آبله مرغان (به انگلیسی: Chickenpox)، از بیماری های خفیف و بسیار واگیردار است. بیماری آبله مرغان در کودکان شایع تر است، توسط ویروس هرپس زوستر که از خانواده هرپس ویروس است، ایجاد می شود.این ویروس بعد از ایجاد آبله مرغان، در همه افراد به صورت نهفته، در مسیر رشته های عصبی که از نخاع خارج می شوند، جایگزین می شود و فعالیت مجدد آن منجر به بیماری زونا یا هرپس زوستر Herpes zoster می گردد. ویروس آبله مرغان از راه قطره های ریز در هوا یا تماس با ضایعات پوستی ، از فرد بیمار انتقال می یابد.انسان تنها مخزن ویروس آبله مرغان است. یک بیماری شدیدا مسری است بطوری که میزان ابتلای آن در افراد حساس حداقل 90 درصد می باشد. عمدتا در اواخر زمستان و اوایل بهار در نواحی معتدل بروز می کند.
شایع ترین نشانه آبله مرغان دانه های تاولی است. قبل از اینکه آبله مرغان علائم خود را نشان دهد ویروس حدود ۷ تا ۲۱ روز می تواند در بدن شما وجود داشته باشد. ۴۸ ساعت قبل از به وجود آمدن بثورات پوستی شما می توانید عفونت را به دیگران منتقل کنید.
علائم غیر پوستی آبله مرغان شامل تب، سردرد و بی اشتهایی است.
علائم غیر پوستی آبله مرغان تا چند روز می تواند طول بکشد. یکی دو روز پس از این علائم، بثوراتی که مشخصه آبله مرغان هستند شروع به نمایان شدن می کنند.
از زمانی که راش ها ایجاد می شوند تا وقتی که بهبود می یابند سه مرحله را طی می کنند:
۱. راش ها در ابتدا در سر تا سر بدن به صورت برآمدگی یا پول های قرمز و صورتی نمایان می شوند.
۲. در مرحله بعد برآمدگی ها به صورت تاول هایی پر از مایع در می آیند.
۳. در مرحله بعد راش ها دلمه می بندند یا به عبارتی کراسته می شوند و سپس شروع به بهبود می کنند.
همه راش هایی که در سر تا سر بدن وجود دارند؛ در یک زمان، همگی در یک مرحله نیستند و هر کدام از بثورات ممکن است در یکی از مراحل بالا باشند و به طور پیوسته راش های جدید ایجاد می شوند.
درمان خانگی آبله مرغان
ویروس آبله مرغان حدود ۱۰ الی ۲۱ روز در بدن بیمار می ماند. شدیدترین علائم این بیماری معمولا حدود ۲ هفته به طول می انجامد. کودک مبتلا به آبله مرغان در طول دروه ی بیماری نباید به مدرسه یا مهدکودک برود. بزرگ سالان نیز در صورت ابتلا بهتر است در خانه بمانند.
برای تسکین خارش پوست علاوه بر استفاده از آنتی هیستامین ها یا پمادهای موضعی، می توانید این کارها را نیز انجام بدهید:
- حمام کردن با آب ولرم؛
- استفاده از لوسیون های بدون بو؛
- پوشیدن لباس های نازک و نرم.
برای اینکه بهبودی زودتر حاصل بشود و علائم بیماری تا حدودی کمتر شود، می توانید برخی درمان های طبیعی را نیز امتحان کنید. در ادامه با ۱۰ درمان خانگی آبله مرغان آشنا می شوید.
۱. جوش شیرین
جوش شیرین خارش و سوزش ناشی از آبله مرغان را تسکین می دهد. نصف قاشق غذاخوری جوش شیرین را در یک لیوان آب حل کنید. لیف نرمی را به محلول آغشته کنید و روی قسمت هایی که دچار خارش و سوزش است بگذارید و اجازه بدهید خشک شود. راه حل دیگر این است که نصف یا یک فنجان جوش شیرین را در آب وان حمام حل و داخل این محلول حمام کنید.
۲. یاس بنفش هندی
یاس بنفش هندی نیز در درمان آبله مرغان بسیار مؤثر است چون خاصیت ضدویروسی دارد. همچنین این گیاه تا حد زیادی به خشک شدن تاول ها و رفع خارش کمک می کند. تعداد کمی برگ یاس بنفش هندی را له کنید و روی جوش ها و تاول ها قرار بدهید یا می توانید چند برگ از این گیاه را به آب وان حمام اضافه کنید.
۳. هویج و گشنیز
سوپی که گشنیز و هویج دارد، در درمان آبله مرغان بسیار مفید است. این غذا سرشار از آنتی اکسیدان است که در فرایند درمان تأثیر بسیار مثبتی دارد. حدود ۱۰۰ گرم (یک فنجان) هویج را خرد کنید، ۶۰ گرم (نصف فنجان) هم برگ تازه ی گشنیز را با هویج در دو و یک چهارم فنجان آب بجوشانید تا نصف آب تبخیر شود.
این سوپ را به مدت یک ماه روزی یک بار نوش جان کنید. همچنین برای تقویت بنیه تان می توانید هویج و برگ گشنیز آب پز بخورید.
۴. جو دوسر
جو دوسر یکی از درمان های پرطرفدار خانگی برای خارش ناشی از آبله مرغان است. دو فنجان جو دوسر را بکوبید تا به شکل پودر دربیاید، سپس آن را در ۲ لیتر آب ولرم بریزید و بدن تان را به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه با این محلول خیس کنید.
۵. سرکه ی قهوه ای
یکی از راه حل های مؤثر برای درمان آبله مرغان استفاده از سرکه ی قهوه ای است. این روش درمانی خارش پوست را از بین می برد و به بهبود زخم ها و جلوگیری از ایجاد جایِ زخم کمک می کند.نصف فنجان سرکه ی قهوه ای را به آب ولرم درون وان حمام اضافه کنید و حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه درون این محلول حمام کنید.
۶. عسل
عسل در بهبود خارش و التیام جوش های ناشی از آبله مرغان مؤثر است. عسلی طبیعی و باکیفیت تهیه کنید و روی قسمت هایی از بدن تان که جوش و تاول دارد، بمالید. این کار را تا زمانی که زخم ها از بین بروند روزی ۲ تا ۳ بار تکرار کنید.