند با اعمال مالش عمقی عرضی اعمال نیرو می شود و از این امر برای کاهش چسبندگی های نا مناسب همبندی و در جهت افزایش قدرت و انعطاف پذیری و سیر بهبودی استفاده می شود.
ماساژ نواحی حساس و کلیدی :نواحی خاصی از بدن یا عضلات وجود دارند که تحریک آنها سبب کاهش حساسیت پذیری زیاد ، اسپاسم عضلانی و دردهای ارجاعی می گردد. در ماساژ نواحی کلیدی تاکید بر روی ماساژ این نواحی است. در صورت عدم درمان و ماساژ این نواحی شاید فرد دچار دردهای شدید و محدودیتهای حرکتی گردد و کارایی ورزشی اش کاهش یابد.