بولینگ از آن ورزش هایی است که هم تفریح به حساب می آید و هم ورزش. از سال ۱۳۸۰ که فدراسیون بولینگ در ایران راه افتاد اوضاع برای بازیکنان حرفه ای بهتر شد. بخش تفریحی اش هم که هم چنان پرطفدار و پابرجاست.بولینگ ورزش خاصی به حساب می آید. این جمله را از خیلی از کسانی که دستی در این کار دارند می شود شنید. اما این خاص بودن دلیل برگران بودن این تفریح نیست. با کمی هزینه می شود حسابی خوش گذراند.تاریخ بولینگ برمی گردد به مصر باستان، البته نه به این صورتی که الان می ببینید. بعد از دوران باستان خیلی ها شروع بولینگ را از آلمان می دانند. قوانین این بازی هم به صورتی که الان در همه جای دنیا بازی می کنند سال ۱۸۹۵ در نیویورک ثبت شده است. حالا بیش از صد سال است که بولینگ در همه دنیا قوانین خاص خودش را دارد. برای بازی کردن به جز دانستن قوانین به یک کفش و توپ احتیاج دارید.در چند سال اخیر بولینگ در ایران هم طرفدارهای زیادی پیدا کرده و خیلی ها به صورت یک ورزش حرفه ای آن را دنبال می کنند در مسبقات جهانی ۲۰۱۱ هم که اوایل آذر در یوهانزبورگ، آفریقای جنوبی برگزار شد، دو شرکت کننده به صورت آزاد از ایران شرکت داشتند.
بولینگ چیست؟
بازی بولینگ همانطور که می دانیم قاعده ی پیچیده ای ندارد. گوی است و هدفی که هرتعداد بیشتری را بتوانیم مورد اصابت قرار دهیم، امتیاز بیشتری می گیریم. هدف این بازی که پین نام دارد تعداد مشخصی است که شما می توانید در زمانی که مربوط به هر بازیکن است، با انداختن گوی، تعدادی از آن را بزنید و یا متاسفانه نتوانید هدف خود را بزنید. رقابت بر سر این است که هریک از شما بتوانید تعداد بیشتری از پین ها را مورد اصابت قرار دهید.
تاریخچه بولینگ:
بولینگ در واقع از زمانهای قدیم به عنوان بازی در کشورهای مختلف وجود داشته و با مروری بر تاریخچه بولینگ متوجه خواهیم شد که بازی بولینگ در چه زمان و مکانی به یک ورزش رسمی تبدیل شده است. بولینگ ابتدا به عنوان بازی ۵۲۰۰ سال پیش از میلاد مسیح در مصر وجود داشته است. بازیهای بولینگ اولیه با سنگی گرد به جای توپ بولینگ، که از بین سه قطعه سنگ مرمر به ۹ سنگی که به شکل گنبد و به جای پین چیده شده بود، بصورت چرخشی پرتاب می شده است.بازی بولینگ در دانمارک با پرتاب توپ گرد سنگی از فاصله ۶۰ پائی(حدود ۲۰ متر) به سمت هدفهای سنگی به جای پین انجام می گرفت. این همان ۶۰ پائی است که امروزه بعنوان اصل اول در بولینگ با ۱۰ پین نیز بکار می رود.
ابزار های مورد استفاده در بولینگ
۱. پین
به اهداف بازی بولینگ "پین" گفته می شود. جنس پین از چوب است و لایه ای پلاستیکی آن ها را می پوشاند. ۱۰ عدد پین به صورت عمودی، در ردیف های منظم پشت سر هم قرار می گیرند.
۲. کفش
کفش بولینگ باید دارای یک کف چرمی باشد تا اصطکاک خوبی با زمین برقرار کرده و از سرخوردن بازیکن جلوگیری کند.
۳. توپ
توپ بولینگ سه سوراخ روی سطح خود دارد تا ورزشکار انگشت های خود را در آن فرو برده و آن را پرتاب کند.
بولینگ، رشته ای که می تواند رتبه ایران در بازی های آسیایی را به سوم برساند!
