ورزش می تواند از فشارهای روانی و ناراحتی های روحی بکاهد ورزش راهی مناسب جهت مقابله با افسردگی است .
تاثیر ورزش بر خلق و خو
چرا در حال زجر دادن خودم هستم ؟ بعد از 30 دقیقه احساس رضایت کم کم به شما دست می دهد و اضطراب و فشار عصبی و ترس ناپدید می شود ،طی 40 دقیقه تمام عقاید نادرست از ذهنتان خارج می شود و بعد از 1ساعت تمرین و ورزش به رضایت کامل می رسید . برخی این حالت را رسیدن به قله ما فوق می نامند . بعد از ورزش ،انسان جدیدی می شوید که در حالت روح بخشی قرار می گیرید که از 6 تا 24 ساعت طول می کشد .نه خستگی می شناسد و نه اضطراب .دوچرخه سواران ،کشتی گیران ، شنا گران ،تنیس بازان و بسکتبالیست ها نیز این حالت ما فوق از تمرین را تجربه می کنند .
روشهای بهبود خلق و خو با ورزش
نه، مزایای سلامت روانی ورزش، فقط مربوط به سر شما نیستند، مدتهاست که تحقیقات علمی از مزایای مختلف ورزش حمایت کرده اند، از کنترل وزن گرفته تا کاهش خطرات ناشی از بیماری قلبی عروقی، دیابت نوع ۲، سندرم متابولیک و حتی سرطان. ورزش منظم، استخوان ها و عضلات شما را قوی می کند، انعطاف پذیری شما را افزایش می دهد و به شما کمک می کند که با بالارفتن سنتان، فعال بمانید و قادر به حرکت باشید. و در نهایت به شما کمک می کند عمر طولانی تری داشته باشید. اثر ورزش روی سلامت روانی و خلق و خوی نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. ورزش در درمان افسردگی خفیف، به اندازه تراپی و داروهای نسخه ای موثر است. این مزایای بهبود دهنده خلق و خوی شامل همه افراد می شود. در اینجا ۱۰ مورد از آنها را بیان می کنیم.
-
ورزش می تواند به شما کمک کند منطقی تر فکر کنید و تصمیمات بهتری بگیرید
ورزش، بخشی از مغز شما به نام (قشر جلویی مغز سطح شکمی) را که برای تصمیم گیری و پردازش عاطفی، مهم است، فعال می کند.
-
ورزش می تواند به کاهش حالات منفی کمک کند
علاوه بر کمک به ما برای تصمیم گیری، قشر جلویی مغز سطح شکمی، احساسات منفی مانند ترس را پردازش کرده و به ما کمک می کند تصمیم بگیریم که آیا شرایط خاص، خطرناک هستند یا نه. ورزش منظم به شما کمک می کند احساسات منفی را بهتر پردازش کنید، بنابراین می توانید روی چیزهای مثبت، متمرکز بمانید.
-
ورزش به شما کمک می کند در مقابل استرس، مقاومت کنید
افرادی که ورزش می کنند، بطور موثرتری می توانند با عوامل استرس زا در محیط اطرافشان مقابله کنند. ورزش منظم در واقع بخشی از مغز شما به نام (هسته رافه پشتی) را تغییر می دهد. این بخش از مغز، مسئول تنظیم خلق و خو (از طریق یکی از انتقال دهنده های عصبی که سروتونین تولید می کند) و هشدار دادن به شما در مورد حضور استرس در محیط اطرافتان (از طریق انتقال دهنده عصبی دیگری به نام ماده P) می باشد.
-
ورزش، تنش و اضطراب را کاهش می دهد
ورزش، سطح سروتونین شما(که انتقال دهنده عصبی احساس خوب است) را افزایش می دهد که به کاهش احساسات منفی و افزایش احساسات مثبت کمک می کند.
-
ورزش، باعث بهبود حافظه می شود
ورزش، سطح فعالیت در بخشی ازمغز شما به نام هیپوکامپ را که نقش کلیدی در کمک به شما برای تشکیل خاطرات جدید و بازیابی خاطرات قدیمی دارد، افزایش می دهد.
