مشکل سر و گردن به جلو شرایطی است که در آن سر فرد در جلوی بدن به جای روی شانه ها قرار می گیرد. امروزه موارد مشاهده این مشکل در بین افراد افزایش پیدا کرده و این شرایط به خاطر گسترش استفاده از کامپیوترها و ابزارهای الکترونیک ایجاد شده و مشکلات جدی برای جامعه ایجاد کرده است. مطابق نظر انجمن کایرو پرکتیک آمریکا، مشکل گردن و سر به جلو حتی می تواند امید به زندگی فرد را نیز کاهش دهد.بیماری افتادگی و خمیدگی کردن به جلو همچنین در طول فعالیت های روزمره ای مثل آشپزی، تمیز کاری، باغبانی یا اتو کردن که باید دست ها را به سمت جلو روبه روی بدن قرار دهید، شیوع دارد. در ورزش، سندروم سر به جلو آمده یا قوس گردن اغلب در بین ورزشکارانی پیش می آید که نوع ورزش آنها به گونه ای است که باید به مدت طولانی به سمت جلو خم شوند، مثل دوچرخه سواری، هاکی، بیس بال و کریکت. کجی یا دیستونی گردن یک عارضه ی عضلانی است که باعث چرخیدن گردن و یا کج شدن آن به طرفین می شود. علت این عارضه، انقباض غیرطبیعی عضلات گردن می باشد. این عارضه ممکن است به صورت مادرزادی و یا اکتسابی وجود داشته باشد.کجی اکتسابی گردن به صورت ناگهانی و در اثر برخی عوامل فیزیولوژیک، آسیب ها، عفونت، تومورهای ناتوان کننده که بر روی اعصاب سر و گردن فشار می آورند و عارضه های دیگری که می توانند باعث آسیب دیدن عضلات گردن شوند ایجاد می شود. زمانی که نتوان هیچ علتی را به ایجاد این عارضه مربوط دانست، به آن کجی ایدیوپاتیک گردن گفته می شود. این مشکل عضلانی ممکن است به صورت موقت بوده و یا مدت زمان های طولانی در گردن وجود داشته باشد. این عارضه در اکثر موارد به طور کامل قابل درمان بوده و می توان برای درمان آن از روش هایی چون ورزش و عمل جراحی استفاده نمود.
دلایل ایجاد سر و گردن رو به جلو
برخی از عوامل ایجاد کننده این ناهنجاری می تواند، ضعف در بینایی، استفاده از بالش های بلند، ضعف عضلات پشت به ویژه عضلات گردنی، عادات رفتاری مانند مأخوذ به حیا بودن یا خجالتی بودن و عدم قرار گرفتن در وضعیت صحیح بدنی باشد.
عوارض ناهنجاری سر به جلو
۱- افزایش فشار روی مفاصل فکی – گیجگاهی
۲- افزایش فشار روی مفاصل گردن
۳-افزایش فشار روی عضلات پشت گردن
۴-افزایش وزن سر در وضعیت سر به جلو . وقتی سر در وضعیت جلو واقع شده، وزن آن در حدود ۹ کیلوگرم است.در حالی که در وضعیت طبیعی حدود ۴ کیلو و نیم است.
۵-گیر افتادن ریشه های عصبی.از دیگر عوارض ناهنجاری سر به جلو گیر افتادن ریشه های عصبی در ناحیه گردن است.عارضه سر به جلو موجب افزایش گودی گردن، کاهش فضای سوراخ های بین مهره ای، احتمال گیر افتادن اعصاب و فشار روی ریشه های عصبی می شود.
