نقش ویتامین ها در بدن
لاغر شدن آسان نیست اما دریافت کافی از بعضی ویتامین ها می تواند به سوخت وساز بدن کمک کند.
ویتامین های گروه B
ویتامین B1
"ویتامین B1" یا "تیامین" برای آزاد کردن انرژی از چربی ها، پروتئین ها و کربوهیدرات ها مورد نیاز است. این ویتامین، اعمال متابولیکی مختلفی را در سیستم اعصاب، سلول های خونی و عضلات انجام می دهد. این ویتامین برای رشد بچه ها و باروری در بزرگسالان ضروری است.
نقش ویتامین B1
*برای افراد عصبی، نگران و مضطرب بسیار مفید است.
* توانایی مغز را زیاد می کند.
* به سوء هاضمه کمک می کند.
* برای عملکرد صحیح قلب بسیار مفید است.
منابع خوب ویتامین B1 عبارتند از برنج قهوه ای ، تخمه آفتاب گردان، نخود، جو، لوبیا، نان های سبوس دار ، مغزها، لبنیات و گوشت قرمز.
توجه: ویتامین B1 طی فرایند پختن، دما و گرمای زیاد، اضافه کردن نگه دارنده ها و خشک کردن از بین می رود.
علائم کمبود ویتامین B1 عبارتند از احساس خستگی و کم اشتهایی، یبوست، عصبی بودن، سوء هاضمه، سردرد، گیجی، کمبود وزن ، ضربان قلب و زود رنجی. اگر کمبود ادامه داشته باشد گرفتی ماهیچه ساق پا ، درد و سنگینی در ساق پا گرمی پا، خواب رفتن و بی حس شدن انگشتان دست و پا احساس می شود. در صورتی که در این مرحله متوجه کمبود این ویتامین نشویم، فرد دچار بیماری بری بری و همچنین سندرم ورنیک کورساکف((Wernicke-Korsakoff می شود و اگر در این مرحله فرد بیمار درمان نشود، می میرد.
علائم هشدار دهنده بری بری: کمبود اشتها، گیجی، درست راه نرفتن ، بیماری قلبی و ادم.
علائم هشدار دهنده سندرم Wernicke-Korsakoff : دوبینی، کمبود حافظه و رفتارهای غیرعادی.
شما می توانید با استفاده از "سیر" یا "پیاز"، این ویتامین را در بدن خود به مقدار زیادی ذخیره کنید، زیرا این دو ماده غذایی حاوی ماده ای به نام "آلانین" می باشند که موجب جذب این ویتامین در بدن می گردد. توصیه می کنیم از خوردن بیش از حد سوسیس و کالباس جدا خودداری کنید، زیرا آن ها دارای سولفور دی اکسید می باشند که از جذب ویتامین B1 در بدن جلوگیری می کنند.
ویتامین B2
ویتامین B2 یا ریبوفلاوین ، برای عملکرد صحیح غده تیروئید و سوخت و ساز بدن دارای اهمیت فوق العاده زیادی می باشد.
منابع غذایی دارای این ویتامین عبارتند از: شیر، جگر و قلوه، بادام، پنیر، تخم مرغ، گندم، سبزیجات برگ سبز و غلات.
ویتامین B3
ویتامین B3 یا نیاسین نیز همانند ویتامین B2، برای تولید هورمون تیروئید لازم می باشد. این ویتامین همچنین قسمتی از فاکتور تحمل گلوکز می باشد و هرگاه که قند خون بالا رود، آزاد می شود.
منابع غذایی این ویتامین عبارت است از: سبوس گندم، جگر، تن، بوقلمون، مرغ، گوشت، تخم مرغ ، ماهی سالمون، جو، پنیر، میوه خشک و برنج قهوه ای.
ویتامین B5
ویتامین B5 یا اسید پانتوتنیک، مقدار انرژی بدن را زیاد می کند، توانایی بدن را برای سوزاندن چربی ذخیره شده افزایش می دهد و تحمل رژیم لاغری را برای شما قابل قبول تر می کند. هر گونه کمبود این ویتامین به مقدار چربی مصرف شده بستگی دارد. این ویتامین، در تولید انرژی و عملکرد صحیح غده فوق کلیه(آدرنال) نقش دارد.
منابع این ویتامین عبارت است از: جگر و قلوه، گوشت، مرغ، آجیل، سبوس گندم، تخم مرغ، جو، لوبیا، نان گندم و سبزیجات برگ سبز.
ویتامین B6
ویتامین B6 یا پیریدوکسین ، به کمک عنصر معدنی روی، بر روی هضم مواد غذایی اثر می گذارد. همچنین در ساخت هورمون های تیروئیدی و سوخت و ساز بدن نقش دارد.
منابع غذایی آن عبارتند از: سبوس گندم، جو، ساردین، مرغ، گوشت، برنج قهوه ای، کلم، میوه خشک و تخم مرغ.
ویتامین B9
ویتامین B9 یا اسید فولیک ، برای زنان مفید است. در تکامل لوله عصبی و حفظ سلامت نخاع جنین در طی بارداری نقش موثری دارد.
ویتامین B12
ویتامین B12 یا کوبالامین ، از اعصاب و سلول های خونی محافظت می کند. اگر سن شما بالای 50 سال است، بدنتان به مقدار بیشتری از این ویتامین احتیاج دارد. کمبود این ویتامین موجب کم خونی ، تخریب اعصاب و کمبود حافظه می گردد.
