به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت، اگر نوزادتان مدام گریه می کند، احتمالا مشکلش دل درد است. اولین کاری که باید بکنید، این است که به علائم دل درد او، مثلا بلافاصله بعد از شیر خوردن، دقت کنید و علائم دیگری مثل تب، استفراغ یا اسهال را هم کنترل کنید.
اگر دل درد نوزاد زیر یک ماه شما با تب یا اسهال و استفراغ همراه است، سریع باید با پزشک مشورت کنید. اما ممکن است همیشه از درد شکم به خودش بپیچد.
از جمله شایع ترین علت های دل درد نوزادان می توان به چند مورد اشاره کرد:
کولیک
یبوست
نفخ نوزاد شیرخوار
رفلاکس
آنفلوانزای معده
عفونت
در ادامه با انواع دل دردهای نوزادان آشنا خواهید شد.
دل درد و کولیک نوزاد
کولیک نوزاد رایج ترین توضیح دل درد نوزاد ده روزه می تواند باشد. فرزند شما اگر زیر ۵ ماه سن داشته باشد، گریه اش زیاد و غیرقابل کنترل باشد و برای بیش از ۳ ساعت، ۳ یا بیشتر روزهای هفته گریه کند، این گریه ها حداقل ۳ هفته ادامه داشته باشد و هیچ توضیح دیگری برای گریه های نوزاد وجود نداشته باشد، یعنی او کولیک دارد.
متخصصان هنوز علت کولیک را نمی دانند اما به نظر می رسد انقباضات دردناک روده باعث دل درهای کولیکی می شود. دل درد نوزاد کولیکی معمولا بعدازظهر و اوایل غروب شدیدتر می شود. در این حالت بچه شما گریه هایش مداوم شده، گاز زیادی دفع می کند و پاهایش را به داخل شکمش می کشد.
برای درمان دل درد نوزاد کولیکی، متاسفانه هیچ درمانی وجود ندارد اما والدین دیگر و البته پزشکان پیشنهادهای زیادی برای آرام کردن درد و بی قراری ناشی از دل درد نوزاد کولیکی دارند. خبر خوب این است که علائم کولیک معمولا حدود ۳ تا ۴ ماهگی نوزاد بسیار بهتر شده و بیشتر بچه ها تا ماه پنجم، دل درد کولیکی شان از بین می رود.
دل درد و یبوست نوزاد
یبوست یکی از شایع ترین علل دل درد نوزادانی است که تازه خوردن غذای کمکی جامد را شروع کرده اند. اگر تحرک روده ای فرزندتان کمتر از حد معمول باشد، به خصوص اگر بیش از سه روز دفع نداشته باشد، موقع دفع قطعا احساس ناراحتی زیادی خواهد داشت و به احتمال زیاد دچار یبوست است. یکی دیگر از علائم دل درد ناشی از یبوست، سفت و خشک بودن مدفوع است که باعث می شود دفع برای بچه سخت شود.
برای درمان دل درد ناشی از یبوست در بچه هایی که خوردن غذای جامد را شروع کرده اند، می توانید به او غذاهایی بدهید که مدفوع را شل می کنند (مثل جودوسر، زردآلو، گلابی، انواع آلو و نخود) و مصرف غذاهایی که مدفوع را سفت می کنند (مثل موز، سیب و سس سیب، هویج و برنج) محدود کنید.
در ضمن برای درمان دل درد ناشی از یبوست یادتان باشد هرقدر فرزندتان مایعات بیشتری بخورد یا دفعات شیر خوردنش را افزایش دهید، برایش بهتر خواهد بود. ورزش هم می تواند حرکات روده ای را افزایش دهد تا دل درد نوزاد بهتر شود: نوزاد را طاقباز بخوابانید و آرام با پاهایش، حرکت دوچرخه بزنید.
دل درد و رفلاکس نوزاد
بیشتر نوزادان کمی بعد از شیر خوردن دل درد گرفته، قدری از شیرشان را برمی گردانند یا حتی استفراغ می کنند. به این حالت «رفلاکس» می گویند که در نوزادان و بچه ها به اندازه بزرگسالان عادی است. وقتی دریچه بین مری و معده درست کار نمی کند و غذا و اسید معده از معده به گلو برمی گردد، رفلاکس اتفاق می افتد و می تواند باعث دل درد و سوزش گلو و سینه شود. البته رفلاکس معمولا به مرور و ظرف سال های اول زندگی از بین می رود.
