باقلا چیست؟
باقالا از خانواده حبوبات است و گیاه بومی جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا به حساب می آید. سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است. باقلا یکی از غنی ترین منابع فیبر و پروتئین در میان مواد غذایی است. این گیاه پیشینهٔ کشت زیادی دارد. در مصر باستان، یونان باستان و روم باستان از این گیاه استفاده می شده است. و در ۲٬۸۰۰ سال پیش از میلاد مسیح به چین رسیده است.
مواد مغذی باقلا
باقلا منبع پروتئین است و اسید های آمینه ضروری مورد نیاز بدن را تامین می کند. ترکیبات متراکم مغذی موجود در باقلا، آن را به منبع فوق العاده از مواد مغذی تبدیل کرده است. آن ها نه تنها سرشار فیبر هستند، بلکه باقلا یک منبع عالی از مواد معدنی، ویتامین های گروه B. و ویتامین های A.، C. و K. هستند.
ارزش غذایی باقلا رسیده و خام به ازای هر ۱۰۰ گرم:
- آب، ۱۰.۹۸ گرم
- انرژی، ۳۴۱ کالری
- پروتئین، g. ۲۶.۱۲
- چربی، g. ۱.۵۳
- کربوهیدرات، g. ۵۸.۲۹
- فیبر، g. ۲۵.۰
- شکر، g. ۵.۷۰
- کلسیم، mg ۱۰۳
- آهن، mg ۶.۷۰
- منیزیم، mg ۱۹۲
- فسفر، ۴۲۱
- پتاسیم، mg ۱۰۶۲
- سدیم، ۱۳ mg
- روی، mg ۳/۴
- ویتامین C، mg ۱.۴
- تیامین، ۰.۵۵۵ mg
- ریبوفلاوین، mg ۰.۳۳۳
- نیاسین، mg ۲.۸۳۲
- ویتامین B۶، ۰.۳۶۶ mg
- فولات، mcg ۴۲۳
- ویتامین A، mcg ۳
- ویتامین K، mcg ۹.۰
خواص فوق العاده باقلا
1- کاهش خطر اختلال مادرزادی
به زنان باردار توصیه می شود انواع غذا های سرشار از فولات مانند باقلا را میل کنند. یک فنجان (170 گرم) باقالا، سرشار از فولات است. فولات ماده مغذی ای است که باعث رشد مناسب مغز و نخاع در نوزادان می شود. مصرف کافی فولات در زنان باردار می تواند به جلوگیری از نقص لوله عصبی کمک کند. باقالی یا باقلا، همچنین منبع غذایی خوبی برای منیزیم، کلسیم، پتاسیم و ویتامین K است.
2- جلوگیری از پوکی استخوان
یکی از مهمترین خواص باقلا جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان است. باقلا ممکن است منبع فوق العاده ای از مواد مغذی سازنده و تقویت کننده استخوان از جمله مس و منگنز باشد. منگنز فواید زیادی برای بدن دارد؛ به ویژه برای استخوان ها مفید است. منگنز کمک می کند حجم استخوان ها بیشتر شوند. به علاوه، منگنز کمبود کلسیم را بهبود می بخشد. فقط یک لیوان باقلا می تواند ۳۶ درصد از میزان منگنز موردنیاز بدن شما را تأمین کند.
3- کاهش ریسک بیماری های قلبی و فشار خون
از باقلا به عنوان منبع غنی از فیبر رژیم غذایی، محلول و نامحلول، تجلیل می شود. فیبر محلول در مواد غذایی، مانند باقلا، به لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL یا کلسترول بد) در جریان خون متصل شده و به گونه ای کاهش آن را تسهیل کند. همچنین منیزیم نقش مهمی در سلامت قلب ایفا می کند. فشار خون بالا یکی از عوامل خطرآفرین در بیماری های قلبی و سکته مغزی است. تحقیقات نشان می دهند منیزیم می تواند فشار خون را پایین بیاورد. و به طبع باقلا با داشتن مقادیر کافی از منیزیم و فیبر، منبع غذایی مناسبی برای کاهش ابتلا به فشار خون و بیماری های قلبی می باشد.
4- کاهش احتمال بیماری پارکینسون با باقلا!
بیماری پارکینسون یک بیماری عصبی است که با مرگ سلول های تولید کننده دوپامین در مغز همراه است. درمان مرسوم برای پارکینسون در درجه اول به دارو هایی حاوی L-dopa، یک اسید آمینه است که در سنتز انتقال دهنده های عصبی در مغز مانند دوپامین، اپی نفرین و نوراپی نفرین کمک می کند.
