ساعدنیوز
درباره ما
ساعدنیوز
ساعدنیوز

عواض و مضررات خوردن آب دریا چیست؟

  یکشنبه، 29 تیر 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
عواض و مضررات خوردن آب دریا چیست؟
اگر خانمها روزی یک قاشق مربا خوری آب دریابنوشند یا میوه درایی بخورند موی فرزندشان طلایی میشود

غلظت نمک در بدن حدود ۷۵ درصد کمتر از غلظت آن در آب دریا است. این به این معنی است که نوشیدن آب دریا به میزان قابل توجهی مقدار نمک را در جریان خون شما افزایش می دهد؛ و به همین دلیل میزان کار بدن شما برای دفع آن را نیز افزایش می دهد. این وضعیت منجر به ایجاد مشکلاتی برای بدن می شود. در این مطلب پیام سلامت به بررسی عوارض جانبی نوشیدن آب دریا پرداخته ایم.

کم آبی

نمک موجب دفع آب می شود. بنابراین هرچه آب نمک بیشتری می نوشید، بدن شما آب بیشتری را از دست می دهد. طبق گفته وب سایت Marine Knowledge، اگر شما آب دریا را بنوشید؛ بدن شما نیازمند کاهش غلظت نمک است و این کار از طریق دفع آب صورت می گیرد. در نتیجه، دیگر اندام های بدن به دلیل کمبود آب دچار مشکل می شوند. از دست دادن آب بدن باعث افزایش تشنگی می شود؛ اما همچنین باعث می شود تا بیشتر به ادرار کردن نیاز داشته باشید. زیرا بدن شما تلاش می کند از نمک اضافه شده خلاص شود. به زبان ساده ادرار بیشتر و آب کمتر، باعث کمبود آب در بدن می شود.

عوارض جانبی اولیه

نوشیدن آب شور دریا چندین عارضه اولیه را ایجاد می کند که نشانه از دست دادن آب بدن است. خشکی دهان و ضربان قلب سریع با فشار خون پایین، سردرد و سرگیجه از جمله این عوارض هستند. سرانجام بی حالی و گیجی شروع می شود. بسته به میزان آب دریایی که مجبور بودید بنوشید و همینطور میزان نوشیدن آب شیرین برای از بین بردن اثرات آن در حال حاضر، شما همچنین ممکن است دچار خون در مدفوع یا استفراغ، از دست دادن اشتها و بی هوشی شوید.

عوارض جانبی جدی

اگر حتی بعد از اینکه عوارض جانبی اولیه را متوجه شدید، مصرف آب آشامیدنی را شروع کنید، علائم شما بدتر می شود. با توجه به گزارش وبسایت MedLine Plus، اگر بدن شما به علت کمبود آب قابل استفاده دیگر نیازی به ادرار کردن نداشته باشد؛ نارسایی کلیه اتفاق می افتد. کم آبی شدن شدید می تواند منجر به هزیان، تشنج و در نهایت مرگ شود. و حتی اگر فرد زنده بماند، آسیب دائمی مغز ممکن است رخ دهد.

پس در هیچ شرایطی (حتی در شرایط بی آبی) مصرف آب دریا کار درستی نیست.

تصویر

اثرات بالقوه آشامیدن آب نمک

وقتی عطر می زنید، رایحه عطر در همان ناحیه ای که افشانده شده، باقی نمی ماند و در کل فضای اطراف پخش می شود. این پدیده در اصطلاح انتشار نام دارد، یعنی مولکول های ماده از ناحیه ای که غلظت آن زیاد است، به ناحیه ای می رود که غلظت کمتری دارد، اما وقتی پدیده انتشار به آب نمک آن هم در سلول های بدن می رسد، قضیه به این سادگی نیست. از آنجا که سلول های بدن دارای غشاهای زیستی است، نمک نمی تواند آزادانه به داخل سلول راه پیدا کند. بدن می تواند مقدار سدیم و کلراید را تا حدی به حالت متعادل درآورد، اما متعادل سازی غلظت بالای نمک در خون کار مشکلی است. دقیقاً به همین علت غشاهای سلولی نیمه تراوا یا نیمه نفوذپذیر هستند. با وجود این، غیر از آب، دیگر مواد مثل سدیم و کلراید به آسانی اجازه ورود به سلول و خروج از آن را نخواهند یافت. وقتی غلظت نمک در خارج از سلول بیشتر از داخل آن باشد، آب از داخل سلول به خارج از آن حرکت خواهد کرد تا این غلظت متعادل شود. به همسان سازی غلظت ماده در دو طرف غشاهای تراوا اسمز (osmosis) گفته می شود.

