ساعدنیوز
ساعدنیوز

قوانین رشته ورزشی سوار کاری

  پنجشنبه، 01 آبان 1399   زمان مطالعه 7 دقیقه
قوانین رشته ورزشی سوار کاری
اسب سواری ورزشی است که سابقه طولانی دارد. این ورزش امروزه به یک رقابت سالم تبدیل شده و بسیاری افراد برای گذراندن اوقات فراغت خود از آن استفاده می‌کنند، این ورزش البته به نسبت پر هزینه به نظر می‌رسد.

سوارکاری، ورزشی است که شاخه های متعدد و علاقمندان فراوانی دارد. سوارکاری و تماشای مسابقات مربوط به آن برای بسیاری از افراد یک سرگرمی بزرگ محسوب میشود و شامل رشته هایی چون اسب دوانی، چابک سواری، پرش با اسب، چوگان، درساژ (حرکات نمایشی اسبهای تربیت شده)، شکار با اسب، رودیو (Rodeo مسابقه با اسبهای وحشی)، اسب دوانی استقامت و رشته های متعدد و تماشایی دیگر. برای آشنایی با این ورزشها، بهتر است از معرفی متداول ترین آنها، یعنی اسب دوانی آغاز کنیم :

تصویر

اسب دوانی

اسب دوانی، رشته ای پر سابقه در سوارکاری است که در طی قرون متمادی اجرا می شده است، ارابه رانی، یک مثال از مسابقات سرعت در زمان روم باستان است. در اساطیر تمدنهای مختلف نیز، به مسابقه با اسب بسیار اشاره شده است و راندن ارابه و داشتن اسبهایی جادویی، از ویژگیهای قهرمانان اسطوره به شمار میرود و خود دلیل موجهی برای اهمیت اسب و سوارکاری در تمدنهای باستانی به شمار میرود. مهمترین شکل اسب دوانی، چابک سواری با اسبهای اصیل یا thoroughbred racing نام دارد و در بسیاری از کشورهای جهان علاقمندانی دارد. (لازم به توضیح است که نژاد تروبرد، در اصل نژادی ترکیبی است که از ترکیب اسبهایی با ویژگیهای مشخص چون اندام قوی، سرعت، زیبایی، مقاومت و... به دست آمده اند و متخصصان پرورش آنها، با پرداخت مبالغ گزاف، مادیان یا اسب نر خاصی را برای گرفتن نطفه اجاره میکنند تا کره هایی با مشخصات اصلاح شده به دست بیاورند.) ارابه رانی تک اسبه نیز در ایالات متحده، کانادا، استرالیا، فرانسه، ایتالیا و اسکاندیناوی تا حدی مورد توجه است. مسابقه اسب دوانی برای اسبهای کوچک و قوی که کوارتر هورس quarter horse نامیده میشوند نیز در ایالات متحده طرفداران بسیاری دارد. امروزه در بسیاری از کشورهای جهان، پرورش، اصلاح نژاد و تربیت اسب و همچنین برگزاری و شرکت در مسابقات اسب دوانی یک فعالیت اقتصادی قابل توجه به شمار می آید و جالب است بدانید که صنعت قمار یکی از حامیان بزرگ آن است، زیرا شرط بندی بر روی اسب، یکی از رایج ترین و به نوعی قابل دسترس ترین انواع قمار به شمار میرود و برای گردانندگان این صنعت بسیار سودآور بوده است.

