درباره خواص بادام درختی و خلال بادام زیاد شنیدهاید ولی آیا در خصوص مضرات بادام درختی هم چیزی میدانید؟ در این نوشته سعی داریم درمورد عوارض بادام درختی خام صحبت کنیم.بادام، از جمله آجیل های مناسب برای سلامتی است. بادام درختی، طعم منحصر به فردی دارد و به عنوان یک میان وعده عالی به حساب میآید. ارزش غذایی بادام فوقالعاده است و برای سلامتی مزایای بیشماری به همراه دارد. اما افراط در مصرف بادام می تواند سبب بروز مشکلاتی شود. تحقیقات نشان میدهند که مصرف بادام ممکن است با مضرات جانبی همراه باشد. البته مصرف نادرست هر ماده خوراکی منجر به بروز مشکلات متعددی میشود.
بادام دانههای خوراکی و مفیدی است که از درخت بادام به دست میآید. این درخت بومی خاورمیانه است و اگرچه در کشورهای زیادی کشت میشود اما میتوان آمریکا را یکی از بزرگترین تولیدکنندگان این آجیل در دنیا برشمرد. از بادام میتوان در انواع آجیل مخلوط به صورت خام یا بوداده استفاده کرد و یا از آن برای تهیهی شیر بادام، روغن، کره، آرد یا کرم بادام استفاده کرد. بادام دارای مشخصات تغذیهای بسیار چشمگیری است. برای مثال 100 گرم بادام درختی حاوی مواد مغذی زیر است:
576 کیلوکالری انرژی
69 گرم کربوهیدرات
2 گرم فیبر
22 گرم پروتئین
42 گرم چربی (که اکثریت آن را چربیهای اشباعنشده تشکیل میدهد)
2 میلیگرم ویتامین E
268 میلیگرم منیزیم
285 میلیگرم منگنز
بادام درختی بعلاوه حاوی مقادیر قابلتوجهی مس، ویتامین B2 (ریبوفلاوین) و فسفر است. همانطور که گفتیم مقدار 100 گرم بادام درختی میتواند 576 کیلوکالری انرژی برای بدن تامین کند اما بیان این نکته نیز ضروری است که بدن انسان 10 تا 15 درصد از این کالری را دریافت نمیکند چرا که برخی از این چربیها برای آنزیمهای گوارشی غیرقابل دسترسی هستند. بادام درختی بعلاوه غنی از اسید فیتیک است؛ مادهای که برخی مواد معدنی را به هم متصل کرده و از جذب آنها جلوگیری میکند. درحالی که فیتیک اسید عموما یک آنتیاکسیدان مفید در نظر گرفته میشود اما تا حدی مانع از حذب آهن، روی و کلسیم موجود در بادامها میشود.
ممکن است سبب بروز یبوست شود : بادام سرشار از فیبر است. یک اونس آن (حدود 23 عدد) حاوی 3.5 گرم فیبر میباشد. اگرچه مصرف فیبر خوب است ولی اگر همراه با مصرف کافی آب نباشد، مصرف بیش از حد آن میتواند منجر به یبوست و سایر مشکلات دستگاه گوارش شود. سایر علائم گوارشی ناشی از مصرف بیش از حد بادام نفخ، باد شکم، گرفتگی شکم و اسهال است.
جذب مواد مغذی را کاهش میدهد: فیبر اضافی می تواند به سایر مواد معدنی (مانند کلسیم، منیزیم، روی و آهن) متصل شده و سبب ایجاد اختلال در جذب آنها در خون شود. بادام را به تنهایی به عنوان یک میان وعده یا در میان وعدههای غذایی مصرف کنید تا از خواص آن کاملاً بهرهمند شوید. میزان توصیه شده برای مصرف روزانه فیبر برای اکثر افراد حدود 30 گرم است. هر چیزی فراتر از آن میتواند مسئلهساز شود.
میتواند سبب افزایش وزن شود: یک اونس بادام (حدود 30 گرم) حاوی حدود 164 کالری است. اگرچه این مسئله به خودی خود مشکلی ایجاد نمی کند، اما اگر علاوه بر رژیم روتین روزانهتان بیش از 20 عدد بادام مصرف میکنید، ممکن است دچار اضافه وزن گردید.
میتواند منجر به آلرژی شود : عد از گردو و بادام هندی، بادام سبب ایجاد بیشترین حساسیت در بین آجیلها میشود. مانند همه آجیلها ممکن است برخی به مصرف بادام آلرژی داشته باشند. کودکان حساسیت بیشتری نسبت به آلرژیهای ناشی از مصرف آجیل دارند. ازاینرو اگر کودکی دارای آلرژی شناختهشدهای باشد باید از مصرف این آجیل خودداری کند.
