آسم یکی از مشکلات تنفسی است که افراد مبتلا به آن با دردسر های مختلفی مواجه می شوند برای این بیماری رژیم غذایی خاصی وجود ندارد، اما برخی خوراکی ها می تواند به بهبود وضعیت بیماران مبتلا کمک کند؛ این خوراکی ها به دلیل داشتن آنتی اکسیدان هایی مانند بتاکاروتن و ویتامین E و C برای تنفس بهتر در بیماران آسمی کمک کننده هستند؛ رادیکال های آزاد باعث تخریب سلول ها و التهاب در ریه می شوند و برخی مواد غذایی از عوارض رادیکال های آزاد می کاهند.
آسم چیست؟
آسم یک بیماری التهابی مزمن بوده که با انسداد قابل برگشت مجاری کوچک تنفسی مشخص می گردد. علائم آن به صورت حمله های تنگی نفس، سرفه و خس خس سینه (تریاد کلاسیک) می باشد و ممکن است به دلیل شدت علائم فرد را از خواب بیدار کند یا منجر به هیپوکسی و سیانوز و حالت خفگی در شخص بیمار شود.
در اینجا بهترین و بدتری گزینه های غذایی برای جلوگیری یا تشدید علائم آسم معرفی شده است:
بهترین گزینه های غذایی برای جلوگیری یا تشدید علائم آسم
ماهی های چرب: منافع بهداشتی اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی ها، فراتر از حافظت در برابر بیماری های قلبی، سکته مغزی، دیابت، و آلزایمر است. این اسیدهای چرب در برابر حملات آسم نیز محافظت ایجاد می کنند. انواع ماهی های چرب خواص و اثرات ضد التهابی دارند و می توانند مانند التهاب برونش شوند که علامت شایع حملات آسم است. خطر ابتلا به آسم در کودکانی که مادران آنها در زمان بارداری دو بار در هفته ماهی مصرف می کنند نیز به مراتب کمتر از سایرینی است که ماهی را در رژیم غذایی خود ندارند.
توت ها و سبزیجات تیره رنگ: انواع توت ها و سبزیجات تیره رنگ مانند اسفناج، مقادیر بالای ویتامین ث را دارند و مشخص شده که مصرف این ویتامین به تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش خس خس سینه در کودکان مبتلا به آسم کمک می کند. مصرف مکمل های ویتامین ث نیز خالی از فایده نیست و می تواند منجر به کاهش حملات آسم شود.
نوشیدن شیر: شیر نه تنها منبع بزرگ کلسیم است، بلکه غنی از منیزیوم نیز محسوب می شود؛ یک ماده معدنی کاهنده علائم آسم که در دانه های بذر کتان نیز موجود است. منیزیوم باعث شل شدن عضلات اطراف برونش می شود و راه های هوایی را باز نگه می دارد.
هویج: هویج فقط برای حفظ سلامت چشم مفید نیست بلکه بدن را در برابر آسم ناشی از ورزش نیز مصون نگه می دارد. بتاکاروتن موجود در هویج یک نوع آنتی اکسیدان است که در بدن تبدیل به ویتامین آ می شود و باعث افزایش سیستم ایمنی بدن در برابر حملات آسم خواهد شد. هویج هرچه پررنگ تر باشد، کاروتنوئید بیشتری دارد.
آووکادو: یک دلیل دیگر برای اضافه کردن آووکادو به رژیم غذایی وجود دارد؛ آووکادو حاوی آنتی اکسیدانی به نام گلوتاتیون است که نگهبان ریه های شما در برابر استرس راه های هوایی و آسیب بافت ها محسوب می شود. چربی های مفید در آووکادو محافظ سلامت قلب، است، کلسترول بد یا ال دی ال را کاهش داده و منجر به افزایش سطح کلسترول خوب یا اچ دی ال می شود.
سیر و پیاز: پیاز حاوی مقدار زیادی ترکیبات ضد التهابی است که می تواند آسم را درمان کنند و علائم آن را کاهش دهد. همچنین مقدار زیادی آنتی اکسیدان فلاوونوئید کوئرسیتین دارد و به طور متوسط حاوی 50 میلی گرم کوئرسیتین است؛ بنابراین اگر به طور روزانه پیاز مصرف کنید، شدت حملات آسم در شما کاهش خواهد یافت. پیاز، 9 گونه ترکیب ضد التهابی متفاوت دارد. مصرف آن کاملا بی خطر است و به ندرت دیده شده که کسی در اثر مصرف پیاز دچار آلرژی شود. سیر به خاطر طبیعت گرم خود یک سبزی مناسب برای درمان آسم و آلرژی به شمار می آید. در فلسفه چینی های باستان، سیر جایگاه ویژه ای دارد و در درمان گیاهی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
سیب: سیب و آب سیب حاوی فیتوکمیکال ها و مواد آنتی اکسیدانی است که عملکرد ریه را بهبود می بخشند، بنابراین به افرادی که از آسم رنج می برند توصیه می شود هر روز یک عدد سیب بخورند. در ضمن مصرف روزانه سیب توسط زنان باردار، احتمال ابتلا و تولد فرزندشان با مشکل آسم و یا آلرژی را کمتر می کند. پژوهش ها نشان می دهند مادرانی که در طول دوران بارداری دست کم هفته ای چهار عدد سیب می خورند، از بروز آسم و آلرژی در کودکان شان پیشگیری می کنند.