آشامیدن آب دریا بیش از هر چیز در فرآیند اسمز اختلال ایجاد می کند. به یاد داشته باشید شوری آب دریا چهار برابر شوری مایعات بدن است. همان طور که گفته شد، به منظور متعادل سازی غلظت نمک در خون باید آب از داخل سلول به خارج آن انتقال پیدا کند، اما اگر این روند انتقال بیش از اندازه ادامه یابد، سلول به اصطلاح آب می رود و کوچک خواهد شد. اگر در این شرایط آب آشامیدنی کافی مصرف نشود، انتقال بیش از اندازه آب از داخل سلول به خارج از آن حتی ممکن است منجر به مرگ شود. مشکل اصلی اینجاست که آب دریا غلظت نمک خارج سلولی را بالا می برد. برای این که بدن دوباره به حالت ایزوتونیک برگردد، یعنی سطح نمک مایعات بدن برابر شود، بدن سعی می کند سدیم اضافی را از مایعات خارج سلولی دفع کند. این درحالی است که کلیه های انسان فقط می توانند ادراری تولید کنند که مقدار شوری آن کمی پایین تر از آب دریاست. برای این که مقدار اضافی سدیم برطرف شود، بدن مجبور است بیشتر از آنچه آب دریافت کرده آب دفع کند. این فرآیند در نهایت منجر به کم آب شدن بدن می شود.

کم آب شدن بدن موجب گرفتگی عضلات، خشک شدن دهان و تشنگی می شود. بدن برای این که بتواند مایعات از دست رفته را جبران کند، ضربان قلب را افزایش می دهد و رگ های خونی را تنگ می کند تا علاوه بر حفظ فشار خون به اندام های حیاتی بدن خونرسانی کند. حالت تهوع، احساس ضعف و هذیان ازجمله پیامدهای از دست دادن آب بدن است. اگر آب کافی به بدن نرسد، مغز و دیگر اندام های بدن خون کافی دریافت نخواهند کرد و بعد از این که بدن به حالت کما فرورفت، همه اندام ها از کار می افتند و نتیجه نهایی چیزی جز مرگ نخواهد بود. واضح است که فرو دادن مقدار کمی از آب دریا کسی را نمی کشد، اما یک توصیه مهم را جدی بگیرید: آب و نمک بهتر است جداگانه مصرف شوند و بعد از هر بار مصرف نمک حتماً مقدار زیادی آب بنوشید.

شاید از خودتان بپرسید چرا جانداران دریایی از نمک زیاد نمی میرند؟ جالب است بدانید جانداران دریایی به دو طریق با شوری آب دریا مقابله می کنند:

در روش اول گیاهان و بی مهرگان دریایی به عنوان کانفورمِرهای اسمزی عمل می کنند. آنها هیچ ساز و کار خاصی برای کنترل فرآیند اسمز ندارند، بلکه مقدار نمک در سلول های آنها به خودی خود با مقدار نمک آب دریا برابر است. یعنی فرو دادن آب شور دریا هیچ اثر تخریب کننده ای روی اندام های آنها ندارد.

