مراحل تهیه ی پفک
در مراحل تهيه پفک پودر ذرت پرس می شود و در حرارت بسيار بالا قرار می گيرد تا پر حجم شود و در چنين شرايطی روغن موجود در پفک ميسوزد و پر اکسيد توليد ميکند که در مقابل حرارت و نور ميزان آن زياد می شود و درنتيجه خوردن آن سلامت افراد را تهديد می نمايد . استفاده از روغن با ترانس بالا در تهیه چیپس و پفك منجر به افزایش وزن، چربی خون و در نهایت بیماری های قلبی عروقی می شود. به علت وجود هيدرات هاي كربن قابل تخمير در پفك فرصت ویژه براي رشد باكتري هاي دهاني فراهم مي شود كه نتيجه آن پوسيدگي دندان هاست و همچنین مابقی اجزای پفک که به لثه ها می چسبند در صورت عدم شست و شو دهان (مسواک زدن) باعث افزایش جرم و خوردگی مینای دندان شده و عفونت های لثه را به دنبال دارد.
استفاده از پفک و مواد مشابه غذایی در کودکان و نوجوانان
استفاده از پفک و مواد مشابه غذایی در کودکان و نوجوانان در حال رشد باعث اختلال در رشد آنها می شود زیرا مصرف این ماده چسبنده و حجیم شده باعث اشغال حجم زیادی از معده، اشغال مضاعف، خستگی سیستم گوارش و فلج شدن معده می شود. پفک ماده غذایی حجیم شده و چسبنده ای با رنگ های مصنوعی مجاز است که به دلیل جذابیت خاص و نوع بسته بندی اش مورد توجه گروه های سنی مختلف به ویژه کودکان و نوجوانان می شود. پفک به دلیل نشاسته موجود در ذرت، طبیعت خاص خود و خاصیت چسبندگی که دارد در گروه های سنی مختلف به ویژه کودکان و نوجوانان باعث ایجاد آسیب های جدی می شود.
این ماده غذایی غیر مجاز که فاقد ارزش غذایی علاوه بر ایجاد چسبندگی در دندانها سلامت وضعیت دهان و سلامت عمومی بدن را به خطر می اندازد. توصیه می شود این ماده غذایی غیر مجاز که فاقد ارزش غذایی علاوه بر ایجاد چسبندگی در دندانها سلامت وضعیت دهان و سلامت عمومی بدن را به خطر می اندازد. توصیه می شود مواد جایگزینی بر اساس فرهنگ دیرینه ما از جمله میوه های خشک شده به جای پفک در برنامه غذایی افراد به ویژه کودکان و نوجوانان در نظر گرفته شود.
متاسفانه به دلیل مصرف پفک به عنوان میان وعده کسی مایل به زدن مسواک نیست بنابراین دهان و دندان دچار آسیب های جدی می شود. مواد معدنی و املاح موجود در ذرت در مناطق مختلف نسبت به یکدیگر متفاوت است و بستگی به نوع ذرت موجود در مواد غذایی مانند پفک نوع املاحی که در آن وجود دارد نیز متفاوت است.اما به طور کلی نمی توان پفک را یک ماده غذایی با ارزش بالا دانست.
آیا مصرف نوشابه به دندان ها آسیب می زند؟
مهم نیست چه نوعی از نوشابه را مصرف می کنید، به طور کلی مصرف نوشابه یکی از علل رایج خرابی و پوسیدگی دندان محسوب می شود. قند نوشابه پلاک دندان یا پلاک باکتریایی، لایه ای چسبیده به سطوح مختلف دهان از جمله لثه ها و دندان ها است که باکتری های موجود در این لایه از مواد قندی تغذیه می شوند و این درحالیست که نوشابه میزان فراوانی قند دارد که می تواند به رشد و تکثیر این پلاک ها کمک کند. هنگامی که باکتری های موجود در دهان در تماس با نوشابه قرار می گیرند، با سوخت و ساز قند، اسیدهایی تولید می کنند که این اسیدها حداقل در مدت ۲۰ دقیقه به ساختار و مینای دندان حمله می کند. با نوشیدن یک جرعه از نوشابه این حمله تا ۲۰ دقیقه شروع خواهد شد. کودکان و نوجوانان در برابر خرابی و پوسیدگی دندان ناشی از مصرف نوشابه بسیار آسیب پذیرند، زیرا مینای دندان آنها طور کامل رشد نیافته است.
اسیدهای نوشابه
بسیاری از نوشابه ها حاوی فسفریک اسید و سیتریک اسید است که هر دو به دندان آسیب می زنند. اسیدها باعث نرمی دندان و خطر کرم خوردگی و پوسیدگی دندان می شوند. اگرچه نوشابه های رژیمی مشکلات ناشی از تماس دندان ها با اثرات مخرب قند را حل کرده است اما نوشابه های رژیمی همچنان اسیدی بوده و انتخابی خوبی محسوب نمی شود. براساس مجله دندانپزشکی عمومی امریکا، آسیب وارده به ساختار دندان ناشی از مصرف زیاد نوشابه های رژیمی مشابه آسیبی است که با مصرف زیاد دارو پدید می آید.
طریقه نوشیدن
علاوه بر مصرف نوع نوشیدنی، طریقه نوشیدن نیز اهمیت دارد. نگه داشتن نوشابه در دهان به جای بلع سریع آن موجب اسیدی تر شدن نوشابه و در نتیجه آسیب بیشتر می شود. همچنین زمانیکه دمای نوشابه در دهان افزایش می یابد اثر این آسیب ها نیز بیشتر خواهد شد.
حفظ دندان ها
نوشابه نه تنها موجب آسیب به دندان می شود بلکه قند موجود در این نوشیدنی با چاقی و مشکلات سلامتی همراه است. بهترین راه برای حفظ سلامتی، حذف کامل نوشابه از رژیم غذایی و جایگزینی آن با آب است. اما روش هایی برای آسیب رسانی کمتر نوشابه به دندان ها وجود دارد. برای نمونه می توانید از نی برای نوشیدن نوشابه استفاده کنید تا کمتر با دندان ها در تماس باشد. می توانید پس از نوشیدن نوشابه دهان خود را با آب بشویید تا قند و اسیدهایی که عامل پوسیدگی دندان ها بوده از بین بروند. سپس دهان را با دهانشوی فلوراید شستشو دهید زیرا فلوراید به تقویت مینای دندان کمک کرده و خطر پوسیدگی را کاهش می دهد. لازم به ذکر است که حداقل تا یک ساعت پس از نوشیدن نوشابه از مسواک زدن اجتناب کنید.