فتق و بیرون زدگی دیسک گردن ازجمله مشکلات دردناکی است که می تواند برای این ناحیه از بدن رخ دهد. بیرون زدگی دیسک گردن بیشتر در بزرگ سالان در رده های سنی میان سالی دیده می شود. زمانی که فشار زیادی بر ستون فقرات سالم وارد می شود، احتمال بروز بیماری ها و مشکلات ناحیه گردن هم افزایش می یابد. ستون فقرات از مهر ه های متعددی تشکیل شده است که با ماده ای ژله مانند به نام دیسک از هم جدا می شوند. وجود دیسک بین مهره ها باعث می شود مهره ها در جای خود قرار گیرند و امکان حرکت دادن ستون مهره ها هم وجود داشته باشد. دیسک زمانی آسیب می بیند که این ماده ژله مانند دچار پارگی شود و از بین مهره ها بیرون بزند. در این صورت، اعصاب مجاور آن آسیب می بینند و دردناک می شوند. خروج دیسک از میان مهره ها معمولا در زمان خم شدن، انجام دادن حرکات پیچیده و بلندکردن یا کشیدن اشیا رخ می دهد. حالات نامناسب نشست وبرخاست و رعایت نکردن اصول ارگونومی در محل کار و… هم می تواند به آسیب دیدگی دیسک بینجامد. زمانی که دیسک در ناحیه ای خاص از ستون فقرات آسیب ببیند، در نواحی دیگر بدن که تحت تأثیر اعصاب ناحیه آسیب دیده هستند ضعف و درد به وجود می آید. ورزش دیسک گردن باید با مشورت پزشک صورت گیرد اما در ادامه درباره انواع آن بیشتر خواهید خواند.
عواملی که شما را به سمت ابتلا به دیسک گردن هدایت می کند
دیسک گردن ممکن است به علت آسیب دیدن، بلند کردن نامناسب اجسام یا حتی خود به خود ایجاد شوند؛ بالا رفتن سن هم نقش مهمی در ایجاد انواع دیسک ها از جمله دیسک گردن دارد چرا که با افزایش سن، دیسک های شما خشک تر و سخت تر می شوند و دیوار بیرونی و فیبری سخت دیسک ممکن است تضعیف شود در نتیجه دیگر قادر نخواهد بود که هسته ژله ای را در مرکز قرار دهد. این ماده ممکن است از طریق یک پارگی در دیواره دیسک، خارج شده و باعث ایجاد درد در هنگام تماس با عصب شود؛ژنتیک فرد نیز در ابتلا به دیسک گردن موثر است همچنین سیگار کشیدن و مصرف تنباکو از جمله علل ایجاد دیسک گردن و دیگر انواع دیسک است؛ همچنین انجام برخی از فعالیت های شغلی و تفریحی نیز می تواند منجر به انحطاط زودرس دیسک گردن و آسیب آن شود. فتق دیسک گردن بیشتر در افرادی که در دهه 4 و 5 زندگی خود هستند رایج است، اگر چه افراد سالخورده و میانسالی که فعالیت فیزیکی خاصی دارند، در گروه با خطر ریسک بالا قرار می گیرند. قابل ذکر است تنها هشت درصد از فتق دیسک ها مربوط به ناحیه گردن (دیسک گردن) است.
راه های فرار از دیسک گردن
برای پیشگیری ازبروز این عارضه جلوگیری از افزایش سن اجتناب ناپذیر است اما تغییر در سبک زندگی می تواند به جلوگیری از بیماری های مربوط به دیسک جلوگیری کند. تمرین حالت های بدنی مناسب و حرکات درست بدن، حفظ وزن مناسب و سلامت، ورزش منظم و عدم استعمال دخانیات می تواند کمک کننده باشد. درمان این اختلال در بیشتر بیماران با تنها با چهار الی شش هفته قرار گرفتن تحت درمان نورولوژیک درد و علائم از بین می رود. نسبت به مسیر درمانی خود خوش بین بوده و به خاطر داشته باشید که کمتر از ۵% مشکلات ستون مهره نیازمند جراحی هستند. داروها ممکن است شامل داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای کاهش تورم، رفع اسپاسم ماهیچه ای، و یا از بین رفتن درد باشند هم چنین درمان فیزیکی که تاثیر بسیاری بر بهبودی درمان دارد شامل درمان با سرما و گرما، ماساژ ملایم و کشش می شود.
ورزش های دیسک گردن
روش های درمانی متعددی برای فتق دیسک وجود دارد. اکثر پزشکان قبل از اعمال جراحی، داروهای ضد درد، استراحت، فیزیوتراپی و درمان های محافظه کارانه را توصیه می کنند. تمرینات زیر ممکن است درد گردن ناشی از فتق دیسک شما را سریع تر بهبود بخشد. هدف این تمرین ها این است که دیسک را عقب بکشد و از ریشه عصب دور کند. قبل از انجام تمرین در خانه، همیشه توسط پزشک خود ارزیابی شوید.
نرمش ها و حرکات مناسب برای دیسک گردن
خم کردن گردن
چرخش گردن
انقباض کتف
خم کردن جانبی
• صاف بنشینید و شانه های خود را ریلکس کنید
• به آرامی سر خود را به طرفین بچرخانید تا جایی که گویی می خواهید گوش خود را به شانه خود متصل کنید.
• این موقعیت را برای 30 ثانیه نگه دارید، سپس استراحت کنید. 3 تا 5 بار در طول روز این حرکت را تکرار کنید.
کشش گردن با بلند کردن سر
• روی شکم خود روی یک میز یا بستر دراز بکشید و دست ها را در طرفین خود قرار داده و سر را از بستر آویزان کنید.
• به آرامی و با ملایمت سر خود را بالا ببرید، گردن خود را در جهت خلاف نیروی گرانش کشش دهید.
• این موقعیت را برای 5 تا 10 ثانیه نگه دارید. 15 تا 20 بار تکرار کنید.
نگه داشتن ایزومتریک
• صاف بنشینید و شانه های خود را ریلکس کنید. دست خود را روی پیشانی خود قرار دهید.
• سر خود را بدون حرکت دادن سر به دست خود فشار دهید.
• این حرکت را برای 5 تا 15 ثانیه نگه دارید. 15 بار تکرار کنید