آیا می دانید بهترین ورزش ها هنگامی که از بیماری دیابت رنج می برید، کدامند؟ اگر مبتلا به بیماری دیابت هستید باید با این بیماری بجنگید و یکی از روش ها، ورزش است. اما باید بدانید که چه ورزش هایی مناسب شماست. اگر مبتلا به دیابت هستید در ادامه مطلب بهترین ورزش ها برای بیماران دیابتی را معرفی کرده ایم که پیشنهاد می کنیم مطالعه بفرمایید.
تاثیر ورزش بر دیابت
- ورزش، حساسیت بدن را به انسولین افزایش می دهد و باعث کاهش قند خون می شود.
- در تنظیم فشار خون مؤثر است.
- با کاهش توده چربی بدن به کاهش وزن کمک می کند.
- باعث افزایش انرژی و کاهش استرس می شود.
زمان مناسب برای ورزش
همیشه از پزشکتان درباره زمان ورزش سوال کنید. پزشک براساس برنامه روزانه، رژیم غذایی و داروهای مصرفی شما، بهترین زمان ورزش را مشخص می کند. برای افراد دیابتی یک تا سه ساعت پس از صرف غذا مناسب ترین وقت برای ورزش است. همیشه قبل از شروع ورزش قند خونتان را اندازه بگیرید. وقتی قند خون ناشتای بالای 250 یا بالای 300 دارید یا مقدار زیادی کتون از طریق ادرار دفع می کنید، زمان مناسبی برای ورزش نیست زیرا اگر ورزش کنید قند خونتان بالا می رود.
دیابتی ها چگونه ورزش کنند؟
بعضی از قوانین خاص و پایه ای وجود دارد که افراد دیابتی باید هنگام ورزش در نظر بگیرند که شامل موارد زیر هستند:
- دفعات ورزش
- شدت ورزش
- زمان ورزش
- نوع ورزش
زمانی که با شدت به اندازه کافی و زمان و دفعات مناسب ورزش کنید، بدن از همه لحاظ بهبود پیدا می کند و تغییرات در وزن ، میزان چربی بدن و استقامت و قدرت خود را مشاهده خواهید کرد.
زمان:
نسبت به بقیه نقش مهم تری را ایفا می کند. مثلاً اگر سه بار در هفته به مدت 20 دقیقه پیاده روی کنید، می توانید برنامه خود را کمی دچار تغییر کنید یا می توانید 10 الی 15 دقیقه زمان ورزش کردن خود را افزایش دهید.
دفعات:
می توانید یک روز بیشتر پیاده روی کنید.
شدت:
می توانید سرعت راه رفتن را افزایش دهید و یا طناب زدن را به آن اضافه کنید.
نوع:
همچنین می توانید فعالیت های متفاوت دیگری مثل دوچرخه سواری، شنا یا ایروبیک را اضافه کنید.
تمرین ورزشی باید شامل سرد کردن، گرم کردن و حرکات کششی باشد. علاوه بر آن اگر فرد اطلاعات خوبی راجع به ورزشی که انجام می دهد، داشته باشد، بیشتر از آن لذت می برد و انگیزه اش افزایش پیدا خواهد کرد.
گرم کردن و سرد کردن بسته به نوع ورزشی که انجام می دهید،این دو مرحله باید فعالیت های یکسانی داشته باشند و شدت آن ها کمتر باشد. مثلاً اگر قرار است برنامه ریزی کنید باید برای گرم کردن و سرد تر کردن سرعت پیاده روی خود را کاهش دهید.
گرم کردن جریان خون ماهیچه ها را افزایش می دهد و احتمال آسیب دیدگی را می کاهد.
گرم کردن باید 5 دقیقه با شدت بسیار کم باشد. سرد کردن نیز از افت شدید جریان خون به مقدار زیاد جلوگیری می کند؛ مخصوصا در در قسمت ساق پا.
باید حدود 5 دقیقه به صورت تدریجی انجام شود و به تدریج شدت آن کاهش پیدا کند.
4 تمرین عالی برای درمان دیابت
1. پیاده روی سریع | تاثیر پیاده روی در کاهش قند خون
اگر زیاد اهل ورزش کردن نیستید، ورزش کردن را با پیاده روی شروع کنید. پیاده روی فعالیت نسبتاً آسانی برای همه افراد است. تنها چیزی که برای پیاده روی لازم دارید، یک جفت کفش مناسب و مکانی است که بتوانید در آن راه بروید. طبق تحقیقات، این فعالیت ساده تأثیر زیادی روی دیابت می گذارد. پیاده روی سریع باعث افزایش ضربان قلب می شود و یک تمرین با شدت متوسط محسوب می شود. 30 دقیقه پیاده روی سریع روزانه و ترجیحا 5 روز در هفته، به شما کمک می کند تا به هدف پیشنهاد شده، یعنی 150 دقیقه ورزش با شدت متوسط دست پیدا کنید.
2. تمرین با وزنه برای افزایش حجم عضلات | تاثیرات مثبت عضله سازی بر سلامت دیابتی ها
تمرین با وزنه، یکی از مفید ترین تمرین های ورزشی، نه تنها برای مبتلایان به دیابت، بلکه برای همه افراد است. مزایای تمرین با وزنه در دراز مدت مشخص می شود. افزایش حجم عضلات که از این ورزش حاصل می شود برای افراد دیابتی اهمیت زیادی دارد. در واقع، از دست دادن حجم عضلانی در افراد مبتلا به دیابت، کنترل قند خون را بسیار سخت تر خواهد کرد. بنابراین توصیه می شود این افراد حداقل دو بار در هفته تمرین های استقامتی یا تمرین با وزنه را در برنامه خود قرار دهند. بدون در نظر گرفتن میزان فعالیت ورزشی، شما به مرور زمان می توانید تمرینات استقامتی سخت تر و وزنه های سنگین تر را به برنامه ورزشی خود اضافه کنید.
3. کنترل دیابت با شنا کردن
شنا، یک ورزش هوازی است که گزینه مناسبی برای افراد مبتلا به دیابت محسوب می شود؛ زیرا این ورزش، فشاری به مفاصل وارد نمی کند و این موضوع در افراد مسن اهمیت بسیاری دارد. در واقع، هنگام شنا کردن، به دلیل قرار گرفتن در آب، در مقایسه با پیاده روی سریع، فشار کمتری به پاها وارد می کند. در افراد دیابتی، نوروپاتی با از بین بردن اعصاب پا باعث بروز مشکلاتی از جمله زخم ها می شود. بنابراین در هنگام شنا در استخر، برای پیشگیری از بروز زخم و عفونت، بهتر است یک کفش ضد آب مناسب برای خود تهیه کنید.
4. کاهش استرس و کنترل قند خون با یوگا
تحقیقات نشان می دهد که، یوگا نیز مانند ورزش با وزنه، به کاهش استرس و کنترل شرایط بدن در مبتلایان به دیابت کمک زیادی می کند. زمانی که دچار استرس می شوید سطح قند خون نیز افزایش پیدا می کند. در چنین شرایطی یوگا با کاهش استرس تأثیر مثبتی روی کنترل قند خون خواهد گذاشت. یکی از مزیت های ورزش یوگا به عنوان یک تمرین ورزشی این است که، شما می توانید به هر مقدار که دوست داشته باشید آن را انجام دهید. هر چقدر زمان بیشتری را صرف یوگا کنید نتیجه بهتری دریافت خواهید کرد. همچنین یوگا به کاهش مشکلات روحی و افسردگی در افراد مبتلا به دیابت نیز کمک می کند.