وقتی شما یا یکی از عزیزانتون دچار سرماخوردگی یا آنفولانزا میشود آخرین چیزی که ممکن است به آن فکر کنید احتمالا غذا خوردن باشد، از آنجایی که در طی آنفولانزا مقداری اشتهای شما از دست میرود این عدم علاقه به مصرف مواد خوراکی تا حدودی طبیعی است. با این حال باید توجه داشته باشید که برای بهبود بیماری و راحت شدن از بیماری ضروری است تا از مواد غذایی مناسب برای تامین انرژی و ترمیم قسمت های آسیب دیده بدن استفاده کنید تا هرچه سریعتر به وضعیت مناسب برسید. در ادامه با ما همراه باشید تا مواد غذایی که برای درمان آنفولانزا باید در طی بیماری مصرف کنید و یا از آنها اجتناب کنید را بررسی کنیم.
تغذیه سالم برای آنفلوآنزا چیست؟
روش های درمان آنفلوآنزا در واقع بر کاهش شدت علائم این بیماری متمرکز هستند تا دوره بیماری به اتمام برسد و هیچ روشی وجود ندارد که به طور معجزه آسایی علائم این بیماری را از بین ببرد. در همین راستا، تامین آب مورد نیاز بدن و مصرف غذاهای سرشار از مواد مغذی می تواند به تسکین شدت علائم و پیشگیری از وخیم تر شدن آنها کمک کند و شاید دوره درمان را کوتاه تر سازد. افراد مبتلا به آنفلوآنزا بنابر برخی دلایل، مانند گلو درد، معمولا تمایل چندانی به غذا خوردن ندارد، از این رو، خوراکی هایی سرشار از مواد تقویت کننده سیستم ایمنی بدن و تسکین دهنده علائم با امکان بلع راحت می توانند گزینه های خوبی در این شرایط باشند.
غذاهایی که به بهبود آنفولانزا کمک می کنند:
تحقیقات پزشکی نشان می دهد که غذاهای زیر می توانند علائم آنفولانزا را کاهش دهند.
غذاهایی که سرشار از ویتامین C هستند
میوه ها و سبزیجات سرشار از ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند. آن هایی که بالاترین میزان ویتامین C را دارند شامل موارد زیر است:
- فلفل شیرین یا تند از هر رنگی
- پرتقال و آب پرتقال
- گریپ فروت
- کیوی
بسیاری از میوه ها و سبزیجات غنی از ویتامین C، منابع عالی فلاونوئیدها هستند، این ها ترکیباتی هستند که می توانند فواید سلامتی زیادی داشته باشند. به عنوان مثال، فلاونوئیدها ممکن است به کاهش خطر عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی کمک کنند.
به جز غذاهایی که در بالا ذکر شد، منابع خوب ویتامین C و فلاونوئیدها شامل موارد زیر هستند:
- سایر مرکبات مانند لیمو
- انواع توت های قرمز، آبی یا بنفش
- انگور قرمز یا بنفش
- کلم بروکلی خام
- سبزیجات برگدار تیره رنگ و خام
سیر
سیر ممکن است خاصیت ضد ویروسی و ضد میکروبی داشته باشد. سیر می تواند به سیستم ایمنی در مبارزه با عفونت از جمله سرماخوردگی یا آنفولانزا کمک کند. نویسندگان یک تحقیق در سال ۲۰۱۴، به بررسی اثرات سیر بر سرماخوردگی پرداختند. آن ها به یک تحقیق ۱۴۶ نفره پرداختند و در آن شرکت کنندگانی که هر روز یک قرص مکمل سیر را مصرف کرده بودند سرماخوردگی کمتری داشتند نسبت به کسانی که دارونما مصرف کرده بودند. نویسندگان معتقدند که تایید این اثرات نیازمند تحقیقات بیشتر است. خوردن وعده های غذایی با سیر زیاد ممکن است به مبارزه بدن با عفونت کمک کند.
سوپ مرغ
تحقیقی در سال ۲۰۰۰ نشان می دهد که ترکیبات معمول موجود در سوپ مرغ ممکن است بطور جمعی با التهاب مقابله کرده و واکنش های التهابی بدن را کاهش دهد. در نتیجه سوپ مرغ ممکن است به گرفتگی بینی و مجاری هوایی کمک کرده و علائم دیگر دستگاه تنفسی فوقانی را تسکین دهد. سوپ های دیگر، از جمله سوپ سبزیجات، ممکن است اثرات مشابهی داشته باشند. در هنگام بیماری، سوپ ها فوایدی چون مواد مغذی، هضم آسان، تسکین دهنده و تهیه آسان داشته باشند. به دلیل اینکه در آن از آب استفاده شده و بدن را آبرسانی می کنند.
زنجبیل
زنجبیل ممکن است به تسکین هرگونه حالت تهوع همراه با آنفولانزا کمک کند. خاصیت های موجود در زنجبیل می تواند به فرآیند گوارشی و به ویژه خالی کردن شکم کمک کند. در یک بررسی شواهدی یافت شد که نشان می داد زنجبیل بیشتر از یک دارونما در درمان این بیماری ها موثر بوده است:
- حالت تهوع صبحگاهی
- دریازدگی
- تهوع ناشی از شیمی درمانی
محققان همچنین اشاره کردند که زنجبیل به کاهش میزان استفراغ و شدت حالت تهوع در دوران بارداری کمک کرده است. ریشه زنجبیل خرد شده یا زنجبیل زمینی می تواند یک چاشنی خوشمزه برای سوپ ها، خورش ها و سایر وعده های غذایی باشد. همچنین زنجبیل در چای های گیاهی و یا ترکیبی از آب داغ، عسل و لیمو اثر خوبی دارد.