تاریخچه سوارکاری

سوارکاری ورزشی بسیار قدیمی است که از دیرباز به منظور جنگیدن یا پیام رسانی به افراد آموزش داده می شد. تاریخ رام کردن اسب هنوز به درستی شناخته نشده است. باستان شناسان با توجه به قدیمی ترین آثار بر جای مانده از پیشینیان در رابطه با رام کردن اسب ها، معتقدند که اولین اسب های اهلی به بیش از سه هزار سال قبل از میلاد برمی گردند. قبل از آن اسب به منظور تهیهٔ غذا شکار می شده است. البته باستان شناسان در بعضی نقاط از اروپای شرقی دهنه هایی پیدا کرده اند که به شش هزار سال قبل از میلاد برمی گردند. این نشان می دهد که انسان از آن زمان سعی داشته است که اسب را رام کند و از آن بهره ببرد، ولی به دلیل سرعت آن در فرار موفق نشده است. قدیمی ترین آثار در اروپای شرقی، شمال قفقاز و آسیای مرکزی یافت شده اند. قبل از آن که اسب توسط انسان رام شود، مردم از ارابه استفاده می کردند و آن ها را به حیواناتی از چون گاو یا الاغ وحشی می بستند. بستن ارابه به اسب های کوتاه قد خیلی دشوار نبود، در حالی که سوار شدن بر کمر اسب باعث وحشت و رم کردن آن می شد. مهار و تربیت کردن اسب ها در زندگی مردم اوراسیا تحول و تأثیرات فراوانی به دنبال داشت. در حالی که در گذشته طی کردن مسافت های طولانی غیرممکن به نظر می رسید، انسان توانست به کشف سرزمین های جدید و کشور گشایی بپردازد. کم کم وسایلی برای هدایت و تسلط بیشتر بر اسب مانند زین و رکاب (که از اختراعات چینی ها می باشند) ساخته شدند و در اختیار سوارکاران قرار گرفتند. تربیت و پرورش اسب نیز، به خصوص در خاورمیانه اهمیت بسیاری یافت و صحرانشینان این مناطق به پرورش و نگاه داری اسب های اصیل عربی پرداختند. سوارکاری تا اواخر قرن پانزدهم، بیشتر در جنگ ها معمول بود. البته در بعضی از کشورها مانند ایران باستان، به عنوان ورزش و سرگرمی نیز مورد توجه قرار می گرفت (مانند بازی چوگان)، ولی جنبهٔ هنری آن از اواخر قرن پانزدهم میلادی به بعد اهمیت یافت. سرانجام در اواخر قرن نوزدهم، با پیشرفت صنعت و جایگزین کردن اسب ها توسط ماشین آلات، سوارکاری جنبهٔ ورزشی و سرگرمی که امروزه مشاهده می شود را به خود گرفت.

اصطلاحات تخصصی:

چهار نعل (تاخت):

حرکت اسب با بالا ترین سرعت ممکن را چهار نعل می گویند . این حرکت معمولا در مسابقاتی دیده می شود که یک سوارکار باید زودتر از بقیه از خط پایان عبور کند .

یورتمه:

حالتی بین دویدن و راه رفتن اسب ؛ در حالت یورتمه، اسب به شکل ملایم و آرام می دود.

ساز و برگ:

لوازم سوارکاری را می گویند که شامل زین ، رکاب ، مهمیز و دهنه ی اسب است.

رکاب:

دو حلقه ی آهنی که با تسمه به زین محکم می شوند و نقش پله را برای رفتن سوارکار به پشت اسب ایفا می کنند.

چابک سوار:

سوارکار ماهر و چابک در مسابقات اسب سواری کورس را چابک سوار می نامند.

اسپریس:

میدان ( پیست ) اسب دوانی.

کورس:

رقابتی که طی آن اسب ها در یک ردیف قرار می گیرند و به طور هم زمان ، مسابقه را آغاز می کنند . در مسابقه ی کورس ، هدف همه ی سوارکاران عبور از خط پایان مسیر به عنوان نخستین سوارکار است.

نعل:

قطعه ی آهنی هلالی شکل که با میخ به سم ( کف پای ) اسب می کوبند تا سم در اثر برخورد با سنگ و اشیاء روی زمین آسیب نبیند.

مهمیز:

قطعه ای آهنی که به پاشنه ی کفش سوارکار متصل است و او با زدن آن به پهلوی اسب ، حیوان را به حرکت سریع تر وادار می کند.

