ورزش بدمینتون چیست؟
ورزش بدمینتون (به انگلیسی: Badminton) ورزشی است که با توپ پردار و راکت بدمینتون در سالن مخصوص آن انجام می شود. مبدأ این ورزش، کشور هند است که این ورزش را با نام «Poona» انجام می دادند. این بازی توسط افسران ارتش انگلستان، از هندوستان به انگلستان انتقال داده شد. در ادامه با این ورزش آشنا می شوید. هر شخصی می تواند به کمک یک راکت سبک وزن بدمینتون و ضربه زدن به توپی از روی تور از این بازی لذت بخش استفاده کند. این بازی سریع ترین بازی انجام شده با راکت است. یک ضربه محکم به توپ باعث می شود که توپ با سرعت تقریبی ۳۰۰ کیلومتر در ساعت حرکت کند و در سطوح حرفه ای و بالای آن نیاز به سرعت، عکس العمل، استراتژی و قدرت زیاد بازیکن دارد. چرا که بازیکن برجسته این رقابت حتی تا ۲ کیلومتر را طی یک مسابقه در زمین می دود.
تاریخچه ی ورزش بدمینتون
بازی بدمینتون كه با راكت و توپ پردار در سالنهای سرپوشیده اجرا می شود برای اولین بار در هند اجرا شد و پس از آن به انگلستان برده شد. در هندوستان بازی بدمینتون را پونا(Poona) می نامیدند. افسران ارتش انگلیس كه در آن كشور مستقر شده بودند این بازی را آموختند و آنرا به انگلستان برده و به دوستان خود معرفی كردند. چون برای اولین بار این بازی در مجلس ضیافتی كه در قصر بدمینتون برپا شده بود انجام گرفت از آن پس بازی پونا را بدمینتون نامیدند. بازی بدمینتون به سرعت در اكثر كشورهای جهان گسترش یافت. در سال 1934 فدراسیون بین المللی بدمینتون را "سر جرج توماس" بنیان نهاد. بعدها این بازی در محیط باز نیز انجام شد. در حال حاضر زبده ترین تیمهای بدمینتون دنیا را كشورهای آسیایی مانند چین، اندونزی، تایلند، هند، سنگاپور، ژاپن و كره جنوبی و زبده ترین تیمهای بدمینتون اروپا را كشورهای انگلستان، دانمارك، سوئد، بلژیك و آلمان تشكیل می دهند. پیدایش بدمینتون در ایران حدود یكصد سال پیش با ورود انگلیسیها به جنوب كشور بخصوص شهرهای نفت خیز خوزستان متداول شد. اولین زمین بدمینتون حدود صد سال پیش در سالنی در شهر مسجد سلیمان خط كشی و مورد بهره برداری قرار گرفت و سرانجام در سال 1351 فدراسیون بدمینتون ایران تأسیس گردید.
ویژگی های بدمینتون
بدمینتون ورزشی است که چابکی و انعطاف پذیری بدن را بالا می برد و به مفاصل و ماهیچه های بدن کمک می کند. بدمینتون را با راکت و شاتل پری و پلاستیکی، در زمینی که با تور به دو قسمت مساوی تقسیم شده است بازی میکنند. باید توجه داشت توپ بدمینتون سبک می باشد، در نتیجه در مکان هایی که باد می وزد بطور دلخواه نمی توان بازی کرد. هرگاه در هر قسمت زمین یک نفر قرار گیرند آنرا بازي دو نفره یا دوبل می گویند.هر شخصی نمی تواند به کمک یک راکت سبک وزن بدمینتون و ضربه زدن به توپی از روی تور از این بازی لذتبخش استفاده کند. بازی بدمینتون یه دلیل جذابیت و تحرکات و همینطور ظرفیت و دقت زيادي که دارد و به جهت رد و بدل شدن سریع ضربات و امتیازات، تماشاچیان زيادي را بخود اختصاص داده است. بدمینتون ورزشی است که کارایی ماهیچه ها و مفاصل بدن را افزایش می دهد و ورزشی خطرناک نیست، اما باید بعضی موارد را در نظر گرفت:باید مراقب اعضای پائین بدن بود و از پیچ خوردگی پا جلوگیری کرد. باید به تاندون ها و کبودی ها توجه کرد. امکان درد در شانه ها و عضله دلتوئید وجود دارد.
زمین بازی:
زمین بازی بدمینتون به شكل مستعطیل می باشد و با خطوطی به عرض 40 میلی متر كشیده می شود. خطوط زمین باید به سادگی قابل تشخیص بوده و بهتر است به رنگ سفید یا زرد كشیده شود. طول زمین 13/4 متر - عرض زمین دو نفره 6/10 متر - عرض زمین یك نفره 5/30 متر می باشد. كلیه این خطوط جزو زمین محسوب می شود. ارتفاع پایه های تور 155 متر می باشد.
