رژیم غذایی مناسب برای کم خونی ناشی از فقر آهن

  شنبه، 25 مرداد 1399   زمان مطالعه 3 دقیقه
رژیم غذایی مناسب برای کم خونی ناشی از فقر آهن
کم‌خونی وضعیتی است که در آن تعداد یا اندازه گلبول‌های قرمز و یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و تبادل اکسیژن و دی‌اکسیدکربن بین خون و سلول‌هادچار اختلال می‌شود. از علل ایجادکننده کم‌خونی می‌توان کمبودهای تغذیه‌ای، خونریزی، ناهنجاری‌های ژنتیکی، بیماری‌های مزمن و یا مسمومیت‌های دارویی را نام برد.

از مهم ترین مواد مغذی جهت خون سازی که کمبود آن ها موجب بروز کم خونی می شود می توان به آهن، ویتامین ب 12 و اسیدفولیک اشاره کرد.

از بین آن ها کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از شایع ترین کم خونی های تغذیه ای است. کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از شایع ترین اختلالات تغذیه ای در کشورهای در حال توسعه و مهم ترین علت کم خونی تغذیهای در کودکان و زنان در سنین باروری است که با ایجاد گلبول های قرمز کوچک و کاهش میزان هموگلوبین مشخص می شود که این بیماری سبب اتلاف منابع و مراقبت های بهداشتی، کاهش بهره وری در اثر افزایش میزان مرگ و میر ابتلا به بیماری در مادران و کودکان و بالاخره کاهش ظرفیت جسمی و روانی در بخش بزرگی از جامعه می شود.

بیشتر پزشکان برای درمان کم خونی به نسخه پیچی قرص های آهن متوصل میشوند. اما در کنار این دارو ها میتوان از چند ماده خوراکی مفید نیز استفاده کرد تا کم خونی را در زمان کوتاهی از بین برد. در ادامه بهترین منابع برای درمان کم خونی به گفتۀ کارشناسان تغذیه به شما ارائه می شود.

آجیل ها و دانه ها

تا کنون می دانستیم که آجیل ها و دانه ها جزء مغذی ترین خوراکی هایی هستند که می توانیم به عنوان میان وعده از آنها استفاده کنیم. این خوراکی ها دارای چربی سالم، پروتئین و مواد مغذی دیگر هستند. طبق گفتۀ موزکویتز، تخم کدو (و پسته) گزینه های سرشار از آهن و عالی هستند و گزینه هایی هستند که می توانید کنار میز مطالعه تان بگذارید. تنها 30 گرم پسته، 6.1% از مقدار آهن روزانه را فراهم می کند.

گوشت قرمز کم چرب

برای میزان بیشتر آهن و 22% میزان توصیه شدۀ مصرف روزانه، برش باریکی از گوشت گاو که مقدار زیادی از چربی هِم دارد را امتحان کنید. موزکویت توصیه می کند که برای به حداکثر رساندن جذب آهن، این غذا را با غذاهای سرشاز از ویتامین c مانند گوجه، فلفل قرمز، توت فرنگی، پرتقال، بروکلی و جوانۀ بروکسل همراه کنید.

حبوبات

طبق گفتۀ موزکویت، حبوبات به ویژه عدس، تنها به مقدار 1/2 پیمانه، بیش از 3.3 میلی گرم آهن که حدود 20% نیاز روزانه بدنتان است را فراهم می کند، و از این رو یک گزینۀ عالی برای کم خونی است. به علاوه یک منبع عالی فیبر هستند که احساس گرسنگی را فرو می نشانند. نکتۀ دیگری که این کارشناسان تغذیه با ما به اشتراک گذاشته اند این است که برخی از این خوراکی ها مانند قهوه و چایی می توانند فرایند جذب آهن را مختل کنند. به عبارت دیگر از خوردن آن ها همراه با ناهارتان جداً خودداری کنید. یا حداقل نگاهی به میزان اهن بدنتان بیاندازید و میزان مصرف کافئین مایعتان را به حداکثر 1 تا 2 فنجان در روز کاهش دهید.

جوشانده های رفع کم خونی بدن

میوه ها در دسترس ترین مواد غذایی خون ساز هستند، خوردن حداقل ٢ واحد میوه در روز کمک بسیار زیادی به رفع کم خونی بدن می کند؛ میوه هایی چون انار، آلبالو و سیب همچنین خوردن عرق گزنه به همراه شیره انگور، جوشانده گل بابونه و آب آلبالو و مخلوط جوشانده آویشن و عناب سبب خون سازی در بدن می شود.

غلات کامل

جو، کوینوآ و جودوسر برخی از غلات کامل هستند، که می توانید به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید. این غلات کامل سرشار از آهن هستند، که به افزایش سطح هموگلوبین کمک می کنند.

سبزیجات سبز

سبزیجات سبزبرگ منبع خوبی برای فولات هستند، که به خونسازی طبیعی و افزایش سطوح هموگلوبین کمک می کنند. سبزیجاتی مانند اسفناج، برگ شنبلیله و گوجه فرنگی برای بیماران مبتلا به کم خونی مفید هستند. برای جبران کمبودآهن این قبیل سبزیجات را می توانید به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنید. همچنین، مصرف بروکلی را فراموش نکنید زیرا سرشار از آهن، منیزیم، ویتامین های A و C است.

مصرف میوه ها و سبزیجات سرشار از ویتامین C

ویتامین C به جذب بهتر آهن کمک خواهد کرد. بنابراین غذا های سرشار از ویتامین C را همزمان با مصرف غذاهای غنی از آهن در رژیم خود بگنجانید. برخی از گزینه های دریافتی این ویتامین عبارتند از :مرکبات مانند گریپ فروت ، پرتقال ،لیمو، هندوانه ، توت فرنگی ، خربزه ، طالبی ، دست انبو ، کیوی و گوجه فرنگی.


دیدگاه ها

آخرین ویدیو ها