سبزیجات برگ دار
سبزیجات برگ دار دارای فیبر زیادی هستند که به هضم غذا کمک می کنند. همچنین این سبزیجات دارای مواد مغذی اصلی هستند مانند:
- ویتامین C
- آهن
- اسید فولیک
این ها نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارند.
سبزیجات برگ دار سبز، ممکن است دارای خواص ضد باکتری و اثرات ضد التهابی باشند. در نتیجه، خوردن سبزیجات برگ دار ممکن است به بدن در بهبودی آنفولانزا کمک کنند.
سبزیجات برگ دار می تواند یک افزودنی آسان برای سوپ یا خورش باشد. همچنین برای تزئین بشقاب هم عالی هستند. نمونه هایی از این سبزیجات عبارتند از:
- کلم برگ
- اسفناج
- کلم
- چغندر برگی
- کلم برگ سبز
جو دوسر
جو دوسر به راحتی تهیه می شود و منبع عالی فیبر است. در حقیقت، فیبر پربیوتیک موجود در جو دوسر می تواند به تغذیه باکتری های سالم بدن کمک کند. اضافه کردن موز به جو دوسر می تواند فیبر اضافی و همچنین ویتامین هایی مانند پتاسیم را فراهم کند. جو دوسر ممکن است برای فرد مبتلا به آنفولانزا مفید باشد، چون تب، اسهال و استفراغ می تواند همه سطوح پتاسیم و دیگر الکترولیت ها را کاهش دهد.
مواد غذایی بدون ادویه
آنفولانزا می تواند باعث حالت تهوع شود و غذاهای مقوی جذب بدن نشوند. مواد غذایی بدون ادویه مانند نان تست یا برنج قهوه ای ممکن است راحت تر خورده شوند. با اضافه کردن برنج قهوه ای و نان تست به سوپ یا وعده های غذایی سبزیجات ساده، می توانید مطمئن شوید که بدن به اندازه کافی ویتامین و مواد معدنی را دریافت می کند.
ماست
خوردن ماست که حاوی باکتری های زنده است، ممکن است به مقابله با آنفولانزا کمک کند. ماست همچنین منبع خوبی از پروتئین است. یک مطالعه در سال ۲۰۱۱ روی موش ها نشان داد که ماست تخمیر شده با ویروس آنفولانزا مبارزه می کند. با این وجود، تأیید این تأثیر در انسان نیاز به تحقیقات بیشتری دارد. مهم است توجه داشته باشید که لبنیات، مخاط را در برخی از افراد افزایش می دهد. این می تواند به طور موقت علائم آنفلوانزا را بدتر کند. سایر غذاهای تخمیر شده، مانند کلم ترش(کلم پیچ خرد کرده که نمک می زنند و در آب خود می جوشانند)، گیاه کاموچا و ماست های گیاهی جایگزین های عالی هستند که حاوی باکتری های زنده نیز هستند.
مایعات
آبرسانی یکی از مهم ترین کارهایی است که فرد می تواند برای کمک به بدن خود برای مقابله با آنفولانزا انجام دهد.
در زیر مایعاتی نام برده شده اند که بسیار مفید هستند:
- آب: کلیه ها برای پاک کردن بدن از مواد زاید از آب استفاده می کنند. نوشیدن مقدار زیادی آب ممکن است به بهبودی سریع کمک کند.
- آب نارگیل: آب نارگیل سرشار از پتاسیم، سدیم و کلرید است. نوشیدن آب نارگیل ممکن است به جایگزینی الکترولیت هایی که بدن در اثر تعریق استفراغ یا اسهال از دست می دهند کمک کند.
- آب گرم همراه با عسل، لیمو و زنجبیل: زنجبیل موجود در این نوشیدنی تسکین دهنده است و ممکن است تهوع را کاهش دهد.
۴ گروه غذایی که در زمان ابتلا به آنفولانزا نباید مصرف کنید
دانستن چیزهایی که نباید هنگام آنفولانزا و سرماخوردگی مصرف کنید دقیقا به اندازه اینکه چه چیز هایی را باید مصرف کنید مهم است، در ادامه لیستی از غذاها که نباید در هنگام سرماخوردگی و آنفولانزا مصرف کنید را میخوانیم:
- الکل: این ماده سبب کاهش قدرت ایمنی بدن و از دست رفتن آب بدن میشود.
- نوشیدنی های کافئینه: نوشیدنی های کافئین دار مثل قهوه، چای غلیظ، نوشابه های کولا و ... باعث از دست رفتن هرچه بیشتر آب بدن میشود، بعلاوه بسیاری از این نوشیدنی ها حاوی مقداری شکر هستند که برای بیماران مناسب نیست.
- غذاهایی با بافت خشن: بیسکوییت ها، چیپس ها و غذاهایی که بافت سخت دارند سرفه و گلودرد را تشدید میکنند و نباید در هنگام گلودرد از این مواد استفاده کنید.
- غذاهای فراوری شده: غذاهای فراوری شده نظیر فست فود ها و تنقلات و یا غذاهایی که فراوری زیادی روی آن صورت میگیرد دارای مواد مغذی کمتری هستند، در طی بیماری بدن شما سعی دارد که به ترمیم قسمت های آسیب دیده بدن و بهبود سلامت بدن بپردازد و مساله تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن در دوران بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است.