ذات الریه یک بیماری عفونی ـ التهابی ریه است. شروع بیماری به صورت حاد است و معمولا بیماران دچار تب بالا و ضعف عمومی بدن می شوند. علاوه بر رژیم دارویی خاص بیماری، رعایت رژیم غذایی مناسب باعث کاهش شدت بیماری و تقویت بدن برای مقابله با بیماری می شود.
ذات الریه بیماری خطرناک عفونی
ذات الریه یا سینه پهلو، یکی از بیماری های عفونی است که ریه را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. در واقع طی این بیماری ریه فرد دچار عفونت شدید می شود، از آنجایی که در انتهای لوله های تنفسی، در ریه ها کیسه های هوای ریز وجود دارد، دچار التهاب شده و به دنبال آن موجب اشباع شدن فضای داخلی ریه و مجاری هوا خواهد شد.
ذات الریه چه علائمی دارد؟
بیماری ذات الریه بسته به اینکه عامل ایجاد کننده آن چه گزینه ای باشد، می تواند علائم مختلفی را برای افراد بروز دهد. این نشانه ها معمولا پس از 24 الی 48 ساعت بروز داده می شوند و گاهی ممکن است سرعت بروز این بیماری کندتر باشد و چند روز طول بکشد.
برای تفاوت بین سرماخوردگی و ذات الریه باید در نظر داشت که سرماخوردگی بینی، گلو، برونشیت و حتی مجاری ادراری را درگیر می کند اما ذات الریه بخش های مرطوب و تیره خود ریه را گرفتار می کند.
علائمی که در ذات الریه نمود پیدا می کند بیشتر شبیه به علائم سرماخوردگی و آنفولانزا است اما تفاوت های بسیاری دارد. در ادامه این نشانه ها که برای اکثر افراد بروز داده می شوند را برایتان بیان کرده ایم تا در صورت مشاهده سریعا اقدامات لازم برای پیشگیری از پیشروی و درمان آنرا پیش بگیرید.
- سختی تنفس و بریده بریده شدن تنفس که حتی ممکن است فرد در هنگام استراحت نیز نفس نفس بزند
- ضربان قلب افزایش خواهد یافت
- بالا رفتن دمای بدن و تب بالا
- احساس ناآرامی و ناخوشی
- تعریق و لرزش
- سرفه های خشک و به همراه خلط بوده که ممکن است به رنگ زرد، سبز یا قهوه ای باشند و همراه با لکه های خونی هستند
- کاهش یافتن اشتها
- احساس درد قفسه سینه که با سرفه کردن یا نفس کشیدن بدتر می شود
- سرفه های خونی به همراه خلط های خونی
- سردرد و سرگیجه، احساس گیجی و نا آگاهی نسبت به زمان و مکان به خصوص در سالمندان
- حالت تهوع و استفراغ
- خس خس کردن ریه هنگام تنفس
- احساس دردهای عضلانی و ناراحتی در مفاصل
تغذیه مناسب برای بیماران مبتلا به ذات الریه
رژیم غذایی بیماران باید طوری باشد که در هنگام بلعیدن گلو و ریه تحریک نشود تا موجب سرفه نیز نشود. از سویی بهتر است از غذاهای کم حجم استفاده شود تا حجم معده افزایش نیابد و موجب تشدید تنگی نفس نشود. از طرفی با این کار انرژی فرد مبتلا به هضم غذا مصرف نمی شود و به مقابله با درمان و رفع بیماری صرف خواهد شد.
در این نوع بیماری اگر حالت تهوع وجود داشت باید به سرعت راهکاری برای درمان پیش گرفت که بیمار دچار استفراغ نشود. در دوران حاد این بیماری مصرف شیر، آب گوشت، سوپ و سفیده تخم مرغ خیلی مفید خواهد بود و در مقابل آن از مصرف کربوهیدرات و غذاهای شیرین باید کاهش داد و حذف کرد.
از جایی که ذات الریه می تواند بسیار تهدید کننده برای حیات باشد، لازم است اقدامات پیشگیرانه رعایت شود تا به این بیماری مبتلا نشوید. دست ها را مکرر با آب و صابون بشوئید یا با ژل های ضد عفونی کننده تمیز نگه دارید.
همینطور مایعات گازدار برای کم شدن غلظت خلط مفید هستند، البته در نظر داشته باشید که به اندازه مصرف کنید تا دچار اتساع شدید معده نشوید. سعی کنید تا جایی ممکن است از مصرف نوشیدنی های تحریک کننده مثل قهوه و چای پررنگ خودداری کنید.
تا سه روز بعد از پایین آمدن تب و دمای بدن بهتر است از غذاهای سبک استفاده شود، بعد از این دوره می توانید کم کم غذاهای دیگر مثل گوشت، مرغ، حبوبات و… را شروع کنید. البته بهتر است غذاها طوری باشند تا توسط دستگاه گوارش بیمار راحت هضم شوند که بیشتر انرژی بدن صرف مقابله با بیماری شود.
در این دوران بهتر است مایعات بیشتر از سابق مصرف شود؛ از مایعات خنک گرفته تا نوشیدنی های گرم را می توان در این دوره مصرف کرد. مصرف مایعات در این دوره سبب می شود که کلیه ها راحت تر مواد زائد را از خون خارج کنند. همینطور مایعات گازدار برای کم شدن غلظت خلط مفید هستند، البته در نظر داشته باشید که به اندازه مصرف کنید تا دچار اتساع شدید معده نشوید.
در این دوران از انواع آبمیوه ها استفاده کنید تا ویتامین ها و مواد معدنی قابل دسترس تر و قابل جذب تر در اختیار بدن قرار بگیرند. همینطور میوه هایی که سرشار از ویتامین C هستند مثل آناناس، کیوی، پرتقال و سیب گزینه های بسیار مناسبی برای تقویت بدن به محسوب می شوند.
صرف سبزیجات و میوه به دلیل اینکه حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان هستند به از بین بردن سموم بدن کمک شایانی می کنند؛ پس بهتر است در رژیم این دوران از آنها روزانه استفاده کرد.