به شرایطی که در آن میزان هموگلوبین و یا تعداد گلبول های قرمز خون از محدوده ی طبیعی بالاتر می رود، غلظت خون گفته می شود. به عبارتی در زمانی که اکسیژن کافی به علل مختلف در اختیار سلول های بدن قرار نمی گیرد، برای جبران آن تعداد زیادتری گلبول قرمز ساخته می شود. این امر سبب غلیظ شدن خون گشته که به دنبال آن جریان خون در رگ ها و قلب کند می گردد و احتمال خطر تشکیل لخته و بروز سکته مغزی یا قلبی افزایش می یابد. سن ابتلا به این عارضه معمولاً بعد از 40 سالگی بوده و شیوع آن در آقایان بیشتر است.
ز آنجایی که گاهی غلظت خون به دنبال یک بیماری اولیه ایجاد می شود، در اولین قدم باید بیماری اولیه تشخیص و درمان گردد. مهم ترین اقدام بعدی، عدم استعمال هرگونه دخانیات است. دوری از محیط های آلوده، قرار نگرفتن در معرض آلودگی هوا، نوشیدن فراوان مایعات (8 لیوان آب و سایر مایعات) در روز و اصلاح الگوی غذایی در کنترل و درمان غلظت خون بسیار موثر خواهد بود. گاهی اوقات اهدای خون نیز با نظر پزشک متخصص، یک اقدام درمانی محسوب می گردد.
برای درمان غلظت خون از چه رژیم غذایی استفاده کنیم؟
رژیم غذایی متعادل
حفظ رژیم غذایی برای نگه داشتن وزن برای افراد مبتلا به پلی سیتمی بسیار مهم است، رژیم متعادل با هدف فرآهم کردن مقدار مناسب کالری,پروتئین, ویتامینها و مواد معدنی که بدن شما برای حفظ وزن و عملکرد درست به آنها نیاز دارد پزشک و یا متخصص تغذیه میتواند به شما در تعیین نیاز های شخصی کمک کند.به طور کلی یک رژیم عذایی غنی از مواد معذی است از ار گروه غذایی مانند:میوه ها ,سبزیجات ,تمامی دانه ها, پروتئین ها و غذاهای کم چرب است.
رژیم غذایی کم سدیم
علاوه بر خوردن یک رژیم غذایی متعادل,شما باید مراقب مصرف سدیم خود باشید، افزایش حجم خون باعث خطر ابتلا به فشار خون بالا میشود. محدود کردن مصرف سدیم میتواند به مدیریت بهتر فشار خون کمک کند.
گام اول در کاهش مصرف سدیم این است که در هنگام پختن و یا در کنار غذا از نمک استفاده نکنید. در مرحله دوم باید از مصرف غذاهای فرآوری شده با سدیم مانند:گوشت گاو, سوسیس, وعده های یخ زده, چیپس و سوپ های پر نمک خودداری کنید در عوض از غذا های تازه تر و سالم تر که به راحتی و رایگان در خانه درست میشوند را بخورید.
سیر
سیر، یگ گیاه است که در مجموعه ای از درمان ها حضور دارد، این گیاه ،خواص ضد انعقادی خون دارد به همین دلیل یک گزینه مناسب برای درمان موثر پلی سیتمی است. این مکمل کمک میکند که با توجه به شرایط، خون را رقیق و از لخته شدن آن جلوگیری کند.
فلفل قرمز
فلفل قرمز یک مکمل دیگر برای مدیریت رقیق کردن خون است کپسایسین های موجود در فلفل قرمز باعث تحریک جریان خون میشود همچنین ,این ترکیب خون را رقیق و گردش خون را منظم میکند.
میوه های مفید برای کاهش غلظت خون
انار
انار یکی از بهترین میوه ها برای تصفیه خون است. انار سرشار از آنتی اکسیدان می باشد و با مصرف آن می توان از غلظت خون کاست و خون را رقیق نمود.
مرکبات
مرکباتی به علت دارا بودن ویتامین C در درمان غلظت خون بسیار موثر هستند و به تصفیه خون کمک می کنند. برای رقیق شدن خونتان از مرکباتی مانند :گریپ فرویت، پرتقال و لیمو ترش استفاده نمایید.
انگور
انگور یکی از میوه های مفید برای کاهش غلظت خون است که سبب درمان غلظت خون می شود . استفاده از انگور برای افرادی که خون غلیظ و کدر دارند مفید است
آناناس
آناناس به دلیل فیبر فراوان برای رفع مشکلات دستگاه گوارش مفید است و به کاهش وزن و تصفیه کردن خون کمک می کند.
آلبالو
آلبالو آنتی اکسیدان بالا یی دارد و در خون سازی اهمیت دارد بنابراین می توان از آلبالو در درمان غلظت خون استفاده کرد.
هویج
مصرف هویج و آب هویج علاوه بر تقویت قدرت بینایی موجب تصفیه خون و خون سازی می شود . استفاده از این مواد غذایی موجب رفع غلظت خون خواهند شد.
موز
استفاده روزانه از موز به دلیل ترکیبات موجود در آن به رقیق شدن خون ، حفظ سلامت اندام های بدن ، کاهش خطر ابتلا به بیماری های خونی کمک می کند.