سندرم سوزش دهان سبب می شود که فرد مبتلا، سوزش دردناکی شبیه به سوزش ناشی از یک واکنش آلرژیک یا واکنش رفلاکس اسید را تجربه کند. با این وجود، این سوزش حتی در زمانی که برخی از درمان ها را امتحان می کنید هم رخ می دهد. علاوه بر این، اگر شما از سندرم سوزش دهان رنج می برید، فعالیت های روزانه مانند صحبت کردن و خوردن نیز کاملا برای تان عذاب آور خواهند بود.
سندرم سوزش دهان نام های دیگری هم دارد و بدون در نظر گرفتن نام آن می توان گفت که این سندرم سوزش دردناک در زبان، لب ها، لثه ها و داخل دهان را شامل می شود. اگر هیچ علامت قابل مشاهده ای را تجربه نکنید، دردتان می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و در برخی موارد شدت درد شما می تواند شبیه درد ناشی از درد دندان باشد. این سندرم می تواند به مدت چند هفته، چند ماه و حتی چند سال ادامه بیابد. در حقیقت درمانی برای جلوگیری از این بیماری وجود ندارد.
علائم سندروم سوزش دهان
علائم سندروم سوزش دهان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- احساس سوزش که اغلب روی زبان تاثیر می گذارد، اما ممکن است بر روی لب ها، لثه ها، چشم ها، گلو و کل دهان نیز تاثیر بگذارد.
- احساس خشکی دهان با افزایش تشنگی.
- تغییرات طعم و مزه در دهان، مانند احساس طعم تلخی یا طعم فلزی.
- از دست دادن حس طعم و مزه.
- سوزن سوزن شدن، سوزش یا بی حسی در دهان.
- سندروم سوزش دهان به طور معمول دارای چندین الگوی متفاوت به شرح زیر است:
- هر روز پس از بیدار شدن از خواب با علائم مختصری از این بیماری روبرو می شوید، اما در طول روز علائم بدتر می شود.
- به محض اینکه از خواب بیدار می شوید علائم سندروم سوزش دهان شروع می شوند و تمام طول روز ادامه دارند.
- برخی مواقع به صورت گذرا شاهد علائم بالا هستید.
در هر کدام از الگو های سندروم سوزش دهان، علائم ممکن است چند ماه تا چند سال طول بکشند. در موارد نادری، علائم به طور ناگهانی و خود به خود برطرف و یا کم تر می شوند. برخی از علائم ممکن است به طور موقت در طول غذا خوردن یا نوشیدن رفع شود. این سندرم معمولا باعث تغییرات جسمی و فیزیکی قابل توجهی در زبان یا دهان نمی شود.
عوارض سندروم سوزش دهان
عوارضی که سندروم سوزش دهان ممکن است سبب ایجاد یا مرتبط با آن باشد، عمدتا شامل موارد زیر است:
- مشکل در به خواب رفتن
- مشکل در غذا خوردن
- افسردگی
- اضطراب
مراجعه به پزشک
اگر احساس ناراحتی، سوزش و یا درد در ناحیه زبان، لب ها، لثه ها و یا سایر قسمت های دهان خود را دارید، به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کنید. شاید نیاز به همکاری این دو متخصص با هم باشد تا بتوانند علت دقیق و درمان موثر آن را پیدا کنند.علل سندرم سوزش دهان به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم می شوند.
سندرم سوزش دهان اولیه
اگر ناهنجاری بالینی و یا آزمایشگاهی برای این سندرم پیدا نشود، آن را اولیه و یا بدون علت می نامند. برخی محققان می گویند سندروم سوزش دهان اولیه با مشکلات حس چشایی و اعصاب حسی سیستم عصبی مرکزی یا محیطی ارتباط دارد.
سندرم سوزش دهان ثانویه
گاهی اوقات این سندرم در اثر یک بیماری ایجاد می شود که آن را ثانویه می گویند. مشکلاتی که باعث سندرم سوزش دهان ثانویه می شوند، عبارتند از:
- خشکی دهان : خشکی دهان در اثر مصرف داروهای مختلف، مشکلات مربوط به سلامتی، مشکلات غدد بزاقی و یا عوارض جانبی راه های درمان سرطان بروز می کند.
- سایر بیماری های دهان: مانند عفوت قارچی دهان (برفک دهان)، بیماری التهابی لیکن پلان دهانی و یا بیماری زبان جغرافیایی که در آن سطح زبان شبیه نقشه می شود.
- کمبودهای تغذیه ای مانند کمبود آهن، روی، اسید فولیک و ویتامین های ب1 ، ب2 ، ب6 و ب12.
- دندان مصنوعی: به خصوص وقتی اندازه دهان نباشد می تواند روی برخی عضلات و بافت های دهان فشار وارد کند، و یا اگر دندان مصنوعی موادی داشته باشد که بافت دهان را تحریک کند.
- آلرژی ها و یا واکنش هایی به غذاها، طعم دهنده های غذا و سایر افزودنی های غذایی، بوها و رنگ ها و یا مواد به کار برده شده در دندانپزشکی.
- برگشت اسید معده به مری و دهان (بیماری ریفلاکس معده)
- برخی داروها به خصوص داروهای فشار خون بالا به نام ممانعت کننده آنزیم تبدیل کننده آنژیوتنسین
- عادات دهانی مانند فشار دادن زبان، گاز گرفتن نوک زبان و دندان قروچه (ساییدن دندان ها به یکدیگر)
- اختلالات غدد داخلی بدن مانند بیماری دیابت و یا کم کاری غده تیروئید