پارگی مینیسک زانو، یکی از مشکلات شایعی است که بیشتر در ورزشکاران و افرادی که فعالیت های فیزیکی زیادی دارند، مشاهده می شود، اما بعضی از افراد به دلیل کارهای روزمره به زانوی خود فشار زیادی وارد می کنند، در واقع برخی از عادت های غلط، مانند اشتباه نشستن می تواند طی مدت زمان طولانی به زانو آسیب وارد کند. پارگی مینیسک همیشه دردناک نیست، اما می تواند منجر به التهاب و بی ثباتی هنگام راه رفتن شود. برخی از افراد احساس قفل شدن در زانوی خود دارند و دیگر قادر به حرکت کردن نیستند.
علائم پارگی مینیسک زانو
علائم پارگی مینیسک زانو بسته به محل پارگی، شدت آن، وضعیت کلی سلامتی فرد و زمان سپری شده از آسیب متفاوت هستند. علائم متداول پارگی مینیسک زانو عبارتند از:
- درد: زانو درد اغلب هنگام دراز کردن پا، نشستن یا تحمل وزن بدن بدتر می شود.
- حساسیت به لمس در امتداد خط مفصل زانو.
- تورم: زانو اغلب بعد از یک یا دو روز متورم می شود. در صورتی که پارگی ناشی از تحلیل زانو باشد، ممکن است برای چند ماه کمی متورم باشد.
- محدودیت دامنه حرکت مفصل زانو: این وضعیت می تواند ناشی از ایجاد فلپ مینیسک پاره شده یا افیوژن باشد.
- قفل کردن، صدا دادن، وقفه در حرکت: احساس قفل شدن زانو به طوری که صاف نمی شود، برای مثال در صورتی که فرد با زانوهای خم شده نشسته باشد. زانوها می توانند با پیچ خوردن قفل شده و سپس با یک صدای قابل شنیدن باز شوند.
- ممکن است راه رفتن دشوار شود.
تشخیص پارگی مینیسک
اولین قدم برای تشخیص پارگی مینیسک معاینه فیزیکی زانو است. پزشک ابتدا سابقه پزشکی و جرئیات آسیب را از شما خواهد پرسید. سپس وجود هرگونه ورم در مفصلی که غضروف در آن قرار دارد را بررسی خواهد کرد. وجود ورم عموماً نشان دهنده پارگی مینیسک است. سایر علائم پارگی مینیسک عبارتند از درد، خشکی و محدودیت حرکت. یکی دیگر از آزمایشات برای معاینه فیزیکی زانو تست مک موری است. پزشک زانو را خم کرده، صاف می کند و سپس می چرخاند. در صورت پارگی مینیسک صدای تق تق کردن زانو در لحظه پیچاندن آن به گوش می رسد. ضمناً پزشک عکسبرداری از زانو را تجویز نموده تا دید بهتری نسبت به مشکل به دست آورد. اگرچه عکس رادیولوژی نمی تواند پارگی مینیسک را نشان دهد، ولی از آن برای رد احتمال وجود سایر بیماری ها از جمله آرتروز زانو استفاده می شود که در بین بیماران مسن شایع است. تصویر ام آر آی وضعیت کامل پارگی مینیسک را به پزشک نشان خواهد داد که برای طرح درمان و ریکاوری ضروری است.
ورزش درمانی
بسیاری از پزشکان این نوع آسیب دیدگی های زانو را با کمک ورزش درمانی تحت درمان قرار می دهند. این تمرینات ورزشی هم به کمک یک متخصص فیزیوتراپی و هم در منزل انجام می شوند. در بیشتر موارد، ورزش درمانی به کمک یک متخصص فیزیوتراپی انجام می شود تا زانو قدرت خود را بازیافته و فرایند بهبودی تسریع شود. برای درمان مینیسک پاره شده، ورزش های مختلفی توصیه می شوند این ورزش ها و تمرینات برای کمک به حفظ قدرت عمومی عضلات جلوی ران، پشت ران، لگن و ساق پا طراحی شده اند. انجام این تمرینات فقط زمانی توصیه می شود که درد شما کم باشد. برخی تمریناتی که برای کمک به درمان پارگی مینیسک زانو انجام می شوند عبارتند از:
تمرین عضلات چهار سر ران
ایستادن با زانوی خمیده
تمرین عضلات پشت ران
تمرینات باز و بسته شدن پا
انجام این تمرین جهت تقویت عضلات لگن نیز بسیار موثر است.
- به پهلوی خود دراز بکشید و زانوهای خود را به زاویه 45 درجه روی همدیگر قرار دهید.
- سر خود را بر دستتان بگذارید و از دست دیگر برای حفظ تعادل خود استفاده کنید.
- بدون حرکت دادن هیچ یک از اندام های بدنتان پای خود را به سمت بالا ببريد، به طوری که مچ پا از روی پای زیرین بلند نشود و سپس به حالت اولیه برگردانید.
- 2 تا 3 ست و هر ست 8 تا 12 بار این حرکت را انجام دهید.
بالا بردن پاشنه پا
این تمرین موجب تقویت عضلات گاستروکنمیوس و سولئوس می شود.
- در حالی که ایستاده اید پاشنه پای خود را با فاصله از یکدیگر قرار دهید و دستان خود برای حفظ تعادل بر صندلی بگذارید.
- پای خود را به آرامی از سطح زمین بلند کنید، پس از کمی مکث، به حالت اولیه خود بازگردانید.
- 2 تا 8 بار این تمرین را در هر دو پای خود تکرار کنید.