-
ورزش، باعث بهبود عملکرد شناختی می شود
تحقیقات نشان می دهد که حتی جلسات کوتاه ورزش شدید در طول روز کاریتان می تواند کارایی و بهره وری را افزایش دهد.
-
ورزش، به کاهش درد کمک می کند
همه از سرخوشی یا نشئگی دویدن (runner’s high) اطلاع دارند، یک احساس کاهش درد که در جلسات تمرین طولانی اتفاق می افتد. تحقیقات نشان می دهد که شما برای دیدن مزایای کاهش درد ورزش، مجبور نیستید در دوی ماراتن شرکت کنید. حتی فعالیتهای کم برخوردی مانند ایروبیک در آب نیز می توانند به کاهش درد کمک کنند.
-
ورزش، حس رضایت از بدن را افزایش می دهد
افرادی که ورزش می کنند، معمولا بلافاصله بعد از تمرین، افزایش رضایت از بدن را گزارش می کنند. آنهایی که ورزش می کنند، در مقایسه با افرادی که بندرت تمرین میکنند، بطور کلی سطوح پایین تری از نارضایتی از بدن را گزارش می کنند.
-
افرادی که ورزش می کنند، روابط عاشقانه بهتری دارند
محققان از دلیل آن مطمئن نیستند. دلیلش می تواند آن باشد که ورزش باعث می شود احساس بهتری در مورد خودتان داشته باشید. شاید زندگی شما را بهبود می بخشد یا شاید روحیه خوب شما بخاطر ورزش، به برطرف کردن هرگونه مشکلاتی که ممکن است با شریک زندگی تان داشته باشید، کمک می کند.
-
ورزش، شما را شادتر می کند
مطالعات همچنان نشان می دهند افرادی که ورزش می کنند، شادتر هستند. با در نظر گرفتن اینکه تمام موارد بالا با هم ادغام می شوند، تعجبی هم ندارد. اگر شما مستعد افسردگی یا اختلال خلقی فصلی هستید، ورزش باید یکی از نقاط اتکای اصلی شما باشد و حتی اگر با آن مشکلات درگیر نیستید، رفتن به باشگاه هنوز هم می تواند اثرات مثبتی بر شما بگذارد که ارزشش را دارد.
درمان برخی از بیماری ها با ورزش
- اضطراب
اضطراب روزانه و نگراني هاي کاري براي همه وجود دارد. اضطراب باليني مزمن هم نوعي از اضطراب است از مسائلي مانند افسردگي نشأت مي گيرد. ورزش براي درمان اضطراب و افسردگي مفيد است؛ زيرا با آزادسازي هورمون آندروفين احساس خوب ايجاد مي کند و خلق و خوي افراد را بهبود مي بخشد.
افرادي که ورزش مي کنند، ۲۵ درصد کمتر دچار اضطراب مي شوند. بهترين ورزش براي مبتلايان به اضطراب مزمن، ورزش هاي آرام سازي (مديتيشن) از جمله يوگا بهترين است زيرا سيستم عصبي را آرام مي کند.
- قاعدگي و علائم مربوط به يائسگي
ورزش علائم قاعدگي و يائسگي را کاهش مي دهد. اغلب زنان در اين دوران دچار اضطراب، تغيير خلق و خو و افسردگي مي شوند. ورزش علاوه بر عمل کردن به عنوان انرژي دهنده طبيعي و تقويت کننده خلق و خو، تغييرات هورموني شايع در اين دوران را از بين مي برد.
در زنان مسن تر، ورزش مي تواند باعث افزايش تراکم استخواني شود که با بالا رفتن سن افت مي کند. ورزش مي تواند با بيماري قلبي عروقي و چاقي مفرط که ناشي از تغيير هورموني در دوران يائسگي است مقابله کند. براي زنان در دوران يائسگي، ترکيبي از ايروبيک و ورزش هاي مقاومتي و براي کاهش علايم قاعدگي ورزش ايروبيک کافي است.
ورزش چه آثار مثبتی بر جسم و روح زنان برجای می گذارد؟
از نظر فواید کلی، ورزش مرگ و میر را کاهش داده و در کنار رژیم غذایی مناسب مهمترین جز در کنترل وزن است. ضمن این که شانس دیابت تیپ ۲ را کاهش داده و کنترل قند در افراد دیابتی را بهبود می بخشد.
