رشته ورزشی کشتی
کشتی فرنگی یک ورزش رزمی است و مسابقات آن روی یک تشک گرد برپا ميشود .ورزشکاران باید حرکات مختلفی را با استفاده از قسمت بالاتنه خود انجام دهند .تلاش کنند رقیب خود را ضربه فنی کنند و یا این که امتیاز کافی را براي بردن بازي کسب کنند.
تاریخچه ورزش کشتی
شاید انسان اولین درس راه و روش زورآزمایی کردن و کشتی گرفتن را از حیوانات آموخته است .وقتی انسان های نخست دریافتند که می توانند با کمک قدرت بدنی و زوربازوی خود بهتر بر حیوانات و حریفان مهاجم خود چیره شود، بیشتر به اهمیت ورزش کشتی پی بردند.بدین ترتیب قسمتی از اوغات فراغت انسانهای نخست با ورزش کشتی و کشتی گرفتن سپری می شد.تا آنها بتوانند مهارت لازم خود را در این ورزش(کشتی) پیدا کنند و در وقتی که نیاز دارند از مهارت های ورزش کشتی استفاده کنند.
ورزش کشتی از باسابقه ترین رشته های ورزشی می باشد که در نزد ملل گیتی از دوران باستان به شکل های مختلف ورزش کشتی برگزار شده است .
تقریباً می توان گفت در هیچ یک از ایل و قبیله و شهر و روستایی نیست که ورزش کشتی برای مردم آشنا نباشد.با اطمینان می توان این را گفت که کشتی گرفتن و زور آزمایی از دوران نخستین ظهور انسان ها بر روی کره زمین مورد توجه بوده است .
معمولا در اوغات فراقت یا در جنگها به شکلی طبیعی و غریزی ورزش کشتی برگزار می شده است.بسياري معتقد هستند که کشتی فرنگی کهن ترین ورزش جهان است، زیرا باستان شناسان نقاشی هایی از انجام این ورزش را در غار ها پیدا نموده اند .
که بیانگر برگزاری مسابقه های کشتی در 3000 سال قبل از میلاد مسیح هستند.اگر بازي های المپیک امروزی براي اولین بار در سال 1896 برپا شدند.
کشتی فرنگی یکی از مهمترين قسمت های برنامه مسابقه ها بود و از آن هنگام تا کنون( به جز وقفه سال 1900) این ورزش به اشکال گوناگونی ظاهر شده است.
ورزش کشتی در طول تاریخ
در تعداد فراوانی از کتیبه هایی که از روزگاران قدیم و در حدود پنج هزار سال پیش به جای مانده است که توسط باستان شناسان کشف شده، ثابت میکند که ورزش کشتی در میان مصریان و آشوریان رواج داشته است و ورزش کشتی دارای مقررات مخصوصی بوده است.
در میان النهرین و مصر فن های ورزش کشتی به مناطق دور و نزدیک آسیا و روم و یونان رواج پیدا کرد و می توان گفت در همه جا گسترش و تکامل پیدا کرد. مربیان ورزش کشتی در یونان باستان مرحله های اجرا شدن هر فن ورزش کشتی را به طور چند نقاشی در حالت های مختلف بر روی صفحه های کاغذ پاپیروس نقاشی می کردند و به کمک این نقاشی ها، شاگردان کشتی گیر خود را آموزش می دادند.
با رواج یافتن ورزش محبوب کشتی در یونان مسابقات مربوط به آن از سال 704 قبل از میلاد به مواد پنجگانه مسابقات بازیهای المپیک باستان افزوده شد. مسابقات پنجگانه در مسابقات بازیهای المپیک یونان باستان که پنتاتلون گفته می شد عبارت بوده است از کشتی گرفتن، پریدن، دویدن، پرتاب نیزه، پرتاب دیسک.
تاریخچه ورزش کشتی در کشور ایران
در کشور ایران قدیم کشتی گرفتن یا ورزش کشتی اهمیت فراوانی داشته است و کشتی در زندگی و سنتهای ما ایرانی ها به قدری ریشه دارد که این ورزش محبوب امروزه تبدیل به یک ورزش ملی شده است.
ورزش کشتی و ورزش باستانی در دوران صفویه و زندیه رونق زیادی در کشور ایران یافته است به طوری که در هر شهر صدها پهلوان و کشتی گیر بنام وجود داشته است. در دوران قاجاریه علاقه به ورزش کشتی چنان زیاد شده بود که در دوران ناصرالدین شاه شخصی به نام صاحب الدوله مأمور توسعه ورزش کشتی شد و در تمام روزهای تعطیل پهلوانان در میادین شهر به کشتی گرفتن مشغول می شدند. مسابقات ورزش کشتی پهلوانی برای انتخاب کردن پهلوان پایتخت از همین دوران آغاز شد و بعد از مدت ها به طور یک سنت جاری همه ساله درآمد. ابراهیم یزدی معروف به یزدی بزرگ، محمدصادق بلورفروش، پهلوان اکبر خراسانی، سید حسن رزاز، حسین یوزباشی، سید اسماعیل کالسکه ساز از کشتی گیران مشهور آن زمان بوده اند.
