بیماری اگزما ی پوستی چیست؟
اگزما (آماس پوست) شرایطی است که در آن پوست دچار خارش، قرمزی، التهاب و پوسته ریزی می شود. پزشکان هنوز دلایل بروز این عارضه را نمی دانند. اما این بیماری معمولاً در افرادی که حساسیت (آلرژی) دارند، بروز می کند. اگزما گاهی ریشه ی ژنتیکی دارد و ممکن است در بین اعضای یک خانواده شایع باشد. نشانه های اگزما بیشتر در پنج سال نخست زندگی مشاهده می شود. اما، اگزما فقط مختص این دوره نیست و افراد در دوره های سنی مختلف ممکن است دچار آن شوند. جالب است بدانید نشانه های اگزما در بزرگسالان و کودکان متفاوت است. در ادامه این تفاوت ها را شرح داده ایم.
کودکان: نشانه ها و علائم اگزما در کودکان در مراحل اولیه بسیار متفاوت است. اگر فرزند شما به تازگی به دنیا آمده و کمتر از ۶ ماه دارد باید توجه داشته باشید که بین دو تا ۶ ماهگی (و تقریبا پیش از پنج سالگی)، کودکان مبتلا به اگزما علائمی مانند خارش، خشکی، قرمزی و برآمدگی های کوچک در پوست گونه، پیشانی یا سر خود دارند. بزرگتر شدن کودک، معمولا بثورات از حالتی که در ابتدا به وجود آمدند فلسی شکل تر می شوند و پوست به شدت خشک شده و خارش دارد. با گذشت زمان، این علائم شدیدتر شده و افزایش می یابند در حالی که ممکن است با عودهایی همراه شوند که به صورت دوره ای رخ می دهد.
نوجوانان و بزرگسالان: اگزما در این افراد، بیشتر در اطراف گردن، برآمدگی آرنج و پشت زانوها دیده می شود. گاهی مچ دست، دست ها (مچ تا انگشتان)، ساعد و صورت نوجوانان و بزرگسالان نیز ممکن است درگیر شود. اگزما ممکن است پوست نوجوانان و بزرگسالان را ضخیم و تیره کند. همچنین، گاهی این بیماری باعث خارش شدید پوست افراد می شود و به همین خاطر زخم هایی را بر پوستشان ایجاد می کند.
علائم اگزما
علائم و نشانه های درماتیت آتوپیک (اگزما) در افراد مختلف متفاوت است و شامل موارد زیر است:
- پوست خشک
- خارش ، که ممکن است شدید باشد، خصوصاً در شب
- تکه های قرمز تا قهوه ای مایل به خاکستری خصوصاً روی دست ها، پاها، مچ پا، گردن، سینه، پلک ها، داخل خم آرنج و زانوها، و در نوزادان، صورت و پوست سر
- برجستگی های کوچک و بزرگ که ممکن است هنگام خراشیدن باعث آبکی و پوسته پوسته شود.
- پوست ضخیم، ترک خورده، پوسته پوسته شده
آیا رژیم غذایی می تواند باعث درمان اگزما شود؟
در حالی که درمان قطعی برای اگزما وجود ندارد، اما برخی از حساسیت های غذایی می تواند باعث تحریک اگزما و شعله ور شدن آن شود. از این رو برای برخی از افراد مفید است که از چیزهایی که به آن حساسیت دارند پرهیز کنند. خیلی از افراد دچار اگزمای پوستی دارای آلرژی های غذایی هم هستند. اما نوع حساسیت غذایی و میزان ارتباط آلرژی غذایی به اگزمای پوستی هر فرد می تواند متفاوت باشد. حساسیت های غذایی رایجی که با اگزمای پوستی مرتبط هستند معمولا شامل موارد زیر است:
- شیر گاو
- تخم مرغ
- محصولات سویا
- گلوتن
- مغزها (خشکبار)
- ماهی
- صدف
خوردن این غذاها لزوما باعث اگزما نمی شود، اما این غذاها یا غذاهای دیگر می توانند اگزمای پوستی را تحریک کنند و باعث بیشتر یا بدتر شدن شرایط آن شوند. داشتن یک رژیم غذایی مناسب با اگزما کلید کنترل انواع اگزمای پوستی است.