ورزش های هوازی در کاهش فشار خون موثر بوده و با بهبود گردش خون در بدن باعث افزایش تحمل فعالیت بدنی در بیماران قلبی می شود. ورزش با کنترل چربی خون، شانس ابتلا به سنگ کیسه صفرا را کاهش می دهد. همچنین پیشرفت سرطان های مختلف، از جمله سرطان روده بزرگ را محدود می کند. از نظر روانی هم ورزش باعث کاهش استرس، اضطراب و افسردگی شده و همچنین روند زوال عقل را به تاخیر می اندازد. در کنار فواید گفته شده، در خانم ها در دوره های مختلف زندگی ورزش تاثیر بسزایی دارد. به گونه ای که در دوران جوانی و سنین باروری، ورزش و فعالیت های هوازی در بهبود علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک و کاهش اختلالات چرخه قاعدگی موثر است. همچنین در بهبود پاسخ به درمان نازایی و بهبود کیفیت تخمک آزاد شده به دنبال تحریک تخمک گذاری موثر است.
همچنین ورزش بسیاری از علائم سندرم قاعدگی از جمله تهوع، نفخ، تورم، دردهای شکمی، افسردگی، نوسانات خلقی و تحریک پذیری را کاهش می دهد. پیاده روی، تمرینات ایروبیک سبک در دوران قاعدگی مناسب هستند ولی ورزش های قدرتی سنگین خونریزی قاعدگی را تشدید می کند. تمرینات کششی مثل یوگا و پیلاتس در کاهش دردهای شکمی و دردهای کمر و لگن موثرند. البته بهتر است تمرینات به صورت ایستاده انجام شود.
البته نباید تصور کرد که ورزش به تنهایی می تواند در درمان بیماری های روانی اثرگذار باشد، بلکه باید از آن در کنار بهره گیری از روش های درمانی استفاده کرد تا نتایج بسیار خوبی در بر داشته باشد، به طور مثال افرادی که دچار بیماری های روانی شدید هستند، ورزش می تواند بخشی از برنامه درمانی آن ها باشد.
مزایای ورزش منظم و فعالیت بدنی روزانه
شما حتما میدانید ورزش برای بدن مفید است، اما آیا میزان این فایده را می دانید؟ فعالیت بدنی هم روحیه شما را بهتر میکند و هم فعالیت جنسی شما را بهبود می بخشد، با مطالعه مقاله زیر اطلاعات بیشتری در مورد فعالیت بدنی کسب خواهید کرد. اگر می خواهید حال بهتر، انرژی بیشتر و زندگی طولانی تری داشته باشید، شک نکنید ورزش کردن یکی از راههای آن است. مزایای ورزش و فعالیت روزانه را به هیچ عنوان نمی توان نادیده گرفت. فارغ از سن، جنسیت و توانایی بدن ، شما می توانید از مزایای فعالیت بدنی و جسمانی بهره ببرید. آیا به دنبال دلایل قانع کننده تری هستید ؟ پس حتما ً روشهایی را که در ادامه مقاله به آنها اشاره می شود را مطالعه نمایید .
-
ورزش، وزن بدن را کنترل می کند
ورزش به شما کمک می کند تا اضافه وزن خود را از بین ببرید و یا در وزن دلخواه خود باقی بمانید. زمانی که بدن خود را درگیر فعالیت جسمانی می نمایید بدون شک کالری می سوزانید. نیازی نیست برای بهره بردن از مزایای کاهش وزن، ساعات زیادی را به ورزش اختصاص دهید. اگر فرصت زیادی برای ورزش کردن ندارید، به روشهای بسیار ساده ای سعی کنید در انجام فعالیت های روزمره تان فعالتر باشید، مثلاً از پله به جای آسانسوراستفاده کنید و یا کارهای منزل خود را با سرعت بیشتری انجام دهید.