۶-افتادگی شانه
۷-افتادگی سینه
۸-کاهش عملکرد ریوی
تشخیص عارضه سر به جلو FHP:
معاینه کامل معمولا برای تشخیص عارضه سر به جلو کفایت می کند. آزمایشاتی مثل تصویر برداری با اشعه ایکس، ام آر ای یا سی تی اسکن در موارد نادر برای حذف بیماری های دیگر ضروری است. نحوه معاینه فیزیکی برای تشخیص مشکل سر به جلو امده به این قرار است که بایستید، به طوری که سر، کتف و ران شما به دیوار چسبیده باشند و پاشنه پای خود را 15 سانتیمتر از دیوار فاصله دهید. از دوست خود درخواست کنید تا با استفاده از انگشتانش تعیین کند که بین پشت گردن و دیوار چند انگشت می تواند قرار بگیرد. در صورتی که دوست شما می تواند بیشتر از سه انگشت را بین دیوار و گردن شما قرار دهد، گردن شما در حدود 5 سانتیمتر از دیوار فاصله دارد و احتمالا دچار مشکل سر به جلو هستید.
حرکات اصلاحی سر به جلو
تمرین اول
فرد در حالی که به دیوار تکیه می دهد، سر را به سمت بالا می کشد و در عین حال سر را به سمت عقب می کشد و به دیوار تکیه می دهد.در این حال عضلات پشت گردن کشیده می شوند.(الف)
تمرین دوم
فرد در حالی که پشت خود را به دیوار تکیه داده است، سر را به سمت بالا می کشد و گودی گردن و کمر را نیز کم می کند.(ب)
تمرین سوم درمان سر به جلو
این تمرین برای بهبود وضعیت گردن یکی از تمرینات کششی گردن است که فرد در هنگام کار می تواند انجام دهد به عبارت دیگر، فرد یاد می گیرد که در هنگام کار و انجام فعالیت نیز وضعیت طبیعی را حفظ کند. برای این منظور، وزنه ای در حدود یک کیلوگرم را روی سر قرار می دهد و سر را به سمت بالا می کشد؛ به طوری که گودی گردن کاهش یابد و وضعیت سر و گردن به صورت صاف در آید.
تمرین چهارم
یکی دیگر از تمرینات اصلاحی برای عارضه سر به جلو این است که فرد در حالت ایستاده قرار می گیرد و وزنه ای به میزان یک کیلوگرم را روی سر قرار می دهد. فرد در این حالت سعی می کند که سر را به سمت بالا بکشد و روی مهر های گردن کشش اعمال کند. سپس گودی گردن را کاهش می دهد تا عضلات پشت گردن کشیده شوند.در این حالت وضعیت سر و گردن از حالت تغییر شکل یافته خارج می شوند و در حالت صحیح قرار می گیرند.
تمرین پنجم
فرد در حالت ایستاده قرار می گیرد و سر را به سمت عقب حرکت می دهد.او بی آنکه چانه را به پایین یا بالا ببرد، سعی می کند گودی گردن را کم کند.به این ترتیب گودی کاهش می یابد و سر در وضعیت طبیعی قرار می گیرد.
تمرین ششم
برای تقویت عضلات جلوی گردن که در حرکت خم کردن مهره های گردنی نقش دارند و ثبات دهنده قسمت جلویی گردن نیز محسوب می شوند، فرد دست خود را روی پیشانی قرار می دهد و سعی می کند که سر را به سمت عقب حرکت دهد. در این حال فرد از طرف دیگر سعی می کند سر را به سمت جلو جابه جا کند، به هر حال، مقاومت اعمال می شود و عضلات قسمت جلوی گردن منقبض می شوند؛ ولی حرکتی صورت نمی گیرد.
ورزش هفتم درمان گردن به جلو
برای انجام این حرکت درمانی، دو انگشت را در قسمت جلویی چانه قرار دهید، سپس به آرامی سر را به عقب بکشید، این ار با کمک انگشتان دست انجام می شود، 5 ثانیه در این وضعیت بمانید، به موقعیت شروع برگردید و سپس حرکت را تکرار کنید.
تمرین هشتم درمان سر به جلو
برای اجرای این تمرین درمانی به پشت دراز بکشید، زانوها را خم کنید و کف روی زمین باشد. صورت به سمت سقف باشد، سپس سر را به آرامی و بدون حرکت دادن گردن، به جلو ببرید، فرض کنید که با بینی یک کمان می کشید، در ادامه به آرامی به موقعیت شروع برگردید، این تمرین را می توانید 10 بار در روز تکرار کنید.