با توجه به اینکه باقلا دارای مقدار زیادی L-dopa است، خوردن باقلا ممکن است به مکمل این ماده شیمیایی در خون کمک کند و از این طریق برخی از علائم پارکینسون را در مراحل اولیه تسکین دهد.
5- موثر در کنترل وزن
باقلا دارای تمام ویژگی هایی است که بتواند به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی کم کالری در نظر گرفته شود. دارای هر دو فیبر محلول و غیر محلول است و همچنین پروتئین زیادی دارد. فیبر و پروتئین با هم کمک می کنند تا برای مدت طولانی احساس سیر بودن کنید، در نتیجه نیاز به میان وعده های غیر ضروری نیاز ندارید. مواد غذایی مانند باقلا حداقل در کوتاه مدت ممکن است به افزایش احساس سیری کمک کند.
6- تقویت سیستم ایمنی
باقلا سرشار از مواد مغذی آنتی اکسیدانی مانند ویتامین E.، ویتامین C.، بتاکاروتن، مس، آهن و روی است و همگی باعث تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن به روش های مربوطه می شوند. باقلا حاوی مقدار زیادی مس است. مس به سلامت سلول های خونی کمک می کند.
7- باقلا بخورید، افسرده نشوید!
باقلا حاوی مقادیر مناسب لوودوپا می باشد که باعث افزایش تولید دوپامین در بدن شده و با بهبود خلق و خو به درمان استرس، اضطراب و افسردگی کمک می کند. مقادیر بالای ویتامین های گروه B. در باقلا نیز ممکن است به سلامت روانی کمک کند. بنابراین، خوردن مقدار بیشتری از باقلا ممکن است یکی از راه های بهبود خلق و خوی بهتر باشد.
8- باقلا، دشمن کم خونی
باقلا منبعی از آهن است که یک شرط اساسی برای تولید هموگلوبین است. خوردن غذا های غنی از آهن مانند این ماده غذایی می تواند شما را از تهدید احتمالی ابتلا به کمبود هموگلوبین یا کم خونی محافظت کند. برای به حداکثر رساندن جذب آهن، به شما توصیه می شود باقلا را با گوشت یا غذا های سرشار از ویتامین C. مانند گوجه فرنگی، فلفل، مرکبات و انواع توت ها مصرف کنید.
مضرات باقلا
- باقلا در بعضی از اشخاص نفخ و سنگینی سر و معده میکند.
- مصرف باقلای تازه ممکن هست مسمومیت و حساسیت شدید بکند که گاهی موجب مرگ می شود بنابراین باید در خوردن باقلای تازه و خام احتیاط کنید.
- مصرف باقالا همراه با ماست باعث دل پیچه می شود.
- زیاده روی در مصرف باقالای تازه باعث ایجاد تاول در دهان می شود.
- از مصرف باقالا هنگام شب خودداری كنید زیرا باعث بی خوابی می شود.
- مبتلایان به كلسترول خون بالا، تصلب شرایین، فشار خون بالا، اسیداوریك بالا، افسردگی، نفخ، دل درد، سنگ اورات، خارش پوستی و صرع نباید در خوردن باقالا زیاده روی كنند.
چه افرادی نباید باقلا مصرف کنند؟
بیماری فاویسم بیماری ارثی خونی می باشد که در اثر نقص آنزیم گلوکوز ۶ فسفات دهیدروژناز ایجاد می شود. این بیماری بدنبال مصرف باقلا (سبز و خام و یا فریز شده)، برخی داروها و یا ابتلا به بعضی از عفونت ها در بدن ظاهر می شود. این بیماری در اثر کمبود آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز گلبول قرمز ایجاد می شود که شایع ترین نقص آنزیمی در دنیا است و منجر به ایجاد طیف وسیعی از بیماریهایی نظیر کم خونی همولیتیک حاد، زردی نوزادی و همولیز مزمن گلبول های قرمز خون می شود. این آنزیم نقش مهمی در احیای اکسیدان های تولید شده در گلبول های قرمز ایفا می کند. بنابراین زمانی که کودک دچار کمبود این آنزیم مهم در بدن شود و در معرض اکسیدان قرار گیرد ، مبتلا به همولیز و در اصطلاح بیماری فاویسم می شود. باقلا از جمله مواد اکسیدان است. مواد اکسیدان باعث می شود گلبول های قرمز فاویسمی ها از بین بروند و پاره شوند این بیماری می تواند گاهی با بوئیدن گل و گرده های باقلا و عبور از کنار مزارع باقلا بروز نماید.