زین:

پارچه ای ضخیم و چرمی است که بر گرده ی اسب قرار می دهند و سوار کار روی آن می نشیند . وجود زین نه تنها به تعادل سوار کار کمک می کند بلکه مانع رسیدن عرق اسب به سوارکار می شود.

دهنه:

قطعه ای ( معمولا فلزی ) که در دهان اسب قرار می گیرد و به دو طرف آن طنابی چرمی متصل است. سوارکار طناب را در دست می گیرد و به کمک آن ، دستورات لازم را به اسب می دهد.

اصول و مقررات ورزش سوارکاری

کلیات ورزش سوارکاری

1 ) پرش با اسب نوعی امتحان برای اسب و سوارکار در مسیری پر از مانع است که در طی آن مهارت و اطلاعات اسب و قدرت سوارکار سنجیده می شود .

2 سوارکاردر طی یک مسابقه ممکن است به خاطر ارتکاب خطاهای مختلف، جریمه شود. بنابراین برنده مسابقه بر اساس نوع مسابقه سوارکاری که کمترین خطا و یا کمترین زمان و یا بیشترین امتیاز را کسب کرده انتخاب می شود.

3 ) منظور از مسابقات پرش با اسب ایجاد علاقه برای سوارکار و تماشاچی است .

4 ) یکسان بودن شرایط مسابقه برای کلیه شرکت کنندگان ضروری است و تهیه و چاپ قوانین و اجراء دقیق آن در حین مسابقه راه رسیدن به این هدف می باشد .

5 ) در بازی های المپیک قهرمانی جهان اسب های شرکت کننده حداقل 8 سال سن دارند واسب های شرکت کننده در کلیه مسابقات بین المللی دیگر باید حداقل دارای 6 سال سن باشند.

اسب سواری نوین در ایران:

نخستین مسابقه ی کورس اسب سواری در حدود 150 سال قبل و در دوران ناصرالدین شاه در ایران برگزار شد . این مسابقات از حدود 80 سال قبل تا امروز در دو فصل بهار و پاییز در مناطقی چون استان تهران و گلستان انجام شده است . همچنین تا کنون 34 دوره مسابقه ی پرش با اسب در کشور برگزار شده است. محل بر گزاری مسابقات سراسری کشور « باشگاه سوارکاری نوروزآباد » در تهران است . از آغاز این مسابقات تا سال 1392 بهترین رکورد به علیرضا خوشدل تعلق دارد که 5 بار قهرمان ، یک بار نائب قهرمان و یک بار برنده ی مقام سوم کشور شده است. علی رضایی نیز طی سال های1353 تا 1377 برنده ی 4 مقام قهرمانی ، 2 نایب قهرمانی و 2 عنوان سم ایران شد . دیگر بزرگان پرش اسب ایران عبارت اند از : بابک شکی، رامین شکی و علیرضا بختیاری با سه عنوان قهرمانی و کاظم وجدانی با دو عنوان قهرمانی .