میتواند منجر به جذب بیش از حد ویتامین E شود : بادام سرشار از ویتامین E است اما مصرف زیاد آن ممکن است منجر به جذب بیش از حد ویتامین E شود.اگرچه مصرف بیش از حد ویتامین E تنها با خوردن بادام بسیار بعید است؛ زیرا نمی توان این همه بادام را یکجا خورد!، اما ضروری است که از عواقب آن آگاه باشیم. اگر در حال حاضر غذاهای دیگر سرشار از ویتامین E (مانند غلات غنی شده و غلات کامل) را مصرف میکنید، مقادیر زیاد بادام میتواند سبب بروز مشکلاتی گردد. مصرف بیش از حد ویتامین E می تواند سبب ایجاد اشکال در انعقاد خون شده و منجر به خونریزی شود. با این حال، این اثرات در افرادی که بیش از حد از مکملهای ویتامین E مصرف می کنند، برجستهتر است.
میتواند منجر به تشکیل سنگ کلیه شود: بادام سرشار از اگزالات محلول در روده است، ترکیباتی که ممکن است در نارسایی کلیه و تشکیل سنگ کلیه نقش داشته باشند. صد گرم بادام بو داده حاوی 469 میلی گرم اگزالات است. گزارشها حاکی از آن است که اگزالاتهای بادام درختی فراهم زیستی بالایی دارند. فراهم زیستی یا Bioavailability عددی متعارف برابر با درصد یا بخشی از یک دوز دارو میباشد که بصورت فعال به گردش خون سیستمیک میرسد.
منجر به افزایش سموم بدن میشود: بادام، به ویژه انواع تلخ آن، میتواند منجر به مسمومیت با سیانید گردد. سطح HCN (اسید هیدروسیانیک) در بادام تلخ 40 برابر بیشتر از بادام شیرین است. پس از هیدرولیز آنزیمی، اسید هیدروسیانیک میتواند منجر به مشکلات تنفسی، شکست عصبی، خفگی و حتی مرگ شود. از این رو اسید هیدروسیانیک برای زنان باردار و شیرده ممنوعیت جدی غذایی بهحساب میآید.
بادام و باکتریهای سالمونلا و ایکولای: بادام خام دارای پتانسیل حمل باکتری است؛ به همین دلیل وزارت کشاورزی ایالاتمتحده آمریکا تولیدکنندگان بادام را ملزم به پاستورازیسیون آن کرده است. در موارد نادر بادام خام حامل باکتری سالمونلا و ایکولای است؛ بنابراین از سال 2007، بادام خام کالیفرنیا از دسترس مردم ایالاتمتحده خارج شد. اگرچه اکثر مردم با خوردن بادام خام هیچ مشکلی نداشتهاند.
کبد چرب، یکی از بیماری هایی می باشد که افراد زیادی به آن مبتلا می باشند. بادام جزو مغزیجات مفیدی است که برای سم زدایی کبد موثر می باشد و به درمان آن کمک می کند. این ماده خوراکی منبع غنی از ویتامین E است و می تواند در برابر بیماری کبد چرب از بدن محافظت کند. بادام و سایر آجیل های دیگر برای سلامت قلب مفید می باشند. در واقع مضرات بادام درختی برای کبد چرب، در برابر خاصیت های آن ناچیز می باشد. شما می توانید این مغز دانه آجیلی را با عسل مخلوط و سپس مصرف کنید که برای درد کبد و سرفه خوب است.
یک اونس بادام حاوی 23 عدد مغز بادام است. هیچ اطلاعات علمی مطمئنی در مورد مقدار مصرف روزانه مجاز بادام برای جلوگیری از عوارض جانبی آن وجود ندارد. اما شواهد حاکی از محدود کردن میزان مصرف به 10 تا 15 عدد در روز است. همیشه بهتر است که بادام را یک شب خیس کنید تا فیبر موجود در آن برای جذب در دسترستر باشد.
بادام، همیشه منبعی از مواد مغذی و انرژی بوده است. بادام برای بچهها، بخشی از غذاست و برای بزرگسالانی که مراقب وزن خود هستند، یک میانوعده است. بادام، سرشار از کربوهبدرات، پروتئین، چربی، منیزیم و غیره است. بههمین دلیل است که بادام، یکی از بخشهای اصلی صبحانه در بسیاری از خانههای هندی است. میشود بادام را بهصورت خام یا بوداده خورد. بادام به شکل آرد، کره، روغن و شیر بادام نیز موجود است. مهم نیست که چگونه آن را مصرفمیکنیم، در هر صورتی، بادام، میزان مناسب مواد مغذی را برای بدنمان تامینمیکند. اما همانگونه که میگویند، افراط در هرچیزی بد است. این مسئله، درباره بادام نیز صدقمیکند.