هوگام چیست؟
هوگام فعالیتی ورزشی هیجانی و ماجراجویانه به همراه امداد رسانی است. رویکرد امدادگرایانه ی هوگام دریچه ای برای بشر دوستی ملل های مختلف به شمار می آید. هوگام نوعی هنر عبور از موانع است که در دو سطح آماتور و پیشرفته طبقه بندی می شود. در طی این فعالیت، فرد ورزشکار می بایست از موانع مصنوعی و طبیعی در مناطق کوهستانی، جنگل، دریا و کویر عبور کند. اصطلاح هوگام مخفف عبارت هنر ورزشی گذر از موانع است. این واژه متشکل از دو واژه ی «هو» و «گام» می باشد. در فرهنگ فارسی واژه ی هو به ذات حق، بانگ، فریاد و آواز اشاره دارد. این واژه ی پارسی نامی مقدس برای مسلمانان جهان است که از جمله نام های الله الصمد محسوب می شود. واژه ی گام، نوعی حرکت و قدم نهادن در مسیر بشر دوستی، درستکاری، امداد رسانی، پرورش روح و جان را در ذهن تداعی می کند. به طور کلی هنر ورزشی پرش از موانع در سه شاخه نام گذاری شده است. شاخه ی اول تیز گام است که در فرهنگ لغت پارسی به معنی تند رو و سریع است. شاخه ی دوم آذرخش، به معنی برق و صاعقه می باشد. شاخه ی آخر نیز یوز نام دارد که در معنی جانور شکاری (پلنگ) و محرک به سمت جلو به کار می رود. لازم به ذکر است، رشته ی ورزشی هوگام، به عنوان یک رشته ی ورزشی از سوی فدراسیون جهانی ورزش های همگانی مورد تأکید قرار گرفت و با نام بین المللی «STRAGOS» شناخته شد.
تعداد نفرات و تیم ها ، روش بازی
مسابقات این رشته نوین ورزشی به دو روش : انفرادی و تیمی برگزار میگردد .
- انفرادی : زمان بازی در مسابقات انفرادی بصورت سالنی در سه راند ۲۰ ثانیه ای بوده و در این مدت بازیکنان هرتیم سعی می کنند تا در زمان تعیین شده با همکاری و پشتیبانی یکدیگر بصورت تعقیب و گریز و گرفتن حریف ْ از سد هم بگذرند .
- تیمی : در شیوه تیمی مسابقات کاملا متفاوت بوده ْ و هر تیم متشکل از ۴ ورزشکار و یک مربی می باشد و ورزشکاران می بایست با کمک همدیگر در طول مسیر از ۱۰ آیتم مختلف بگذرند و از خط پایانی باهمدیگر عبور کنند ، بر خلاف مسابقات رشته های مختلف ، مربی می تواند بعنوان یار ذخیره در کنار تیم حرکت کرده و در مواقع خاص به یاری تیم خود بشتابد .
- مسابقات هوگام در ۴ اقلیم : جنگل – دریا – کوهستان و کویر برگزار میگردد .
ابعاد زمین و وسایل مورد نیاز اصلی
اندازه استاندارد زمین درمسابقات کشوری (سرپوشیده - سالن) ۴۰*۲۰ متر است که می توان آن را در زمین های بزرگتر و کوچکتر نیز برگزار نمود. تجهیزات مسابقات شامل حداقل ۱۰ و حداکثر ۱۵ مانع بادی یا مصنوعی با توجه به سطح ورزشکاران شرکت کننده می باشد . تجهیزات حفاظت فردی بازیکنان بسیار حائز اهمیت می باشد ْ این تجهیزات شامل (کفش کتونی مناسب – زانوبند – آرنج بند –کلاه ایمنی (بانوان)–دستکش نیم پنجه ای) .
توضیح مختصر استایل های هنر ورزشی هوگام (استراگوس)
- تیزگام : شامل دويدن ، جهش و پرشهاي كوتاه وبلند و عبور از شیب ها و سربالایی های صعب العبور ؛ عبور از موانع مختلف طبيعي و غير طبيعي در جنگل ، دريا و كوهستان و كوير همراه با آموزشهای تخصصی و مسابقات هیجان انگیز در دل طبیعت بوده که به دو صورت تیمی امدادی و انفرادی است .
- آذرخش (هنرهای فردی )
- یوز(موانع و چالش های سالنی)
رده سنی شرکت کنندگان
- نونهالان ( 5 الی 7 -- 8 الی 9 -- 10 الی 11 سال )
- نوجوانان ( 12 الی 15 سال تمام )
- جوانان ( 16 الی 17 سال)
- بزرگسالان(18 الی 35 سال تمام )
- پیشکسوتان ( 36 به بالا )
ویژگی های هوگام
نکته بسیار مهم در این ورزش پرهیجان که در هیچ ورزش گروهی دیگر دیده نمی شود، روحیه امدادی و کمک به همدیگر است ، به گونه ای که نهایت روحیه همکاری، فرماندهی و فرمان پذیری و دستگیری ، افراد برای موفقیت تیم ، می بایست از جان گذشتگی کنند و بدین گونه فرهنگ ایثار در این رشته ، رشد و گسترش و تعالی خواهد یافت که هدف تعالی مجموعه هوگام کشور است .