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (51 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) نماینده مجلس: یک دانشجوی پسر به من گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر می‌کنم (28 نظر) (ویدئو) بازگشت باشکوه و پرسروصدای مهران مدیری به تلوزیون/ هم‌خوانی گوش‌نواز وشنیدنی آهنگ یلدایی با علی زندوکیلی به سبک سنتی (26 نظر) خلاقیت مشاغل: ترفند خنده‌دار و هوشمندانه اوستای سیمانکار برای گرم نگهداشتن بدنش هنگام کار کردن در هوای سرد با حلبی روغن+ ویدیو/ همه با هم هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (25 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) یارانه هر لیتر بنزین در ایران؛ 40 هزار تومان/ فعلا قرار نیست بنزین گران شود (19 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (19 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
شروع تمرینات امید عالیشاه در پرسپولیس و زیر نظر کریم باقری/آیا عالیشاه در بازی باقی مانده نیم فصل اول حضور خواهد داشت؟!
غذاهای ملل / طرز تهیه دلمه کباب، یک غذای خوشمزه هلندی در فر و بدون فر؛ یک بار امتحان کنید عاشقش میشید
با دوش باشگاه، تمرینتان را کامل کنید؛ کلید کاهش خستگی عضلات اینجاست
پشت پرده خبرسازی مخالفان دولت پزشکیان درباره دلار 73 هزار تومانی از زبان همتی
افزایش درآمد ارزی پتروشیمی‌ها به 25 میلیارد دلار
بیوگرافی و علت فوت ژاله علو بازیگر سریال مختارنامه و صداپیشه پیشکسوت سیندرلا، اوشین، سفید برفی و... / روحش شاد
یادداشت‌های روزانه مسعود: آدم می‌ماند پس چه کسی این همه فیلترینگ را اعمال کرده است؟
افزایش 4 میلیونی برای کدام دسته از بازنشستگان اعمال می شود؟
خبر فوری/ فاجعه باورنکردنی در بیمارستان چشم پزشکی تهران/ 9 بیمار نابینا شدند/ آلودگی عمدی عامل نابینایی بیماران شد؟
معاون اول دولت شهید رئیسی: سخن گفتن از استعفای پزشکیان بازی در زمین دشمن است
طلاق همسر بشار اسد و مسدود شدن اموالش؟/ حقیقت پشت ماجرا را بخوانید
حمله گازانبری سازندگی به وزیر ارتباطات: فقط تو اراده برای رفع فیلترینگ را نداری!
13 دلیل روشن شدن چراغ چک ماشین + راهکارهایی که باید بعد از روشن شدن چراغ انجام دهید
یونس محمود با خنده‌ای که عربستان را به آتش کشید / واکنش تهدیدآمیز عربستانی ها به این تمسخر چه بود؟
15 نکته طلایی در خصوص ثبت‌نام خودرو در طرح پیش‌فروش ایران‌خودرو که باید بدانید
منتخب روز   
نکات خانه‌داری/ روش تهیه و نگهداری پودر گشنیز در خانه بدون اینکه به هم بچسبند و گلوله شوند+ میدونین واسه چه غذاهایی مناسبه؟ تصویر دیده نشده از نوه‌های دوقلوی استاد محمدرضا شجریان/ سام و سپهر مثل سیبی که از وسط نصف شدن نوستالژی روز/ پذیرایی ویژه زیزیگولو از دوستاش/ خونه پر شده از زیزگولوهای رنگارنگ😍/ فقط آسی پولیکا گفتن مریم سعادت نگاهی به گریم سنگین و وحشتناک محبوب ترین بازیگران زن ایرانی؛ نعیمه نظام دوست، مریم سعادت، آزاده صمدی، آزیتا حاجیان, لیلا اوتادی، لیلا حاتمی و... عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور حمید گودرزی و الناز شاکردوست بازیگران اولین سریال شبکه خانگی «قلب یخی» بعد از 14 سال در 47 سالگی و 40 سالگی (عکس) نگاهی به خودروی 6 چرخ غول‌آسای محمدرضا گلزار با رنگ سفارشی نئون متالیک؛ آفرود سوار حرفه‌ای با استایل بی‌نظیر! قاب ایران قدیم/ 4 عکس‌ خاطره انگیز از روز برفی کاخ ناصرالدین شاه قاجار تا سرسره بازی روی برف جوانان دهه پنجاهی با شلوار خمره ای در آبعلی؛ سال 1371 (ویدئو) رضا رشیدپور و اجرای غافلگیرکننده آهنگ نوستالژیک در شب یلدای به‌یادماندنی! از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید انگشتر فیروزه‌ای رهبر معظم انقلاب، یادگاری ماندگار برای پسر شهید سیدحسن نصرالله+ویدیو (ویدئو) محاله این ویدئو از علی ضیا و مادرش رو ببینی و اشک تو چشمات جمع نشه/ امروز، همه آرزوم این بود که مامانمو ببینم آلبوم امروز/ حضور بازیگران در جشن یلدای مدرسه دخترانشان با استایل یلدایی/ یکتا ناصر، آرزو افشار و همسر مهران غفوریان