آبله مرغان نوعی بیماری عفونی شدید است که عامل ابتلا به آن گروهی از ویروس های هرپس به نام ویروس واریسلا زوستر است. آبله مرغان یکی از شایع ترین بیماری های ویروسی دوران کودکی است. این بیماری معمولاً خفیف است، هر چند ممکن است عوارض جدی به دنبال داشته باشد. ابله مرغان حساسیت پوستی (راش) مشخصی ایجاد می کند که با خارش شدید، تاول و علائمی مانند علائم آنفولانزای خفیف همراه است. آبله مرغان بیماری جدی برای کودکان دارای سیستم ایمنی ضعیف محسوب می شود و گاهی حتی کودکان سالم را نیز با عوارض خطرناکی روبرو می کند. بنابراین به محض مواجهه با علائم این بیماری باید به پزشک مراجعه نمود.
چطور از کودک مبتلا به آبله مرغان مراقبت کنید؟
آبله مرغان به ویژه به دلیل خارش بیماری بسیار ناراحت کننده ای برای کودکان است. با رعایت توصیه های زیر بهتر می توانید از کودک بیمار تا درمان آبله مرغان مراقبت کنید و او را قدری تسکین دهید:
- برای بهتر شدن حال کودک می توانید هر سه تا چهار ساعت یک بار از کمپرس استفاده کنید.
- حمام با آب ولرم را فراموش نکنید. حمام کردن باعث پخش شدن راش نمی شود.
- به هیچ وجه حوله را روی بدن نکشید؛ بدن را با ضربات آرام حوله خشک کنید.
- لوسیون کالامین خارش بدن را تسکین می دهد، اما نباید آن را روی صورت بزنید.
- اگر آبله مرغان دهان را نیز درگیر کرده است، فقط آب سرد و غذاهای نرم و بدون ادویه به کودک بدهید.
- از دادن خوراکی های اسیدی به کودک خودداری کنید.
- اگر دهان فرزندتان تاول زده است، پس از مشورت با پزشک به او مسکن بدهید.
- متخصص اطفال دارو برای تسکین نسبی خارش تجویز می کند.
- دست و پای کودک را با دستکش یک انگشتی بپوشانید تا نتواند خود را بخاراند.
- از کودک بخواهید که دست ها را مرتب بشوید، خودتان نیز شستشوی دست ها را فراموش نکنید.
- ناخن های کودک را مرتب کوتاه کنید.
آبله مرغان با علائمی مانند تظاهرات جلدی و تب بروز می کند بنابراین برای قابل تحمل شدن افزایش درجه حرارت توصیه می شود به کودکان مبتلا به آبله مرغان لباسهای سبک، نازک و نخی و نه پلاستیکی پوشانده شود.
در همه بیماریهای جلدی تامین آسایش و راحتی در درجه نخست اهمیت قرار دارد. کودک مبتلا به آبله مرغان هم به علت بثورات جلدی به خارش های شدیدی دچار می شود که باید به شیوه های متعدد نظیر پرت کردن حواس کودک از طریق تماشای تلویزیون و دیدن نقاشی مانع از خاراندن آن شد. حمام سرد بدون استفاده از مواد شوینده و استفاده از لوسیون کالامین در کاهش میزان خارش کودک موثر است که بدین ترتیب آرامش کودک حفظ می شود.
چنانچه نتوان مانع از خاراندن کودک شد باید ضمن کوتاه کردن ناخن هایش لباس های آستین بلند و شلوارهای بلند به وی بپوشانید و به کودک آموزش داد به جای خاراندن با فشار روی نقاط تحریک شده سبب تسکین آن شود.
نورخورشید و گرما باعث تحریک پوستی و افزایش میزان خارش می شود، ایبوبروفن بهترین و ایمن ترین کاهنده تب برای کودکان مبتلا به آبله مرغان است.
استفاده از دهانشویه برای کاهش میزان تحریکات ضایعات دهانی و جلوگیری از بروز عفونت های باکتریال و ممانعت از ورود عفونت به سیستم گردش خون و تنفسی کودک توصیه می شود. اواخر زمستان و اوایل بهار فصل شیوع بیماری های ویروسی از جمله آبله مرغان در کودکان ۵ تا ۱۰ ساله است.
پیشگیری از آبله مرغان
بهترین راه پیشگیری از ابتلا به آبله مرغان تزریق واکسن آبله مرغان میباشد. این واکسن تا ۹۰درصد فرد را از ابتلا به این بیماری مصون میکند. البته در بسیاری از کشورها واکسینه شدن در برابر ویروس عامل بیماری آبله مرغان برای تمامی افراد انجام میگیرد. اما در کشور ما در سیستم درمانی این اتفاق نمی افتد و واکسینه شدن کاملا اختیاری میباشد. چنانچه شخصی در طول زندگی به این بیماری مبتلا شود و یا از واکسن استفاده نماید در بیشتر موارد برای تمامی عمر خود مصون خواهد بود.
آیا نوزادان نیز دچار آبله مرغان می شوند؟
ممکن است نوزادان نیز دچار آبله مرغان بشوند. چون اکثر نوزادان در دوران بارداری و قرار داشتن در رحم مادر پادتن این ویروس را از مادر دریافت می کنند، بعید است که نوزاد زیر یک سال به آبله مرغان مبتلا بشود. در هر حال اگر نوزاد زیر یک سال دچار آبله مرغان بشود، بیماری خفیف خواهد بود.