این ورزش ابتدا به عنوان بازی 5200 سال پیش از میلاد مسیح در مصر وجود داشته است. در بازی های اولیه، سنگی گرد به عنوان توپ که از بین سه قطعه سنگ مرمر انتخاب می شد، به طرف 9 سنگی که به شکل گنبد (به جای پین های امروزی) چیده شده بودند، به صورت چرخشی پرتاب می شده است. این بازی در دانمارک با پرتاب توپ (سنگی گرد) از فاصله 60 پایی (حدود 18 متر) به سمت هدف های سنگی به جای پین انجام می گرفت. این فاصله همان 60 پایی است که امروزه به عنوان اصل اول در بولینگ 10 پین هم به کار می رود. سال 1335 اولین باشگاه بولینگ ایران در سعادت آباد تهران با 12 خط طبق استاندارد جهانی به صورت غیراتوماتیک افتتاح شد و مورد استفاده قرار گرفت. در این باشگاه کارگری موسوم به «پین بوی» پین ها را جمع کرده و سپس می چید. اوایل سال 1342 باشگاه بولینگ پرسپولیس (عبدو) با خطوطی غیراتوماتیک تاسیس شد. در کنار آن نیز بانک سپه اقدام به تاسیس یک باشگاه بولینگ نمود. شرکت نفت نیز در برخی از مناطق جنوب چند باشگاه بولینگ راه اندازی کرد که فقط مورد استفاده پرسنل شرکت نفت قرار می گرفت. در سال 1353 (1974 میلادی) از آنجایی که قرار بود ایران میزبان مسابقات جام جهانی بولینگ باشد، باشگاه پرسپولیس با استفاده از مهندسان شرکت AMF دستگاه های خود را مجهز به سیستم اتوماتیک پین جمع کن نمود و علاوه بر خطوط موجود 8 خط اتوماتیک دیگر نیز در طبقه فوقانی آن راه اندازی شد و ایران برای اولین بار میزبان مسابقات جام جهانی بولینگ در همین سال شد. بعد از گذشت یک سال سالن بولینگ دیگری با 20 خط کاملا مکانیکی نصب و راه اندازی شد که این خود قابل توجه بود، چرا که این سالن در زمان خود بزرگترین سالن بولینگ در قاره آسیا بود که متاسفانه در سال 1358 دچا رحریق شد و تمامی تجهیزات آن از بین رفت. در سال 1367 سالن بولینگ پرسپولیس مجددا بازگشایی شد و به نام مجموعه شهید چمران مورد بهره برداری قرار گرفت. در همان سال با پیگیری و همت مرحوم مجید پزنده، فدراسیون بولینگ مجددا پس از 10 سال تعطیلی فعالیت خود را آغاز کرد.س ال 1368 نیز اولین مسابقه بولینگ کشوری با حضور بیش از 40 تن از پیشکسوتان آن زمان و تعداد محدودی از افرادی که به تازگی جذب این ورزش شده بودند در تهران برگزار شد. سال 1990 میلادی حضور ایران در مسابقات بین المللی در سطح جهانی و آسیایی پررنگ تر شد و ایران توانست سالانه یا هر دو سال یک بار جایگاه خود را به عنوان عضو کنفدراسیون آسیایی و جهانی بولینگ محکم تر کند. از سال 1382 با همت بخش خصوصی و فدراسیون برای آشنایی هر چه بیشتر ایرانیان و بهره برداری ملی از این ورزش شاد و مفرح، باشگاه های متعددی تشکیل و مشغول به کار شدند.
قوانین بازی
هر بازی بولینگی ۱۰ مرحله دارد که به آن فریم می گویند و در هر فریم هر نفر می تواند دو بار توپ را به سمت پین ها پرتاب کند. تعداد پین بولینگ هایی که در مجموع دو پرتاب هر فریم انداخته می شوند امتیاز آن فریم حساب می شود و به کل امتیازات هر بازیکن اضافه می گردد. اگر بازیکن بولینگ نتواند در یک بار انداختن گوی هیچ یک از پین ها را بیندازد، به ضربه او میس می گویند. امتیاز کامل و نهایی در بازی بولینگ ۳۰۰ است نحوه گرفتن صحیح توپ در این بازی اهمیت زیادی دارد و می تواند عامل برد یا باخت شما باشد. انگشتتان را تا بند دوم انگشت داخل سوراخ ببرید. این سوراخ ها نباید خیلی تنگ یا خیلی گشا باشند و در عین حال باید به اندازه ای باشند که انگشت به راحتی درون آن ها قرار گیرد. بهترین حالت دادن زاویه کمی به توپ است. اگر میخواهیم تعداد بیشتری پین را مورد اصابت قرار دهیم، برای افراد راست دست بین پین ۱ و پین ۳ انتخاب کنیم و برای افراد چپ دست جایی بین پین ۱ و ۲.
آموزش
در هر لاین حداکثر ۴نفر می توانند بازی کنند. باید پشت خط شروع به ايستید و تا خط لب لاین که اصطلاحا به آن فُر لاین می گویند ۵ گام بردارید. این مسافت ۵ متر است و تعداد گام ها بسته خودتان است ولی فرم اصولی ۵ گام است. حواستان باشد که نباید پایتان را روی فُر لاین بگذارید چون خطاست و دستگاه صوت می زند. پشت نقطه مرکزی می ایستید و توپ را به همین حالتی که در عکس می بینید در دست می گیرید و اماده پرتاپ می شوید. راست دست ها باید پای مخالف شان را بردارند تا در قدم آخر هم بتوانید همان پا را ستون کرده و توپ را بغلتانید. فرم دست گرفتن توپ هم به همین صورت است که در عکس می بینید. و در گام سوم توپ را کنار بدنتان می آورید.از انگشت اشارتان هم برای هدف گیری استفاده می کنید. اولین ضربه اگر بین پین جلویی و دوم سمت راست بخورد اصطلاحا به آن پاکت می گویند و بهترین ضربه است با یک حرکت همه توپ ها را مثل دومینو جمع می کنید. اما اگر سمت چپ هد پین ( یا همان پین جلویی) بخورد به اصطلاحا بروکلی می گویند ، احتمال ریزش همه توپ ها کمی پایین می آید و ممکن است که دو تا از ۱۰پین بماند که اصطلاحا می گویند گشاد داده یا سپیلت داده. با شنیدن این اصطلاحات فکر نکیند که بازی سختی است با چند بار پرتاب دست تان می آید ماجرا از چه قرار است.