فرنجمشک گیاهی خودرو می باشد که تا ارتفاع 30 تا 120ساتی متر رشد می نماید، برگ های آن روبه رو هم بیضوی، دندانه دار شبیه برگ پونه با بوی شبیه لیمو و به رنگ سبز تند تا سبز مایل به زرد بسته به کیفیت خاک، آب و هوا تفاوت دارد و گل های آن کوچک معطر، سفید، آبی یا بنفش و در مواردی سفید رنگ هستند. میوه آن فندقه و حاوی دانه هایی به رنگ سیاه غبارآلود می باشد. شاخه های پرپشت و متعدد دارد. فرنجمشک از خانواده نعناعیان است که در بیشتر مناطق معتدل آسیا و اروپا رشد می کند و به آن نام های فرنجمسک، فرنجموشک، افرنجمشک، ریحان قرنفلی، پلنگمشک، برنجمشک، حبق الکرمانیف، حبق الصعتری و حبق قرنفلی را هم می دهند.
خواص فرنجمشک
همواره ازاین گونه به عنوان یکی از اصلی ترین گیاهان دارویی یاد می شود چراکه از گذشته تا امروز، از آن در درمان بسیاری از بیماری ها استفاده شده است. بررسی ها نشان می دهد که در این گیاه مواد معدنی مفید همچون: روی، آهن، کلسیم، منگنز، پتاسیم و فسفات وجود دارد. علاوه بر این، فرنجمشک یکی از مهم ترین منابع ویتامین K محسوب می شود. کشورهای مرکزی اروپا مانند بریتانیا و ایبریا اعتقاددارند که استفاده از این گیاه در برطرف کردن شرایط ناخوشایند روحی مؤثر است و از همین رو آن را یک ضدافسردگی به حساب می آورند. بااین حال خانم های باردار و شیرده نباید از این گیاه استفاده کنند، همچنین فرنجمشک با داروهای تیروئید و HIV نیز اختلال ایجاد می کند.
خواص تخم فرنجمشک
تخم فرنجمشک قهوه ای رنگ است و مانند برگ های آن داری خواص بینظیری است. تخم این گیاه موجب درخشندگی و شفافیت پوست می گردد. بدین منظور باید از دمنوش تخم فرنجمشک که یک دمنوش شاداب کننده پوست میباشد مصرف نمایید. استفاده همیشگی از آن به دلیل خاصیت ضد باکتریایی برای کاهش جوش های پوستی موثر است. تخم فرنجمشک جهت معالجه بیماری های گوارشی مثل نفخ موثر است. بسیاری از مشکلات گوارشی به خاطر اعصاب می باشد. همچنین برای کاهش تپش قلبی ناشی از استرس موثر است. تخم فرنجمشک دارای ویژگی آرام بخشی است و قادر است خواب آرامی برای شما به ارمغان بیاورد.
کاهش وزن با فرنجمشک
اگر شما هم از اضافه وزن رنج می برید، پیشنهاد می کنیم که حتما از دمنوش این گیاه استفاده کنید. فرنجمشک به طرق مختلفی می تواند به کاهش وزن شما کمک کند. ترکیبات ارگانیک موجود در این گیاه بر روی متابولسیم شما تاثیر گذاشته و سوخت و ساز را در شما افزایش می دهند. این امر باعث می شود شما چربی بیشتری آب کنید. علاوه بر این، تحقیقات نشان می دهد که مصرف این دمنوش در ترشح هورمون لپتین نقش دارد. لپتین هورمونی است که به وسیله بافت چربی (سفید) در بدن انسان ساخته و در خون رها می شود. این هورمون فرمان سیر شدن را به مغز صادر می کند. در نتیجه شما با مصرف این گیاه زودتر احساس سیری کرده و کمتر غذا می خورید.
عوارض مصرف فرنجمشک
فرنجشمک با وجود خواص زیادی که دارد، پتانسیل ایجاد عوارض جانبی زیر را هم می تواند داشته باشد:
- سردرد
- ادرار دردناک
- افزایش دمای بدن
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد معده
- سرگیجه
- خس خس کردن
- ناراحتی پوستی
- واکنش آلرژیک
در صورتی که فرنجمشک به همراه غذا مصرف شود، شاید بتوان این عوارض جانبی نظیر ناراحتی معده را به حداقل رساند. همچنین می توان با مصرف کمتر از 2 گرم فرنجمشک در روز، خطر این عوارض را کاهش داد.
سخن آخر
از آن جا که این گیاه به منظور ایجاد قاعدگی استفاده می گردد، درنتیجه در صورت بارداربودن از استفاده آن خودداری نمایید. همچنین برای زنان شیرده مناسب نیست. استفاده ازفرنجمشک می تواند با اثر داروهای تیروییدی یا سایر درمان های بیماری گریوز تداخل می یابد. در طب سنتی چینی، از گیاه فرنجمشک جهت معالجه تومور، سرطان های کبد، مثانه و پروستات استفاده می شود.