در روش دوم بیشتر ماهیان، خزندگان، پرندگان و پستانداران به طرق مختلف فرآیند اسمز را کنترل می کنند. برای مثال، ماهی سالمون از سلول های ویژه ای به نام سلول های کلراید که روی آبشش های آنها قرار گرفته، برای کنترل فرآیند اسمز استفاده می کند. سلول های کلراید نمک اضافی را دفع می کنند تا ماهی در عین حال که از آب دریا تغذیه می کند، دچار کم آبی نشود.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
آیا دعوت‌نشدن علی دایی از پیش طراحی شده بود؟ / کریم باقری به علی دایی پشت نکرد؛ عدم حضور به نشانه اعتراض (2 نظر) تصاویر غم‌انگیز از بغض و اشک جمیله علم‌الهدی برای همسرش سیدابراهیم رئیسی (1 نظر) حمله تند مایلی‌کهن به دایی: از انتقاد به پول‌پرستی تا کنایه به شخصیت و رفتار (1 نظر) از پرده سینما تا مجمع عمومی حزب موتلفه؛ حسام نواب صفوی کجای ماجراست؟+عکس (1 نظر) بازیگوشی پسر ایلان ماسک و واکنش جالب ترامپ؛ یه ای کاش می‌تونستم یه نیشگون ازت بگیرمِ خاصی توی نگاه ترامپ هست+ویدیو (1 نظر) پوستر جدید سایت رهبری چشم‌ها را به خود جلب کرد؛ ادا کردن حق مطلب با این لقب برای سردار سلیمانی +عکس (1 نظر) (ویدئو) بابک زنجانی مفسد اقتصادی معروف کجاست؟ (1 نظر) قاب تاریخ روز؛ 11 دی/ از احساسی‌ترین عکسی که موجب خودکشی عکاسش شد تا تصویری از فرح و جیمی کارتر بازو به بازوی هم (1 نظر) دختر صدام حسین در رویای بازگشت به عرصه قدرت در عراق؟! (1 نظر) (عکس) سید مجید حسینی فعال سیاسی نزدیک به قالیباف در شورای عالی رفاه به ریاست پزشکیان (1 نظر) فال قهوه با نشان روز یکشنبه 16 دی ماه 1403/ خبرهای خوشی که مدتها منتظرش بودید به شما می رسد (1 نظر) مدیران دولتی به شعور ملت توهین نکنند! / چرا دلار گران شد؟ (1 نظر) (ویدئو)شوکه شدن بهرنگ علوی از دیدن وضعیت داغون ماشینش در شب!/ شکستن این طلسم بستگی به خودت داره، نیمه شب منتظرتم! (1 نظر) آیت الله علم‌الهدی: جوانان پای اسلام و انقلاب نمی‌ایستند اگر ... (1 نظر) پشت پرده رویداد تلخ دیپلماتیک در لبنان: آن چمدان ها چرا باز شد؟ (1 نظر)
تیتر امروز   
علائم 8 نوع اختلال روان پریشی و درمان آن که حتما باید جدی بگیرید / چه کسانی در معرض روانپریشی هستند؟
بمب خبری نقل و انتقالات تراکتور؛ برگشت زوج طلایی به تبریز؟
معرفی کتاب / رمان طنز دایی جان ناپلئون اثر ایرج پزشک زاد
رونالدو فقط به یک شرط در النصر عربستان نمی‌ماند!
آغاز دور جدید فعالیت انجمن سواد رسانه ای ایران
بازنشسته ها در آستانه نوروز 1404 چقدر از دولت عیدی خواهند گرفت؟
گامی دیگر در خدمات شهری ؛ بهسازی آیلندهای ناحیه یک شوشتر
دیوار چین در لالی؛ خلاقیت باستانی در دل کوهستان‌های خوزستان
توضیح رنجبران درباره حاشیه سازی های اخیر در مورد حضور همسر دوم سید عباس عراقچی در یک نمایشگاه: کار غیرشرعی و غیراخلاقی تان را متوقف کنید
"فروپاشی اقتصادی، با ایجاد اعتراضات در داخل" فرمول دولت دوم ترامپ برای کشاندن ایران به میز مذاکره!
تاریخ دقیق دور جدید مذاکرات هسته ای با غرب مشخص شد
چرا مسی بعد از اخراج دوباره به بارسا برنگشت؟!
جولانی در تلاش برای جلب نظر اروپا؛ آیا تحریرالشام مسیر طالبان را می‌رود؟
چرا فضانوردان در فضا نمی‌توانند نان بخورند؟/ حقیقتی جالب که شاید نمی‌دانستید!
آماده باش پدافند هوایی در مراکز حساس کشور؛ استقرار سامانه‌های جدیدی که هیچ‌کس از آن‌ها خبر ندارد!
منتخب روز   
با کودکی که از جمع فراریه چه میکنین؟ به زور مجبورش میکنین که با بقیه ارتباط برقرار کنه؟ معماری خیره‌کننده تبریز و آذربایجان؛ آناهیتا درگاهی شیفته این بنای باشکوه و بی‌نظیر شد+ عکس انتقاد تند و تیز ویدا جوان از منتقدین و رسانه‌های رشوه‌گیر و بی‌وجدان/ چاه بر سر راهتون می‌کنید! (ویدئو) محمدرضا شریفی‌نیا و آیفون 16 جنجالی؛ ماجرای جایزه عجیب چیست؟ تصویرسازی میهمانی مجلل شاه هخامنشی براساس کتیبه ها و حکاکی ها/ چه غذاهایی! عجب چیدمانی! (ویدئو) کامنت احساسی نعیمه نظام‌دوست برای جدیدترین موزیک ویدئوی جذاب عمو پورنگ+ عکس (ویدئو) مستند حیات وحش/ نبرد ترسناک شیر و اسب آبی/ هرگز تسلیم نشو! امروز 17 دی؛ صحنه عاشقانه ای از بارش برف سنگین در شمشک تهران / خیلی وقت بود منتظر همچین برفی بودیم؛ خدایا شکرت😍+ ویدئو (ویدئو) مستند حیات وحش/ مادر جان داری رخت میشوری یا بچه تربیت میکنی؟/ دلم کباب شد براش😔 عکس روز/ تغییر چهره چشم‌‌نواز شیده معاونی مجری محبوب دهه شصتی‌ها بعد از 31 سال در 52 سالگی مهم‌ترین عناوین ورزشی دوشنبه 17 دی 1403 در یک نگاه! / موسیمانه از تمدید تا تهدید (ویدئو) طلسم مرگبار عروسک مرموز بهرنگ علوی را به خانه ارواح کلاردشت کشاند/ فریاد کمک و رازهای پنهان در دل شب، چه بلایی سرشون اومد؟😱
آخرین ویدیو ها