کولین
کولین، جزئی از ویتامین های گروه B می باشد و یک ویتامین واقعی نیست. کولین برای متابولیسم و سوخت و ساز چربی مفید است. کولین را برای سوزاندن چربی در بدن مصرف کنید. این ماده بسیار مهم می باشد. اگر مقدار کولین در بدن شما خیلی کم باشد، چربی اضافی در کبد جمع می شود.
منابع کولین عبارت است از: دل و جگر گاو، زرده تخم مرغ ، گل کلم، خیار و بادام زمینی.
اینوزیتول
اینوزیتول، نیز مانند کولین جزئی از ویتامین های گروه B می باشد و در داخل بدن ساخته می گردد. اینوزیتول با کولین به متابولیسم چربی ها کمک می کنند.
منابع آن عبارتند از: دل و جگر گاو، گندم، سویا، تخم مرغ، آجیل و مرکبات.
بیوتین
بیوتین، یکی از ویتامین های گروه B می باشد که به نام "ویتامین زیبایی و جوانی" نیز خوانده می شود.
ویتامین C
منابع غذایی ویتامین C
خانواده مرکبات مثل پرتقال، گریپ فروت، نارنج و …
فلفل دلمه ای سبز و قرمز
انواع توت ها ازجمله توت فرنگی
کلم بروکلی و گل کلم
کیوی
کاهو
گوجه فرنگی
طالبی
آناناس
اگر کمبود ویتامین C دارید، مصرف یکی از این منابع غذایی بهترین راه برای افزایش آن در بدن است چون در بدن بهتر جذب می شوند. این ویتامین نیز، محلول در آب بوده و باید به طور مداوم دریافت شود و اضافی آن از بدن دفع شده و ذخیره نمی گردد.
ویتامین D
بدن قادر است این ویتامین را از طریق نور خورشید دریافت کند؛ اما به دلیل ناکافی بودن نور خورشید در بعضی نقاط، نوع پوشش، زندگی ساختمانی و استفاده از ضد آفتاب ها، همواره کمبود این ویتامین در تمام گروه های سنی و به ویژه در خانم ها مطرح است. طبق یک مطالعه 2015 که در بررسی چاقی منتشر شده، افراد چاق، سطح ویتامین D کمتری در بدن خود دارند. اگرچه ارتباط بین چاقی و ویتامین D مشخص نیست اما محققان معتقدند که این امر به این دلیل است که ویتامین D نقش مهمی در تنظیم توده چربی دارد و برای لاغری نقش مهمی ایجاد می کند.
منابع غذایی ویتامین D
نور خورشید ( حداقل 2 بار در هفته به مدت 30 – 5 دقیقه در معرض نور خورشید قرار گرفتن )
روغن کبد ماهی کاد
ماهی سالمون
تن ماهی
شیر و ماست غنی شده
ساردین
جگر گاو
زرده تخم مرغ
غلات غنی شده
قارچ
ویتامین E
منابع غذایی ویتامین E
روغن جوانه گندم
دانه های آفتابگردان
بادام ها
فندق
اسفناج
آووکادو
شلغم
بادام زمینی
روغن زیتون
انبه
سیب زمینی شیرین
ویتامین A
منابع غذایی ویتامین A
کدو
سیب زمینی شیرین
کلم پیچ
هویج
جگر گاو
اسفناج
زردآلو خشک
کلم بروکلی
کره
زرده تخم مرغ
ید
کروم
بهترین منابع کروم عبارتند از: گوشت گاو، جگر، تخم مرغ، مرغ، گندم، فلفل قرمز، سیب، موز و اسفناج.
نکات مهم مصرف ویتامین برای لاغری
- در رژیم های غذایی متعادل و متناسب با بدن شما، تمام ویتامین هایی که بدن شما نیاز دارند، از طریق مواد غذایی دریافت می شود. کمبود ویتامین ها ممکن است باعث کاهش سرعت ساخت وساز بدن شده و شما را دچار استپ وزنی (ایست کاهش وزن) کند. پس از اهمیت ویتامین برای لاغری غافل نشوید.
- چنانچه مایل به دریافت ویتامین ها به صورت مکمل هستید، حتماً با پزشک یا کارشناس تغذیه خود مشورت کنید.
- دریافت اضافی مکمل ها بخصوص برای زنان باردار و شیرده یا افرادی که دچار بیماری هایی از جمله دیابت، فشارخون یا بیماری های قلبی هستند باید با مشورت پزشک انجام شود و امکان ایجاد عارضه در این افراد وجود دارد.
- حتماً برچسب روی مکمل های تهیه شده را مطالعه کنید و به تاریخ انقضای آن ها توجه کنید زیرا ویتامین ها با گذشت زمان قدرتشان کاهش یافته و دوز دارویی مکمل و اثر آن کاهش می یابد.
- مکمل ویتامین ها باید همراه با رژیم غذایی و ورزش مصرف شوند.
- بعضی از ویتامین ها ممکن است برای بدن شما مضر باشند و موجب مسمومیت ویتامینی در شما شوند. برای همین لازم است قبل از مصرف هر گونه مکمل ویتامینی، با پزشک مشورت کنید.