بدترین گزینه های غذایی برای جلوگیری یا تشدید علائم آسم
فست فود: یک مطالعه بین المللی در بریتانیا روی دو میلیون کودک، ارتباط بین مصرف غذاهای سریع و خطر ابتلا به آسم را نشان داده است. مصرف سه وعده یا بیشتر فست فودها در هفته خطر ابتلا به آسم را در کودکان و نوجوانان 309 درصد افزایش می دهد. محققان تصور می کنند که دلیل این امر با سطح بالای چربی های اشباع شده در این غذاها ارتباط دارد و منجر به ضعف سیستم ایمنی بدن و شروع حملات آسم می شود.
الکل، میوه های خشک، سوپ فوری و سیب زمینی سرخ شده: تمامی این گزینه ها حاوی سولفیت هستند؛ ماده نگهدارنده ای که می تواند منجر به حملات آسم شده و حتی در کسانی که حساسیت غذایی دارند شروع کننده آنافیلاکسی باشد. سالیسیلات ترکیب دیگری در میوه های خشک و غذاهای فراوری شده است که منجر به تشدید حملات آسم می شوند.
قهوه: سالیسیلات از جمله مواد شیمیایی طبیعی موجود در چای و قهوه است که خواص ضد التهابی دارد اگرچه اغلب مردم نسبت به وجود این ماده در نوشیدنی های متداول روزانه واکنشی ندارند، اما در بیماران آسمی باعث تشدید حملات آسمی می شود.
نمک: مطالعات دانشمندان نشان می دهد که زیاده روی در مصرف نمک نه تنها سلامت قلب را به خطر می اندازد، بلکه باعث تشدید علائم آسم نیز می شود؛ بنابراین کنترل و مدیریت مصرف نمک باعث کنترل علائم آسم و آلرژی می گردد.
سلامت نیوز: بهترین و بدترین غذاها برای مبتلایان به آسم
چند تركيب گياهي مفيد براي كنترل و درمان آسم:
- یک قاشق چایخوری عسل، پودر زنجبیل و فلفل سیاه یکی از راه های موثر مبارزه با آسم است.
- همچنین افزودن عسل و روغن زیتون به شیر گرم می تواند به دفع حملات آسم کمک کند.
- چند عدد خرما همراه شير گرم صبحها يا شبها ميل كنند.
- نوشیدن نصف لیوان جوشانده شنبلیله همراه با آب زنجبیل یک روش درمانی طبیعی بسیارعالی برای این بیماری است.
- یکی دیگر از راه های موثر برای درمان این بیماری استفاده از چای زنجبیل به همراه آبلیمو است.
- بوییدن و مصرف میوه های خوشبو مانند به, خربزه, موز برای این افراد مفید است همچنین بوییدن گل های خوشبو و عطرهای طبیعی نیز برای این بیماران مفید است.
- به گفته كارشناسان طب سنتي خواب زیاد و مصرف ميوه هايي با طبع سرد مثل نارنگی و پرتقال برای بیماران آسمی ممنوع است.
- افرادي كه بیماری آسم آنها به دلیل بیماری قلبی است بهتر است از ترکیب ماش و جو پوست کنده، روغن بادام، کدو، اسفناج و گوشت بزغاله سوپی تهیه کنند و به عنوان غذای روزانه گاهی استفاده کنند.
- جویدن یا مضغ کردن سقز با عسل و همچنین خوردن زیره سبز به طور مرتب برای بیماران آسمی مفید است.
- همچنین، بهتر است که مویز و شنبلیله را به طور مساوی به عنوان مثال 100 گرم مویز و 100 گرم شنبلیه را با سه برابر وزن آب جوشانده تا خوب له شود سپس صاف کرده، با عسل به قوام شربت رسانده و روزانه حدود یک استکان مصرف کنند.
- يك قاشق غذاخوري آب پياز و 2 قاشق غذاخوري آبليمو را در يك ليوان آب مخلوط كرده ميل شود.
- روزي سه عدد ليموشيرين همراه كمي آب پياز ميل شود.