سبک های کشتی
سبک های مختلفی از ورزش کشتی در دنیا تمرین می شود اما دو سبک کشتی آزاد و کشتی فرهنگی،تقریبا در تمام کشورهای دنیا به عنوان دو سبک کشتی المپیکی پذیرفته شده است.
کشتی فرنگی
یکی از سبک های ورزش کشتی است که در سدهٔ نوزده میلادی در فرانسه ابداع شد .دراین سبک از کشتی استفاده از پا برای به زمین زدن حریف و گرفتن پائین کمر ممنوع است.اما مابقی قوانین مانند دیگر سبک کشتی یعنی آزاد می باشد.در کشتی فرنگی هر حرکتی که زندگی یا سلامتی حریف را به خطر بیندازد ممنون می باشد.
کشتی آزاد
کشتی آزاد هم مانند کشتی فرنگی هدف اصلی، چسباندن شانه حریف بر تشک است که منجر به ضربه فنی یا همان برد سریع می شود.ولی برخلاف کشتی فرنگی، در کشتی آزاد کشتی گیران اجازه دارند پای حریف بگیرند واز پای خود نیز استفاده کنند.بر اساس مقررات بین المللی کشتی گیران مجاز به هرگونه گرفتن، ضربه زدن و پرتاب کردن ملایم حریف هستند، اما در صورتی که این حرکات سلامتی حریف را به خطر بیندازد ممنوع است.استفاده حرکاتی مانند لگد زدن، مشت زدن، کله زدن و گرفتن دوبنده ممنوع است.
نقض هریک از قوانین منجر به اخطار دادن به کشتی گیر می شود که با گرفتن سه اخطار کشتی گیر را از ادامه مسابقه محروم می شود.در صورت نقض شدید مقررات کشتی گیر بی درنگ از مسابقه اخراج می شود.
اصطلاحات تخصصی :
بار انداز :
در شرایطی که حریف را خاک کرده ایم ، با کمک گرفتن از دو دست خود ، که آن ها را روی سینه های او قرار داده ایم ، او را بتابانیم ( 180 درجه بچرخانیم ) و دوباره در خاک قرار دهیم . در صورتی که هنگام اجرای فن بار انداز ، کتف حریف در هنگام تاباندن به زمین بخورد ، اجرا کننده ی فن صاحب دو امتیاز می شود اما اگر کتف او به زمین نخورد ، اجرا کننده یک امتیاز کسب می کند .
فتیله پیچ :
با قرار دادن دست های خود در بین پاهای حریف ، او را بتابانیم . این حرکت یک امتیاز دارد.
کول انداز :
با دستان خود دست های حریف را بگیریم و در حالی که پشتمان به اوست ، با کشیدن دست هایش حریف را از بالای شانه های خود روی زمین بیندازیم . حداقل امتیاز کول انداز 2 است اما اگر پشت حریف در هنگام سرنگون شدن به زمین بخورد ، سه امتیاز کسب می کنیم .
یک خم:
گرفتن یک پای حریف به شکلی که پای وی را کاملا در اختیار داشته باشیم . پس از گرفتن « زیر یک خم » معمولا حریف به خاک می رود و ما یک امتیاز می گیریم .
دو خم :
گرفتن دو پای حریف به شکلی که کاملا با تسلط این کار را کرده باشیم . گرفتن « زیر دو خم » می تواند منجر به اجرای فنونی شود که تا 3 امتیاز نصیب انجام دهنده ی فن می کنند .
پل شکن :
خارج شدن از حالت پل است . هرگاه کشتی گیری که به پل رفته است ، با گود کردن ( خم کردن ) کمر و قرار دادن سر بر روی زمین ، خود را از حالت پل نجات دهد ، از پل شکن استفاده کرده است .
عقربک :
هنگامی که حریف در حال چرخاندن ما و انجام دادن فن « بار انداز » است ، اگر با کمک گرفتن از پاهای وی و گرفتن بدنش از اجرای فن او جلوگیری کنیم و با بر هم زدن تعادلش ، وی را در خطر امتیاز دادن قرار دهیم ، از فن « عقربک » استفاده کرده ایم .
درخت کن :
با استفاده از زیر دو خم ، حریف را به طور کامل از زمین بلند کنیم .
از دیگر فنون کشتی می توان به پیچ پیچک ، کنده کشی ، تندر ، بزکش و سربندوپی ، فیتو ، زشت و زیبا ، سروته یکی و پلنگ شکن اشاره کرد .
