واریس و داستان پیداش آن چیست؟
شاید کمی عجیب به نظر برسد، با وجود تکنولوژی های مختلف و مکانیزه شدن، بشر رفته رفته به سمت کم تحرکی سوق پیدا کرده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید انسان ها نسبت به ۲۰ سال پیش کم تحرک تر شده اند. برخی از مطالعات نشان می دهد ۵۲ درصد از زنان و ۴۳ درصد از مردان در اوقات فراغت خود هیچ فعالیتی انجام نمی دهند. در کنار آن معمولا هیچ کدام از ما در محل کارمان نیز فعالیتی نداریم و همه و همه دست به دست هم می دهند که بیماری های مختلف به خصوص بیماری های عروقی به سراغمان بیاید؛ که واریس تنها یکی از این بیماری هاست.
باید ها و نبایدهای واریس
بیماری های نارسایی رگ ها مثل واریس عمدتاً 3 دلیل اصلی دارند :نشستن ها و ایستادن های طولانی، عوامل ارثی و بارداری. با این حال اگر شغل و شرایط شما نیز به گونه ای باشد که شما را در معرض ابتلا به واریس قراردهد باز هم راه هایی هست که با رعایت کردن آن ها می توانید از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنید.
ورزش، مهمترین اصل در درمان واریس
ورزش مهمترین عامل در درمان و پیشگیری از واریس است. اما اگر از واریس رنج می کشید، باید بدانید چه ورزش هایی برای شما مؤثر است و به بهبود وضعیت کمک می کند. زمانی که ورزش می کنید خون بسیار زیادی از سمت ماهیچه ساق پا و سیاهرگ ها به طرف قلب پمپ می شود، در نتیجه هر چه ماهیچه ساق قوی تر باشد، خون بیشتری را به طرف قلب پمپ کرده و خطر ابتلا به واریس را کاهش می دهد. در ادامه خواهیم دید چه ورزش هایی برای واریس مناسب هستند و کدام یک نتیجه معکوس دارند.
درمان واریس پا با ورزش
مطالعات مختلف نشان می دهد افرادی که کم تحرک هستند، تقریبا ۱۴۷ درصد بیشتر از سایرین دچار بیماری های عروقی مانند واریس می شوند. این آمارها برای افرادی که بالای ۵۰ سال هستند به مراتب بیشتر و خطرناک تر خواهد بود. اما می توان با انجام برخی از حرکات ورزشی مانع از بروز واریس شد. در ادامه قصد داریم درمان واریس پا با ورزش را اشاره می کنیم.
-
پیاده روی
پیاده روی یکی از بهترین تمرینات برای جلوگیری از بروز واریس پا است. این ورزش به هزینه زیادی نیاز ندارد و حتی اگر اطراف ساحل باشید می توانید بدون کفش بر روی ماسه ها قدم بزنید و سلامت بدن خود را تضمین کنید. اگر یک ساعت هوشمند داشته باشید می توانید میزان زمان و مسافتی که طی می کنید را ثبت کنید. پژوهشگران توصیه می کنند حداقل روزانه ۳۰ دقیقه پیاده روی کنید. همچنین دانشمندان معتقدند که باید در هر ۳۰ دقیقه کار روزانه ۵ دقیقه را به پیاده روی اختصاص داد تا سلامت بدن به خصوص قلب و عروق تضمین شود.
-
درجا زدن
اگر در محیطی کار می کنید که امکان پیاده روی ندارید، می توانید با درجا زدن سلامت قلب و عروق را بدست بیاورید. این تمرین ورزشی در محل کار، دانشگاه و مدرسه به راحتی قابل اجراست. با بالا آوردن زانوها، و دست ها می توانید علاوه بر سلامت عروق میزان سوخت و ساز بدن را افزایش دهید. اگر فکر می کنید فشار کمی احساس می کنید، می توانید از یک جفت دمبل ورزشی سبک استفاده کنید تا انرژی بیشتری مصرف کنید.
-
حرکت ساق پا
اگر زمان زیادی را پشت میز می نشینید و یا در مدت زیادی در اتومبیل و هواپیما هستید انجام این حرکت را به شما توصیه می کنیم تا عضلات دوقلوی ساق پایتان را تقویت کنید. این کار را به مدت یک دقیقه تکرار کنید. تقویت عضلات ساق پا مانع از شکل گیری واریس در پا می شود. پس این کار را به صورت منظم چند بار در روز انجام دهید.
-
دویدن
یکی از بهترین ورزش ها برای واریس پا، دویدن است؛ دویدن باعث افزایش گردش خون در سراسر بدن می شود. این کار باعث افزایش پمپاز قلب شده و خون را با شدت بیشتری در رگ ها جاری می کند. دویدن صبحگاهی می توانید بهترین انتخاب برای شما باشد. همچنین اگر مشکل مفاصل و یا بیماری خاصی دارید قبل از شروع به دویدن با پزشک خود مشورت کنید.
