احتمالا شما هم تجربه این را داشته اید که در طول زندگی خود بارها تصمیم به انجام تمرینات ورزشی گرفته اید اما موفق به انجام درست آن نشده اید. به احتمال قوی به دلیل ضعیف شدن اراده و پشتکار و یا به دلیل نداشتن برنامه زمانی مناسب و منظم برای فعالیت های خود، از تصمیم خود صرف نظر کرده و پشیمان شده اید.
نکته ای که در انجام فعالیت های ورزشی به شدت حائز اهمیت است، توجه به هدف شما از ورزش میباشد. افراد با توجه به هدفی که دارند باید دست به انتخاب نوع و زمان تمرینات خود بزنند. فلذا ابتدا هدف خود را تعیین کرده سپس به تصمیم گیری بپردازید. در اینجا به مطالبی اشاره خواهیم کرد که انتخاب و تصمیم گیری را برای شما آسان خواهد کرد.
ورزش صبحگاهی
اگر شخصی هستید که خیلی راحت قادر به بیدار شدن در ساعات اولیه روز هستید به احتمال زیاد ساعت مناسب ورزش شما همین زمان از روز میباشد. شایان ذکر است که ورزش صبحگاهی فواید بسیاری از جمله کاهش فشار خون را دارد. به طوریکه طبق تحقیقات انجام شده، ورزش در ساعات اولیه روز باعث کاهش 10 درصدی فشار خون میشود و این افت فشار خون در طول روز تداوم دارد. همچنین تمرینات ورزشی صبحگاهی باعث بهبود کیفیت خواب شده و چرخه خواب شما را تنظیم میکند و به طور حتم شما خواب طولانی و آسوده ای را تجربه خواهید کرد. پس اگر دچار بیماری و ناراحتی های قلبی هستید، فشار خون بالایی را تجربه می کنید و یا از اختلالات خواب رنج میبرید حتما ورزش 7 صبح را امتحان کنید!
فواید ورزش صبحگاهی
شاید برای خیلی از افراد بیدار شدن در ساعات صبح زود کار دشواری باشد اما چه کسی نمیخواهد بدن سالم و خوش فرمی داشته باشد؟ میدانیم که بیدار شدن و جدا شدن از رختخواب کار آسانی نیست، اما این دقیقا کاری است که باید انجام دهید پس همین الآن دست به کار شوید و از تخت جدا شوید!
- ورزش کردن صبح زود و قبل از خوردن صبحانه، باعث افزایش سرعت سوزاندن چربی ها و کالری ها شده و به کاهش وزن شما بسیار کمک می کند. چون موقع بیدار شدن از خواب سطح گلیکوژن و انسولین خون پایین بوده و فعالیت صبحگاهی باعث سوختن سریع چربی میشود.
- بدن و مغز شما با ورزش صبحگاهی به شدت فعال میشود به طوریکه این احساس خوب و شادابی تا آخر روز ادامه یافته و باعث بهبود عملکرد مغز شما شده و به نوعی سبک زندگی شما را فوق العاده میکند.
- فعالیت های صبحگاهی از طریق افزایش متابولیک بدن قادر است که خواب شما را بهبود بخشد و باعث دیدن رویاهای شیرین در خواب های شما میشود!
مضرات ورزش صبحگاهی
- دمای بدن انسان، ۱ تا ۳ ساعت پیش از برخاستن از خواب در پایین ترین مقدار خود است؛ بنابراین، ساعات اولیهٔ روز شاید زمان مناسبی برای فعالیت عضلانی نباشد؛ چون جریان خون و انرژی کلی بدن در سطح پایین تری قرار دارد.
- ماهیچه های گرم نشده و سفت در ساعات اولیه برخاستن از خواب می توانند زمینه آسیب های ورزشی را فراهم آورند.
- هورمون کورتیزول هنگام صبح بالاست. این هورمون در حالت های پرفشار و استرس زیاد ترشح می شود. ورزش صبحگاهی با فشار زیاد می تواند فشار مضاعفی به قلب وارد کرده و موجب آسیب آن شود.
- هنگام ساعت های اولیهٔ صبح هورمون ملاتونین که در هنگام خواب بیشتر ترشح می شود، نسبت به بعدازظهر بیشتر است. درنتیجه، می توان گفت که بدن هنوز خواب است و ورزش صبحگاهی با شدت زیاد، برای اندام های بدن تا حدودی آسیب زننده است.
- تعادل هورمونی بدن در هنگام صبح مانند بعدازظهر وجود ندارد.
ورزش عصرگاهی
بسیاری از ما به دلیل ساعات کاری خود معمولا صبح زود بیدار شده و مستقیم سمت محل کار خود میرویم به همین دلیل شاید فرصت و انرژی کافی برای ورزش صبحگاهی نداشته باشیم. اما قطعا این بهانه خوبی برای عدم فعالیت ورزشی مستمر و نظم نیست. اتفاقا برا خلاف تصور اکثر افراد، ورزش در ساعات انتهایی روز و بعد از ساعات کاری بسیار مفید بوده و باعث قوی شدن بدن میشود.
فواید ورزش عصرگاهی
- به طور طبیعی در طول روز بدن انسان دچار تغییرات هورمونی میشود و بدن به طور مداوم تغییر حالت میدهد. پس در ساعات مشخصی در طول شبانه روز، بدن بیشتر از ساعات دیگر قدرت و توانایی انجام فعالیت های ورزشی را دارد.
- همچنین ورزش کردن در بعدازظهر باعث تناسب اندام بهتر میشود و سطح هورمون کورتیزول و تیروتروپین را افزایش میدهد. همین امر باعث افت گلوکز بدن میشود.
- در ساعات پایانی روز این است که ضربان قلب و فشار خون پایین است که یک عامل غیرقابل انکار برای ارتقای آمادگی بدن و کاهش آسیب های احتمالی است.
- قدرت و عملکرد عضلات در شب به بالاترین حد خود می رسد.
مضرات ورزش عصرگاهی
- فعالیت بدنی شدید، سیستم عصبی شما را تحریک کرده، ضربان قلب شما را افزایش می دهند و در نتیجه، خوابیدن را با مشکل روبه رو می کنند.
- ورزش های زیر نمونه هایی از ورزش های با شدت زیاد هستند؛
- تمرینات استقامتی
- دویدن
- شنای سنگین
- تمرین با طناب
- دوچرخه سواری سنگین
- وزنه برداری سنگین
- اگر تمرینات ورزشی متوسط در عصر و یک ساعت قبل از خواب انجام شود، می تواند منجر به بهبود سلامت خواب شود. در غیر این صورت و در حالتی که قبل از خواب فعالیت های شدید ورزشی انجام دهید، احتمالا با اختلالات خواب رو به رو خواهید شد.
- ورزش های زیر نمونه هایی از ورزش های سبک تا متوسط هستند؛
- یوگا
- ورزش های کششی
- پیاده روی
- شنای سبک
- دوچرخه سواری سبک
- وزنه برداری سبک تا متوسط
* به طور کلی انتخاب ساعت فعالیت های ورزشی هر شخص به نسبت زیادی بستگی به سبک زندگی خود فرد دارد فلذا با عنایت به عادات بدنی و ساعت بدن خود میتوانید زمان مناسب خود را پیدا کنید.