خاک کردن :
نشاندن حریف روی تشک به شکلی که حداقل سه عضو بدن او روی تشک قرار گیرند ؛ مثلا دو دست و پاها .
سر پا :
اگر یکی از کشتی گیرها در خاک باشد و کشتی گیر دیگر نتواند هیچ فنی روی او اجرا کند ، داور دستور سرپا می دهد . در این شرایط ، دو کشتی گیر باید در مرکز تشک از نو رو در روی هم قرار گیرند .
پل زدن ( رفتن به پل ) :
کشتی گیر به گونه ای تعادل رقیب را به هم میزند که پشت وی در آستانه ی تماس با تشک قرار می گیرد اما شانه هایش تشک را لمس نمی کنند ؛ به این حالت ، « بردن حریف به پل » می گویند .
قوانین کشتی :
زمان:
در مسابقات جوانان و بزرگ سالان ، دو زمان سه دقیقه ای برای هر مسابقه در نظر گرفته می شود و کشتی گیران در بین این دو زمان ، 30 ثانیه استراحت می کنند . در رقابت های نوجوانان و نونهالان ، رقابت در دو زمان دو دقیقه ای انجام می شود . در پایان دو زمان مسابقه ، کشتی گیری که در مجموع امتیاز بیشتری به دست آورده باشد ، برنده رقابت خواهد شد .
امتیاز :
در هر دو رقابت کشتی آزاد و فرنگی ، در صورتی که یک کشتی گیر با اختلاف 7 امتیلز از رقیب خود پیش افتد ، کشتی قطع شده و او برنده ی مسابقه اعلام می شود .
اگر یک کشتی گیر در یکی از دو زمان مسابقه یک فن 5 امتیازی یا دو فن 3 امتیازی اجرا کند ، کشتی قطع شده و وی برنده ی مسابقه اعلام می شود.
اگر کشتی گیری در اجرای فن ناموفق باشد و وقتی حریف او در خاک قرار گرفته است ، بدون هیچ تحرکی به کار ادامه دهد ، کشتی قطع می شود و به هیچ یک از دو نفر ، امتیازی تعلق نمی گیرد .
در هر دو کشتی آزاد و فرنگی خاک کردن رقیب ، یک امتیاز برای اجرا کننده ی فن خواهد داشت .
کشتی گیری که از اجرای فن حریف فرار کند و به بیرون تشک برود ، به حریف او دو امتیاز می دهند .
اخطار در کشتی فرنگی :
اولین اخطار به کشتی گیر کم کار به صورت شفاهی اعلام می شود . این تذکر را باید داور وسط به رئیس تشک و هیات ژوری اعلام کند .
وقتی کشتی گیری اخطار دوم را دریافت می کند ، حریف او می تواند انتخاب کند که مسابقه در خاک ادامه یابد یا سر پا . در حالت خاک ، کشتی گیر مهاجم می تواند انتخاب کند که در پشت حریف خود قرار گیرد یا از کنار وی ، اقدام به بلند کردن حریف نماید .
در اخطار سوم ، یک امتیاز به کشتی گیر مهاجم داده می شود و او تصمیم می گیرد که مسابقه در خاک ادامه یابد یا سر پا .
اگر کشتی گیری اخطار چهارم را دریافت کند ، حریف وی برنده خواهد شد .
در صورتی که مسابقه ای با نتیجه 0 _ 0 به پایان برسد ، کشتی گیری که آخرین اخطار کم کاری را گرفته است ، بازنده خواهد شد . البته برای آنکه مسابقه بدون رد و بدل شدن امتیاز به پایان نرسد ، به داوران توصیه شده است که پس از گذشتن یک دقیقه از جریان مسابقه ، کشتی گیر کم کار را مشخص کنند و به او اخطار دهند .
روش برد و باخت
1- ضربه فنی: در این وضعیت کشتی گیر تیز و برنده در جدول مسابقه ها 4 امتیاز و بازنده 0 خواهد گرفت.
2- در صورتیکه کشتي گيري رقیب خود را با تفاوت 10 امتیاز ببرد به برنده 4 امتیاز و به بازنده اگر امتیاز فنی داشته باشد 1 امتیاز اگر امتیاز فنی نداشته باشد 0 امتیاز تعلق ميگيرد .
3- در صورتیکه کشتي گيري رقیب خود را با تفاوت کم تر از 10 امتیاز ببرد به برنده 3 امتیاز و به بازنده 1 امتیاز در جدول خواهد گرفت.
ولی اگر کشتی گیر بازنده امیاز فنی نداشته باشد به برنده 3 امتیاز و بازنده 0 تعلق خواهد گرفت.
3 سال پیش
3 سال پیش
3 سال پیش