زمین بازی یكنفره ( سینگل)
طول 40/13 متر
عرض18/5 متر
سالن بازی:
ارتفاع سقف نباید كمتر از 62/7 متر از مركز میدان بازی باشد. در مواردی كه فقط یك میدان وجود دارد باید حداقل یك متر اطراف آن خالی بوده و اگر دو زمین در كنار هم است این فاصله باید حداقل 22/1 متر باشد.
رنگ كف سالن باید یكنواخت و تیره انتخاب گردد.
رنگ سبز تیره توصیه می شود. دلیل تیره بودن رنگ كف زمین این است كه نور را منعكس نكند.
توپ( شاتل):
وزن توپ بدمینتون باید 73/4 الی 50/5 گرم باشد و 14 تا 16 پرك بر قسمت چوب پنبه ای انتهای آن كه به قطر 5/2 تا 7/2 سانتی متر است قرار گیرد. در ازای هر پرك 4/6 تا 7 سانتی متر است. نوك فوقانی پركها، باید به عرض 4/5 الی 4/6 سانتی متر گسترده باشد و با نخ یا ماده مناسب دیگری محكم شود.
راكت:
راكت بدمینتون معمولاً از جنس چوبی یا فلزی می باشد. راكت از قسمتهای: دسته - میله - گلو یا سه راهی - صفحه راكت (كله راكت) تشكیل شده است.
قرعه كشی:
برای شروع بازی داور مسابقه با سكه عمل قرعه كشی را انجام می دهد. نفر برنده قرعه كشی می تواند توپ یا دریافت (زمین) را انتخاب كند. برنده بازی كسی است كه دو گیم از سه گیم را ببرد.
امتیازات گیم ها:
در مردان 15 تایی است و در نونهالان و بانوان 11 تایی است. در بازیهای یك نفره و دو نفره مردان كسی که زودتر به امتیاز 15 برسد برنده گیم محسوب می شود و در بانوان و در نونهالان هر كسی زودتر به امتیاز 11 برسد برنده گیم محسوب می شود. هر كس 2 گیم از 3 گیم را ببرد برنده بازی است.
قوانین بازی بدمینتون
قوانین بدمینتون ساده و ابتدایی هستند و تعدادشان خیلی زیاد است. بنابراین تنها به چند مورد مهم از این قوانین نیز اشاره می کنیم.
- سرویس زنی: سرویس باید به صورت موازی انجام شود در غیر این صورت حریف امتیاز را کسب می کند.
- بازی روی تور: در صورت اصابت توپ، راکت و یا بدن بازیکن با تور، امتیاز به حریف داده می شود و به حساب بازیکن خاطی یک خطا محسوب می شود.
- اجرای سرویس از سمت اشتباه زمین: همان طور که گفته شد، نحوه اجرای سرویس به امتیازات شما بستگی دارد. اگر از جهت اشتباه سرویس بزنید به صورت خودکار خطا محسوب می شود و حریف مقابل امتیاز کسب می کند. اگر شما این حرکت را اشتباه زدید، حریف شما نباید حرکت کند. در صورتی که شما حرکت را اشتباه زدید و حریف شما حرکت کرد بازی ادامه می یابد، ولی در غیر این صورت حریف شما امتیاز کسب می کند.
-
موارد زیر خطا محسوب می شود:
- اگر سرویس به درستی زده نشود.
- اگر توپ در هنگام بازی خارج از مقیاس های مشخص شده فرود آید.
- اگر توپ از داخل عرض تور عبور کند.
- اگر پس از اصابت به تور از آن عبور نکند.
- اگر توپ به سقف یا موانع دور زمین برخورد کند.
- اگر توپ به بدن یا لباس بازیکن برخورد کند.
- اگر به توپ در زمین حریف ضربه وارد شود.
- برخورد لباس یا راکت به تور
- زمانی که توپ در حال عبور از بالای تور است مانع ضربه زدن حریف شود.
- در طول بازی، بازیکن به طور عمد تمرکز حریف خود را بهم بزند. (مثل ایجاد سر و صدا و حرکات غیر ورزشی).
- در حین بازی، حمل توپ صورت گیرد - توپ بر روی راکت با کمی مکث حمل شده و سپس پرتاب پود.
- اگر دو ضربه به توپ توسط یک بازیکن وارد شود.
- برای هر اتفاق پیش بینی نشده یا تصادفی بازی از سر گرفته می شود (از سر گرفتن بازی همان به جا دادن است).
- به جز زمان سرویس اگر توپ روی تور یا بعد از عبور از آن در زمین حریف داخل مشبکهای تور گیر کند بازی از سر گرفته می شود.
- اگر زننده و گیرنده سرویس هر دو به طور همزمان هنگام سرویس مرتکب خطا شوند بازی از سر گرفته می شود.
- اگر زننده سرویس قبل از اینکه گیرنده سرویس آماده دریافت باشد اقدام به زدن سرویس نماید به جا داده می شود.
- اگر در جریان بازی توپ خرد شود یا نوک توپ از پرک آن جدا شود به جا داده می شود.
- اگر داور خط ورود توپ را ندیده باشد و داور نتواند تصمیم بگیرد به جا داده می شود.
2 سال پیش