سوختگی کودکان علت های مختلفی دارد، آفتاب سوختگی، سوختن با آب و مایعات داغ، سوختگی ناشی از تماس با آتش، مواد شیمیایی و وسایل برقی از آن جمله است. همه ی این عوامل باعث ایجاد جراحت های جدی و برجاماندن جای سوختگی روی پوست خواهند شد.
درجات سوختگی در کودکان
امیدواریم سوختگی هرگز برای کسی، به ويژه کودکان ما پیش نیاید، اما برای تشخیص، شروع درمان و اقدامات کمکی اولیه لازم است بدانید که سوختگی ها سه درجه دارند:
سوختگی درجه یک: سوختگی درجه یک خفیف ترین نوع سوختگی است که در آن فقط لایه ٔ بیرونی پوست آسیب دیده است. سوختگی درجه یک به قرمزی و گاهی اوقات ورم جزئی منجر می شود. این نوع سوختگی ممکن است شبیه آفتاب سوختگی به نظر برسد.
سوختگی درجه دو: سوختگی درجه دو نوعی است که در آن لایه ٔ دوم پوست آسیب دیده است و به تاول و ورم منجر می شود. این نوع سوختگی معمولاً بسیار دردناک است. سوختگی درجه دو گاهی اوقات بدون بستری در بیمارستان قابل درمان است. اما کودکتان برای عوض کردن پانسمان و پیگیری، به مراجعه ٔ مکرر به پزشک نیاز دارد.
سوختگی درجه سه: این مورد، جدی ترین نوع سوختگی است. پوست که ممکن است سفید یا سوخته و ذغالی شود، به شدت آسیب دیده است و گاهی اوقات عمق خیلی بیشتری از پوست بدن سوخته است. سوختگی های درجه سه اغلب دردناک نیستند، چون عصب ها آسیب دیده اند. اگر کودکتان دچار سوختگی درجه سه شده باشد یا سوختگی های خفیف تری که وسیع است، شاید لازم باشد در بیمارستان تحت نظارت باشد.
درمان های کلی
به سرعت محل سوختگی را با آب خنک مرطوب کنید بلافاصله باید محل سوختگی را زیر آب خنک قرار داده تا دمای آن قسمت کم شده و درد کاهش پیدا کند. از یخ روی محل سوختگی استفاده نکنید، چرا که این ماده روند بهبودی را کند خواهد کرد. از مالیدن محل سوختگی هم پرهیز کنید چرا که باعث ایجاد تاول خواهد شد. لباس های سوخته را با مرطوب کردن خنک کرده و بعد به آرامی از تن کودک در آوریداگر ناحیه ی سوخته ترشحاتی ندارد و خشک است آن را با کمک یک گاز استریل، یک پدر تمیز یا یک پنبه ی خشک بپوشانید اگر ناحیه ی سوخته ترشحاتی دارد، بعد از پوشاندن آن با گاز استریل سریعاً به پزشک مراجعه کنید. اگر گاز استریل ندارید از یک دستمال کاغذی یا حوله ی تمیز استفاده کنید. روی محل سوختگی کره، روغن یا پودر بچه قرار ندهید.
مراجعه به پزشک برای سوختگی کودک
- اگر جایی از بدن کودکتان بسوزد، لازم است به پزشک مراجعه کنید، به ویژه اگر سن کودکتان کم است. اما در صورت وجود موارد زیر باید حتماً و فوراً به پزشک مراجعه کنید:
- اگر سوختگی چیزی غیر از سوختگی جزئی درجه اول باشد.
- اگر سوختگی گسترده باشد، یعنی قطر آن بیشتر از ۵ سانتی متر باشد.
- اگر سوختگی روی صورت، دست ها یا اندام تناسلی کودکتان باشد.
- اگر محل سوختگی عفونت کرده باشد.
- اگر جراحت ایجادشده سوختگی الکتریکی، یعنی توسط جریان الکتریکی ایجاد شده است.
اگر پزشک متخصص کودکان تشخیص دهد که سوختگی چندان جدی نیست، ممکن است به والدین توصیه هایی در مورد چگونگی شستن و پانسمان محل آسیب دیده ارائه کند.در صورت درمان خانگی هرگونه تغییر در رنگ پوست یا تورم پوست یا تولید ترشحات بدبو از پوست باید به دقت زیر نظر گرفته شود. همه ی این موارد از علایم عفونت هستند و باید تحت مراقبت های درمانی قرار بگیرند.
تحت شرایط زیر باید کودک در بیمارستان بستری شود:
- اگر سوختگی درجه سه باشد
- اگر بیش تر از ۱۰ درصد بدن سوخته باشد
- اگر صورت، دست ها، پا یا ناحیه ی تناسلی سوخته باشد
- اگر سن کودک خیلی کم باشد یا بهانه گیری کند و در نتیجه درمان در خانه بسیار سخت باشد.