برای درمان رفلاکس و دل دردهای آن بهتر است حتما با پزشک مشورت کنید تا علائم بچه را کنترل کند و مطمئن شود رفلاکس باعث بروز مشکلات دیگری مثل اختلال تنفس و عدم تغذیه مناسب نمی شود.
دل درد و نفخ نوزاد
نفخ نوزاد هم یک علت دل درد شیرخواران است به خصوص در نوزادانی که تازه خوردن غذای جامد را شروع کرده و برای اولین بار غذاهای زیادی را امتحان می کنند.
البته دل درد ناشی از نفخ نوزاد می تواند نشان دهنده عدم تکامل روده او باشد: «میکروبیوم روده» یا همان کلونی باکتری های دستگاه گوارش نوزاد هنوز در حال تکامل است.
برای درمان دل درد نوزاد که موقع نفخ نوزاد بروز می کند، گرفتن آروغ او آن هم به صورت مکرر است. ضمن اینکه حتما به او در حالت نشسته غذا دهید و بعد از غذا هم شکمش را آرام ماساژ دهید. می توانید او را طوری بغل کنید که شکمش روی زانوهایتان قرار گرفته و پشتش را ماساژ دهید.
دل درد و آنفلوانزای معده
دل درد نوزاد اگر با اسهال و استفراغ همراه شود، ممکن است «گاستروانتریت» باشد که به آنفلوانزای معده هم مشهور است. این نوع دل درد نوزادان معمولا در ایالات متحده و بعد از سرماخوردگی ها شایع است.
اولین قدم برای درمان دل درد نوزادی که اسهال و استفراغ هم دارد، تب کرده و اشتهایش را از دست داده، جلوگیری از کم آب شدن بدن است. بنابراین باید سعی کنید علاوه بر رعایت توصیه های پزشک، در فواصل کوتاه تر به او شیر دهید تا حجم مایعات بدنش کم نشود.
دل دردهای عفونت
باورتان بشود یا نه، سرماخوردگی و آنفلوانزا هم می تواند باعث شکم درد نوزادتان شود. چراکه بیشتر مخاطی که در طول بیماری دستگاه تنفسی فوقانی تولید می شود، به گلو ریخته و در نهایت باعث دل درد نوزاد می شود.
علت استفراغ بعضی بچه ها این است که بدن سعی دارد مخاطی که باعث شکم درد شده، تخلیه کند. مسلما تماشای استفراغ دلچسب نیست اما باعث می شود دل درد نوزادتان تسکین یابد.
یادتان باشد بیماری های دیگری هم هست که نه تنها باعث دل درد نوزادان می شود، بلکه تهوع و استفراغ هم ایجاد می کنند:
عفونت دستگاه ادراری
عفونت استرپتوکوکی گلو
عفونت گوش
دل درد و حساسیت به شیر
دل درد و حساسیت غذایی
حساسیت غذایی در نوزادان علاوه بر دل درد و شکم درد علائم دیگری هم ایجاد می کند:
استفراغ
اسهال
شکم درد
خس خس
سرفه
آبریزش بینی
تورم زبان
کهیر
خارش و راش پوستی
اگر فرزندتان حساسیت به شیر یا غذاهای دیگر دارد، احتمالا زیاد هم دل درد می گیرد. در واقع سیستم ایمنی بدنش بیش از حد به غذاها و مواد غذایی (مثل پروتئین شیر) واکنش نشان می دهد و با آن مثل آلودگی و میکروب برخورد می کند و علائم ملایم تا شدید آلرژی را بروز می دهد.
بنابراین بهتر است به بچه ها تا قبل از یکسالگی شیر گاو ندهید و برای توصیه های جدی تر حتما با پزشک مشورت کنید.
دل درد و انسداد روده
اگر فرزندتان یک دقیقه خوب است و بعد پاهایش را سیخ می کند و بعد از آن هم سخت گریه می کند، احتمالا دچار دل درد ناشی از انسداد روده مثل «تنگی دریچه پیلور» یا «درهم روی روده» است.
از نشانه های دیگر این وضعیت استفراغ و افزایش شدت و دفعات گریه است. در این وضعیت حتما باید به پزشک مراجعه کنید یا او را به اورژانس برسانید.