روکش دندان چیست؟
روکش دندان نوعی دندان مصنوعی از جنس سرامیک یا فلز است که در موارد زیر کاربرد دارد: دندان هایی که دیواره آنها شکسته یا به دلیل پوسیدگی از بین رفته باشد؛ دندان هایی که به دلیل عصب کشی یا نازک شدن جداره، احتمال شکستن شان وجود داشته باشد؛ دندان هایی که با ایمپلنت جایگزین شده باشند.
عوارض روکش دندان
اگر متخصص پروتز به شما بگوید روکش دندان می تواند عوارضی داشته باشد حتما تعجب خواهید کرد. اما جای نگرانی نیست. این عوارض غالبا زمانی رخ می دهند که عمل روکش دندان به درستی انجام نشده و یا بیمار مراقبت های لازم را به عمل نیاورد. مهمترین عوارض روکش دندان عبارتند از:
احتمال بروز عفونت
بالاخره این احتمال وجود دارد که بعد از روکش دندان عارضه عفونت رخ بدهد. این حالت بستگی به این دارد که قبل از انجام عمل روکش دندان تمیز کردن محیط داخلی دهان انجام گرفته و همچنین متخصص پروتز مطمئن باشد که کوچکترین عفونتی در ناحیه دندان مورد نظر وجود ندارد. یک متخصص پروتز قبل از این که روکش دندان را بگذارد ابتدا باید این قسمت را به خوبی تمیز کند و مطمئن باشد که کوچکترین ذره خارجی در آن ناحیه از دندان وجود ندارد. تا از بروز عفونت دندانی جلوگیری شود
آلرژی به روکش دندان
برخی از افراد به مواد به کار رفته در روکش دندان حساسیت دارند. البته این حساسیت در موارد کم رخ داده و غالبا در مدت کوتاهی درمان می شود. متخصصین پروتز در چنین مواردی از داروهای ضد حساسیت برای بیمار استفاده می کنند. البته با توجه به تفاوت در جنس روکش دندان حساسیت افراد به انواع روکش ها نیز متفاوت خواهد بود.
خراب شدن دندان
آیا می دانید اگر روکش دندان به خوبی در جای خود قرار نگیرد، میکروب ها و مواد غذایی می توانند به زیر آن نفوذ کرده و در نتیجه این تجمع، پوسیدگی دندان رخ بدهد؟ به همین دلیل است که توصیه می کنیم عمل روکش دندان را به متخصص پروتز مجرب بسپارید تا از کیفیت عمل انجام شده اطمینان حاصل شود. همان گونه که می دانید بعد از قرار دادن روکش، جابجا کردن آن بسیار سخت است در نتیجه باید دقت کافی در انجام کار داشت.
تطابق فک ها بر روی یکدیگر
زمانی که روکش بر روی دندان قرار می گیرد اگر ارتفاع روکش دندان از دندان های دیر بالاتر و یا پایین تر باشد در هر دو حالت مشکل ایجاد خواهد کرد. کمتر بودن ارتفاع منجر می شود در حین غذا خوردن، فشار بیشتری به دندان های دیگر وارد شود زیرا دندان روکش شده از دسترس خارج است. اگر ارتفاع روکش دندان زیاد باشد اجازه نمی دهد دو فک بر روی هم قرار گیرند در نتیجه مدام روش در لثه فرو رفته و به بافت لثه آسیب می زند. اکیدا توصیه می کنیم که عمل روکش دندان را به متخصص پروتز ماهر بسپارید تا مشکلات بیان شده رخ ندهد.
لق شدن روکش دندان
قاعدتا روکش دندان دندان نباید بعد از جای گذاری حرکت کند اما اگر این عمل به درستی انجام نشود بعد از مدتی لق شده و می افتد که بیمار باید مجددا برای عمل روکش دندان هزینه ای را در نظر بگیرد البته به شرطی که در این اتفاق آسیبی به دندان وارد نشده باشد.
دندانپزشک ابتدا وضعیت ریشه دندان را بررسی کرده و در صورت نیاز اقدام به روت کانال یاعصب کشی دندان می کند و در صورت نیاز یک پست فلزی برای حماست از ریشه داخل کانال قرار می دهد تا تاج دندان مصنوعی روی آن نصب گردد. سپس اگر پوسیدگی تاج دندان تا نزدیک لثه و حتی زیر آن ادامه یافته باشد، با جراحی لثه حجم کافی از تاج دندان برای گذاشتن روکش دندان در دسترس قرار می گیرد. در مرحله بعد فرم دهی، تراش و قالب گیری دندان انجام می گیرد. پس از اینکه تراش دندان کامل شد، از دندان تراش خورده و همچنین فک مقابل آن قالب گیری می شود. سپس رنگ روکش دندان با مشورت بیمار انتخاب شده و همراه با قالب تهیه شده برای ساخت دندان مصنوعی به لابراتوار ارسال می شود.
هزینه ی روکش کردن دندان:
معمولا به طور دقیق نمی توان نرخ دقیقی برای روکش کردن دندان و یا هرگونه کار زیبایی و درمانی اعلام کرد. زیرا تمام این کارها به شرایط مختلفی بستگی دارد. به عنوان مثال، هزینه ی روکش دندان به هزینه ی پزشک، نوع روکش و همپنین هزینه ی لابراتور بستگی دارد. برای اطلاع از قیمت، حتما با چندین مرکز و پزشک مشورت کنید و با توجه به بودجه و نیاز خود اقدام به روکش گذاری کنید.
مراقبت و نگهداری
پس از این که روکش دائمی قرار داده شد، دندان پزشک اطلاعاتی در مورد مراقبت و نگهداری از روکش دندان به شما می دهد. به طور کلی، حفظ بهداشت دهان و دندان با روزی دو مرتبه مسواک زدن و نخ دندان کشیدن یا استفاده روزانه از تمیز کننده های بین دندانی (مسواک ها مخصوص و خلال دندان) توصیه می شود.این کارها باعث جدا شدن پلاک از جایی می شود که روکش به لثه می رسد و به جلوگیری از پوسیدگی دندان و بیماری لثه کمک می کند.از جویدن غذاهای سفت، یخ یا دیگر مواد خوردنی سفت خودداری کنید، زیرا این کار به روکش دندان شما آسیب وارد می کند. همچنین باید از جویدن ناخن های دست و دندان قروچه رفتن خودداری کنید، زیرا انجام این کارها باعث می شود که طول عمر و دوام روکش دندان شما کاهش پیدا کند.در صورتی که بر حسب عادت دندان قروچه بروید، دندان پزشک محافظ دندان شبانه را برای محافظت از روکش ها در هنگام خواب توصیه می کند. عمر متوسط روکش های معمولی بین هشت تا ده سال است، پس از آن می توان اقدام به تعویض روکش دندان نمود.