بر اساس آمار آکادمی آلرژی، آسم و ایمنی شناسی امریکا، در سال ۲۰۱۵ تعداد ۵.۶ درصد از کودکان در آمریکا (۴.۱ میلیون بچه) دارای حساسیت غذایی تشخیص داده شده اند. اما حساسیت غذایی در بین افرادی که اگزمای پوستی دارند بسیار رایج است؛ حدود ۳۰ درصد از کودکان زیر ۵ سالی که اگزما دارند، دارای حداقل یک حساسیت غذایی هستند. محققین طبق تحقیقاتی که سال ۲۰۱۴ در مجله Investigative Dermatology به چاپ رسید، «درماتیت آتوپیک» را که رایج ترین نوع اگزما است به عنوان بزرگ ترین عامل در افزایش حساسیت غذایی در نوزادان دانستند. این آلرژی ها می توانند باعث واکنش های مختلف مثل اگزما، بیماری های دستگاه گوارشی و تنگی نفس شوند. اگر کودک شما چنین واکنش هایی را بعد از خوردن غذا نشان می دهد، باید نزد پزشک متخصص تست آلرژی انجام دهد تا مشخص شود که به چه مواد غذایی حساسیت دارد.
داروهای درمان اگزما
کرم هایی که خارش را کنترل می کنند و به ترمیم پوست کمک می کنند: پزشک شما ممکن است کرم یا پماد کورتیکواستروئید تجویز کند. بعد از مرطوب کردن ، آن را طبق دستور استفاده کنید. استفاده بیش از حد از این دارو ممکن است عوارض جانبی از جمله نازک شدن پوست ایجاد کند.
سایر کرم های حاوی داروهایی به نام مهارکننده های کلسیمینورین - مانند تاکرولیموس (پروتوپیک) و پیمکلرولیموس (ایدل) - بر سیستم ایمنی بدن شما تأثیر می گذارند. آنها توسط افراد بالاتر از 2 سال استفاده می شوند تا به کنترل واکنش پوست کمک کنند. بعد از مرطوب کردن ، آن را طبق دستور استفاده کنید. در هنگام استفاده از این محصولات از نور شدید خورشید خودداری کنید.
داروهای مبارزه با عفونت: پزشک ممکن است در صورت داشتن عفونت باکتریایی ، زخم باز یا ترک یک کرم آنتی بیوتیک تجویز کند. او ممکن است برای مدت کوتاهی از درمان آنتی بیوتیک خوراکی برای درمان عفونت استفاده کند.
داروهای خوراکی که التهاب را کنترل می کنند: در موارد شدیدتر ، پزشک ممکن است کورتیکواستروئیدهای خوراکی را تجویز کند - مانند پردنیزون. این داروها به دلیل عوارض جانبی جدی احتمالاً در طولانی مدت قابل استفاده نیستند.
دارو دوپیلوماب: از این دارو برای درمان مبتلایان به بیماری شدید استفاده می شود که به خوبی به گزینه های درمانی پاسخ نمی دهند.
اگزمای عصبی چیست؟
اگزمای عصبی مشابه درماتیت آتوپیک است، باعث ضخیم شدن پوست می شود. ضخامت فلس دار روی دست ها و پاها تشکیل می شود و نیز در پوست سر، کف پا، پشت دست ها ایجاد می شود. این تکه ها می تواند بسیار خارش دار شود. اگزمای عصبی معمولاً در افرادی که انواع دیگر اگزما را دارند شروع می شود و پزشکان دقیقاً نمی دانند چه چیزی باعث آن می شود.