-
ورزش، با بیماریها می جنگد
اگر نگران بیماریهای قلبی و عروقی هستید و یا با فشار خون بالا دست و پنجه نرم می کنید، با هر وزنی که دارید، فعالیت بدنی روزانه کلسترول خوب ( اچ دی ال ) خون شما را بالا می برد و تری گلیسیرید را پایین می آورد. همین دو اتفاق در بدن ، باعث روان شدن حرکت خون شما می شود و خطر بیماریهای قلبی و عروقی را به شدت در شما کاهش می دهد. در حقیقیت ورزش روزانه باعث جلوگیری از بیماریهای زیادی مانند سکته ، مشکلات متابولیسمی ، دیابت نوع ٢ ، افسردگی ، برخی از سرطانها ، آرتروز و پوکی استخوان می شود.
-
ورزش، باعث خوش خلقی می شود
اگر احساس افسردگی می کنید و یا یک روز پر از استرس را پشت سر گذاشته اید، بدنسازی و یا پیاده روی تند به مدت ٣٠ دقیقه بسیار به شما کمک می کند. فعالیت بدنی ، مواد شیمیایی متعددی را در مغز فعال می کند که باعث شادابی و آرامش بیشتر شما می شود . ضمناً ورزش روزانه، تناسب اندام را برای شما به همراه دارد که اعتماد به نفس و عزت نفس شما را افزایش می دهد .
-
ورزش، انرژی شما را چند برابر می کند
آیا با خرید کردن و انجام کارهای منزل به نفس نفس می افتید؟ فعالیت جسمانی روزانه قدرت ماهیچه ها و عضلات شما را زیاد می کند و تحمل شما را در برابر درد و بیماری افزایش می دهد. فعالیت و ورزش روزانه اکسیژن و مواد مغذی را به بافتهای شما می رساند که باعث عملکرد بهتر و راحت تر سیستم عروقی شما می شود و زمانی که قلب و کلیه ها بهتر عمل کنند، شما انرژی بیشتری برای انجام کارهای روزانه خود خواهید داشت .
-
ورزش روزانه، خواب راحتی را به همراه دارد
آیا به سختی به خواب می روید؟ و یا زیاد ازخواب می پرید؟ فعالیت جسمانی روزانه باعث می شود راحت تر به خواب بروید و خواب عمیق تری داشته باشید به یاد داشته باشید زمان ورزشتان با زمان خوابتان خیلی به هم نزدیک نباشد، زیرا ورزش قبل از خواب باعث می شود به دلیل بالا رفتن انرژی، شما نتوانید به خواب بروید.
-
ورزش روزانه، روابط جنسی شما را بهبود می بخشد
آیا به دلیل خستگی و یا از فرم خارج شدن اندامتان، رابطه جنسی با همسرتان دچار مشکل شده است؟ فعالیت جسمانی منظم، انرژی شما را بیشتر می کند و به تناسب اندامتان نیز کمک می کند، که همین امر باعث بهبود روابط جنسی با همسرتان می شود. فعالیت جسمانی منظم، هم در زنان و هم در مردان باعث می شود که در روابط جنسی خود، کمتر دچار مشکل شوند.
-
ورزش، مفرح است
ورزش کردن و فعالیت بدنی شادی آور است. در زمان ورزش شما این شانس را دارید که از فضای بیرون منزل لذت ببرید و خود را با فعالیتهایی سرگرم کنید که باعث خوشحالی شما می شود. فعالیت ورزشی هم چنین می تواند خانوده را گرد هم آورد. پس می توانید کلاس رقص، کوهنوری و یا فوتبال را انتخاب کنید. ورزشی که از آن لذت می برید را انتخاب کنید. اگر حوصله تان سر رفت ، ورزش دیگری را امتحان کنید.
حرف آخر
ورزش و فعالیت بدنی بهترین روش برای به دست آوردن سلامتی و خوش گذراندن است. به طور کلی ، ٣٠ دقیقه ورزش در روز را برای خود هدف قرار دهید. اگر می خواهید وزن خود را کاهش دهید و یا به تناسب اندام بیشتر و بدنسازی می اندیشید، باید زمان بیشتری را به فعالیت جسمانی خود اختصاص دهید. اگر مدت زمان زیادی است که ورزش نکرده اید، قبل از اقدام به ورزش حتماً با دکتر خود در مورد بیماریهای مزمن احتمالی مانند بیماریهای قلبی و عروقی ، دیابت و یا ارتروز، مشورت کنید .