نحوه ی اجرا کردن ورزش امداد رسان هوگام
ورزش هوگام در 10 سطح نظیر جنگل پیمایی، کوه پیمایی، کمپ اضطراری و جان پناه، کمک های اولیه، زندگی در شرایط سخت، راپل، عبور از موانع متعدد، شنا و اطفاء حریق از طبیعت رده بندی شده است. این ورزش برای افراد در سنین مختلف طراحی شده است و قابل اجرا برای بانوان و آقایان می باشد. روش انجام فعالیت ورزشی و مسابقات هوگام به دو صورت انفرادی و گروهی صورت می گیرد. در طی بازی انفرادی، افراد به ترتیب در سه راند 20 ثانیه ای تلاش می کنند تا به صورت تعقیبی از مانع عبور کنند. فعالیت تیمی ورزشکاران هوگام نیز بدین جهت است که افراد در تیم های متعدد به تعداد نفرات چهار نفره تقسیم می شوند. با شروع بازی ورزشکاران باید از 10 آیتم مختلف عبور کنند. این قبیل مسابقات در چهار اقلیم کوهستانی، کویری، جنگل و دریا برگزار می شود.
وسایل مورد نیاز برای ورزشکاران هوگام
حداقل اندازه ی سالن های باشگاهی به منظور انجام فعالیت ورزشی هوگام 20 در 40 متر است. این فعالیت در زمین های بزرگتر نیز قابل اجرا است.
تجهیزات حفاظت فردی نیز شامل موارد زیر می شود:
- کلاه ایمنی
- دستکش نیم پنجه ای
- آرنج بند
- زانو بند
- کفش های کتونی نظیر کوه نوردی
هدف از طراحی ورزش امدادی هوگام
ورزشکاران در ورزش هوگام با چالش های متعددی روبه رو می شوند. این چالش ها در آماده سازی نوجوانان از نظر جسمانی نقش دارد. درواقع یک جوان مسلط به هنر ورزشی هوگام در هنگام حوادث غیر منتظره و خطر آفرین، واکنش های سریع تری دارد و مهارت های نجات جان افراد را در شرایط گوناگون آموزش دیده است. ارگان های امدادی به تمام نقاط گردشگری و حتی شهری دسترسی ندارند. لذا وجود ورزشکاران هوگامی موجب نجات جان و مال صد ها هزار انسان قبل از رسیدن امداد گران می شود. رشته های ورزشی عبور از موانع مانند هوگام، فرهنگ ساز امدادگری در جهان هستند.
مزیت های فعالیت ورزشی هوگام
از مزایای برجسته ی هنر ورزشی هوگام آمادگی جسمانی ورزشکاران به مثابه ی یک تیم امدادی در هنگام بروز حوادث غیر متقربه مانند آتش سوزی، سیل، طوفان، در امان ماندن از گزند حیوانات وحشی، غرق شدگی، سقوط از ارتفاع، مار گزیدگی، فشار های روانی و تصادفات جاده ای اشاره کرد. در واقع رشته ی ورزشی عبور از موانع فرهنگساز ایده ی امدادگر ورزشی در جهان محسوب می شود.
- افزایش انعطاف پذیری
- ارتقای قابلیت های جسمانی
- تعدیل و هماهنگی در رشته های عصبی
- تقویت عضلات
- چابکی
- افزایش تمرکز
آغاز فعالیت رشته ی ورزشی هوگام در ایران
هنر ورزشی هوگام در سال 1390 در ایران پایه گذاری شد. سپس در سال 1397 توسط وزارت ورزش مورد تأکید قرار گرفت. در 17 دسامبر 2018، یکی از قهرمانان و ملی پوشان ورزش های رزمی ایران به نام مقداد کامرانی اقدام به کسب تأییده ی وزارت ورزش برای فعالیت هوگام کرد. وی پس از کسب این تأییدیه زیر نظر انجمن ورزش های طبیعی فدراسیون ورزش های همگانی فعالیت حرفه ای خود را در همدان آغاز کرد. در طی این تأییدیه توسط شورای بین المللی استراگوس، نوعی ویدیو کنفرانس با حضور نمایندگانی از هشت کشور جهانی نظیر چین، ایران، تایلند، مصر، آذربایجان، ترکیه و افغانستان شکل گرفت. این جلسه با انتخاب دو نماینده از پاکستان و ایران با نام های خالد مسیح و مقداد کامرانی به مدت 4 سال خاتمه یافت.