معنی لغوی هالا
آرامشی است برای خاطر.کشفی است از جسم و روح وفکر، نبردی است با اهریمنان درون و برون.تلاشی است برای رهایی از من واتحادی است با عالم و بالاخره نیلی است به خدا. هالا یک اصطلاح فلسفی فرهنگی است که بر پایه فرهنگ و هویت ایرانی و فلسفه الهی برای این هنر نام گذاری شده است. از نظر مفهوم شناسی هالا از دو واژه تشکیل می یابد (( ها )) در لغت سانسکریت
که ریشه باستانی زبان ابران است خورشید معنی می دهد که مظهر انرژی و قدرت است و (( لا )) بیانگر شعار اصلی توحید می باشد که مظهر ایمان و انسانیت است. بر این اساس آن کس واقعا" با (( لا )) رسیده که به انسانیت رسیده باشد وآن کس واقعا" به انسانیت رسیده که به (( لا )) رسیده باشد. قدرت مفهوم فلسفی (( ها )) و انسانیت مفهوم فلسفی (( لا )) است که آرامش روحی حاصل آنهاست که خود گنج بزرگ معنوی می باشد. بدون قدرت،انسانیت تحقق نمی یابد و بدون انسانیت آرامش روحی وجود نخواهد داشت.
چگونگی سیستم فیزیکی هالا
هالا یک سیستم کلی هنر مبارزه با دست و پا است در این روش گذری نیز بر انواع سلاحهای سرد هست. نرمشها در هالا با اصول علمی نوین و با توجه به سا ختمان بدن و ظرفیت و تحمل آن طوری تنظیم شده که انعطاف پذیری ونرمیت و قدرت عضلانی و جهشی بدن را در حد اعلا شکوفا میسازد تا هماهنگی لازم برای اجرای تکنیکهای هالا بدست آید تمام نواحی ضربه زننده و دفع کننده بدن آزموده میشوند تا در انهدام اجسام سخت که به روشها،حالات و حرکات متفاوت انجام می گیرد آسیب نبینند قسمتهای عضلانی بدن طوری ساخته می شوند که امکان آسیب پذیری بدن در مقابل قویترین ضربات بسیار کم می شود کیفیت جالب تکنیکهای دست و پا و به کار گیری صحیح نیروهای تمرکزی و تنفسی از ویژگیهای این روش است که شخص را قادر به انجام عملیات اعجاب آوری از انعطاف پذیری و سرعت و قدرت میکند.
درجه بندی هنرجویان و موارد آموزشی هالا
شالبندهای اصلی که هالا کار بعد از طی خطها و پایه ها به آن می رسد،
به ترتیب شامل شالبند های زرد(پایه 1 ، کاجوروف)
نارنجی (کاجوروف ما ، کاجوروف بزو خوم)
سبز( پایه 2 ، نابادوب، نابادوب ما، نابادوب بزوخم)
قهوه ای (پایه 3 تابرام ، تابرام ما ، تابرام بزوخم، تابرام سمبا ، تابرام آبخ)
شالبند مشکی یک ستاره ( پایه 4 یوآبع ، یوآبع ما ، یوآبع بزوخم، یوآبع سمبا ، یوآبع آبخ و پایه 5 چابمو و چابموبزوخوم)
شالبند مشکی دو ستاره پایه 6( موتابچو)
سه ستاره ( ابرتح . . . . . . ) و چهار ستاره ( سلاحهای شاجن ، شاجن دا، پادا )
پنج ستاره ( نابخ . . . . . ) و از پنج ستاره تا شالبند مشکی ده ستاره مراحل روحی روانی سبک طی شده و به درجه رهایی از استاد که پیراهن آبی و شالبند سرخ می باشد نائل می شود.
درجات نهایی هالا
مراحل نهایی و درجات پایانی سبک هالا شامل لباس آبی و شالبند سرخ می باشد که گرفتن آنها مستلزم استادی کامل در ورزشهای رزمی و داشتن مهارت های ویژه می باشد که تاکنون بجز استاد اسماعیل ملک جهانی کسی موفق به گرفتن شالبند سرخ نشده است و هم اکنون بالاترین درجه ای که یکی از شاگردان استاد بدست آورده است شالبند سیاه 6 ستاره فدرالی می باشد که مربوط به استاد مسعود ملک جهانی می باشد که نائب رییس سبک هالا در کشور می باشند.
مسابقات سبک هالا
مسابقات هالا در 18 رشته که ده رشته مربوط به مسابقات هاتزا در دو بخش انفرادی و تیمی که به صورت دست خالی و با سلاح در دو بخش جداگانه مردان و زنان انجام می گیرد. شش رشته شامل مهارتهای فردی (داواباورا ارتفاع ، داواباورا طولی ،آبخ ، حرکات انعطافی ، حرکات تعادلی و حرکات اختیاری) می باشد و دو رشته آن به صورت مبارزه، که شامل بزوخم و فول بزوخم میباشد.
مسابقات نیمه آزاد هالا یا بزوخم
کلیه ضربات پا در این مسابقه به تمام نقاط بدن به جز نقاط ممنوعه(بیضه) آزاد می باشد و ضربات دست از گردن به پایین مجاز می باشد (به صورت کنترلی)و کلیه فنون درگیری و دفاع شخصی و گرفتن حریف نیز آزاد می باشد اما این فنون گرفتن باید در ظرف 3 ثانیه اجرا گردند در این مسابقات از وسایل ایمنی مثل کاپ، کلاه و ساق بند و رو پابند و لثه و دست کش سبک با انگشتان باز استفاده می شود. و این مسابقات معمولا در سه راند ۲ دقیقه ای یا 2.5 دقیقه ای اجرا می گردد.لازم به ذکراست که این مسابقات با لباس رسمی سبک بدون داشتن درجه برگزار میشود.
مسابقات آزاد (داخل رینگ) هالا یا فول بزوخم
این مسابقات همانند مسابقات نیمه آزاد می باشد با این تفاوت که از دستکش های بوکس وآرنج بند،شورت ورزشی تا نیمه ران ورکابی استفاده می شود؛ ضربات دست به صورت آزاد می باشد و این مسابقات در داخل رینگ برگزار می گردد.