-
دوچرخه سواری
دوچرخه سواری یکی از بهترین تمرینات برای مقابله با واریس پاست. دوچرخه سواری بهترین تمرین برای عضلات چهار سر ران و ساق پاست. استفاده از دوچرخه ثابت بهترین راه برای افرادی است که نمی توانند به هر دلیلی بیرون از خانه تمرین کنند. روزانه ۳۰ دقیقه تمرین با دوچرخه ثابت می تواند مانع از بروز این مشکل می شود.
-
اسکات
اسکات را حتی می توانید در محل کار انجام دهید، اما اگر در خانه هستید، می توانید هنگام تلفن صحبت کردن، دیدن تلویزیون، آشپزی و … قابل اجراست. پاهایتان را به اندازه عرض سرشانه باز کنید. سپس به آرامی باسن خود را پایین بیاورید انگار می خواهید روی صندلی بنشینید. سپس بلند شوید.
-
حرکات کششی
حرکت کششی تاثیر بسیار زیادی در افزایش انعطاف پذیری، رفع خستگی و … دارد. حرکات کششی مزایای بسیار مهمی برای رگ ها و عروق دارد. خم شدن و کشیدن عضلات پا به شما کمک می کند تا بیشترین میزان کشش در عضلات و رگ ها را ایجاد کنید و در کنار آن مانع از بروز واریس پا می شود.
-
ایستادن رو پنجه
اگر در محل کار خود در حالت ایستاده هستید، سعی کنید مرتبا روی پنجه پای خود بروید و عضلات ساق پای خود را کشش دهید. برای چند دقیقه، هنگام راه رفتن روی نوک پنجه راه بروید. یا این که می توانید نوک پنجه پای خود را لبه یک پله یا بلندی قرار دهید تا پاشنه پای شما در هوا معلق باشد و سپس روی پنجه پای خود بالا و پایین بروید. این حرکت را ۳۰ بار انجام دهید تا عضلات ساق پای شما درگیر شوند. این کار موجب منقبض شدن رگ ها شده و بنابراین رگ ها با نیروی بیشتری خون را به سمت بالا می فرستند و خون در پاها جمع نمی شود.
-
پدال پا در هوا
در ابتدا بر روی زمین دراز بکشید و دستان خود را در دو طرف بدن خود روی زمین قرار دهید. اگر ترجیح می دهید، می توانید دستان خود را زیر باسن خود نیز قرار دهید تا به پایین کمر شما فشار کمتری وارد شود. پاهای خود را از روی زمین بلند کنید و مانند وقتی که دارید دوچرخه سواری می کنید، پا بزنید. در هنگام انجام این حرکت هر چقدر پای خود را بالاتر نگه دارید، افزایش جریان خون در پاهای شما بیشتر خواهد بود. از طرف دیگر اگر پای خود را نزدیک به زمین نگه دارید، به عضلات شکم فشار بیشتری می آید و استقامت عضلات شکم بیشتر می شود. تمرین را تا جایی ادامه دهید که گردش خون در پاهای خود را حس کنید و دردی که در پای خود داشتید کمی تسکین پیدا کند.
-
کشش عضلات پشت پا
بر روی زمین نشسته و پای راست خود را در جلوی بدن دراز کنید. کف پای چپ را با قسمت بالایی زانوی راست تماس دهید. به سمت جلو خم شده و سعی کنید با انگشتان دست راست پنجه پای راست را بگیرید. این کشش باعث افزایش انعطاف پذیری عضله همسترینگ می شود. اگر انجام این حرکت در ابتدا برای شما دشوار است، سعی کنید ابتدا مچ پا را به مدت ۱۰ تا ۱۵ ثانیه در دست بگیرید. کشش را برای پای دیگر نیز انجام دهید.
برای جلوگیری از واریس ورزش بدنسازی انجام ندهید
وزنه زدن و فعالیت های مشابه آن انتخاب مناسبی برای کمک به درمان واریس نیست. اگر شما به هر دلیلی فعالیتی شبیه به وزنه زدن می کنید در هنگام بلند کردن بازدم انجام دهید تا با رساندن اکسیژن کافی به خون از شدت آسیب به رگ ها بکاهید.
استفاده از جوراب های محکم نیز به بازگشت خون به سمت قلب کمک می کند. بعضی از فعالیت های دیگر مثل دراز نشست، اسکات فول رنج، لانچ و نشستن های طولانی در یوگا نیز منجر به وخامت واریس می شوند. بنابراین بدنسازی و وزنه زدن برای درمان واریس مناسب نیست.