راسبوریکاز آنزیمی است که از افزایش سطح اوریک اسید در بدن جلوگیری می کند. سطح اوریک اسید در بدن ممکن است در حین شیمی درمانی و تخریب سلول های سرطانی افزایش یابد. راسبوریکاز برای جلوگیری از افزایش سطح اوریک اسید در بدن حین شیمی درمانی در کودکان و بزرگسالان به کار می رود.
موارد مصرف راسبوریکاز
هایپراوریسمی همراه با بدخیمی: مدیریت اولیه سطح بالای اسید اوریک پلاسما در کودکان و بزرگسالان مبتلا به لوسمی و لنفوم که تحت شیمی درمانی قرار می گیرند.
قبل از مصرف راسبوریکاز
در موارد زیر نباید از این دارو استفاده کنید:
- واکنش حساسیتی یا مشکلاتی خونی پس از دریافت این دارو
- نقص ژنتیکی آنزیمی G6PD
- اگر شبا از تبار آفریقایی یا مدیترانه ای هستید، پزشک قبل از درمان آزمایشزخون درخواست می کند تا مطمئن شود مصرف این دارو برای شما بی خطر است یا خیر.
- اگر تا به حال واکنش حساسیتی به راسبوریکاز داشته اید یا اگر نقص ژنتیکی آنزیم G6PD دارید، نباید از این دارو استفاده کنید.
- اگر علائم بیماری خونی داشتید به پزشک خود اطلاع دهید: لب ها و پوست آبی رنگ، سردرد، احساس ضعف و خستگی، تنگی نفس، احساس از هوش رفتن، تپش قلب.

مکانیسم اثر راسبوریکاز
راسبوریکاز اکسیداسیون اوریک اسید به متابولیت های غیرفعال و محلول(آلانتوئین) را کاتالیز می کند.
فارماکودینامیک راسبوریکاز
داروهایی که برای درمان لوسمی لنفوئید، لنفوم غیرهوجکین و لوسمی میلوژنوس حاد استفاده می شود اغلب منجر به تجمع سمی سرمی متابولیت های پورینی(اوریک اسید) می شوند.تزریق راسبوریکاز موجب کاهش میزان اسید اوریک و کاهش اثر سمی شیمی درمانی القا کننده لیز تومور می شود.
فارماکوکینتیک راسبوریکاز
- نیمه عمر: 15.7-22.5 ساعت
- شروع اثر: در مدت 4 ساعت
- حجم توزیع : 110-127 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در کودکان.75.8-138 میلی لیتر به ازای هرکیلوگرم وزن بدن در بزرگسالان
نحوه مصرف راسبوریکاز
- مصرف این دارو به صورت تزریق داخل عروقی و توسط کادر درمانی انجام می شود. تزریق این دارو باید به صورت آهسته باشد و حداقل ۳۰ دقیقه طول بکشد.
- مصرف این دارو معمولا یکبار در روز به مدت ۵ روز انجام می شود. به دقت از دستورالعمل پزشک خود درباره دوز دارو پیروی کنید.
- هنگام درمان با این دارو به آزمایش مکرر خون نیاز دارید.
- این دارو با نتایج برخی آزمایشات پزشکی تداخل دارد. به کادر آزمایشگاه اطلاع دهید که از این دارو استفاده می کنید.
توصیه های دارویی راسبوریکاز
- به علت احتمال بروز حساسیت جدی و کشنده به این دارو (واکنش های آنافیلاکتیک)، تزریق حتما در مرکز درمانی مجهز انجام شود و در صورت مشاهده ی علائم حساسیت، فورا دارو قطع شود و اقدامات حمایتی انجام گیرد.
- در افراد با کمبود آنزیم G6PD (مبتلایان به فاویسم، در اثر مصرف این دارو، همولیز شدید رخ می دهد.) لذا بیمار را از جهت خطر کمبود G6PD بررسی نمایید.
- در صورت بروز مت هموگلوبینمیا دارو فورا قطع گردد.
- بررسی و کنترل سطح اوریک اسید پلاسما ۴ ساعت پس از تزریق دارو و سپس هر ۶ تا ۸ ساعت تا TLS resolution لازم می باشد.
- آزمایش CBC خصوصا در افراد در معرض خطر کمبود G6PD بطور منظم انجام شود.
- تداخل دارویی ویژه ای برای این دارو ذکر نشده است. در مصرف داروهای متعدد، جانب احتیاط رعایت شود.
- مشخص نیست که این دارو می تواند به جنین آسیب برساند یا خیر. اگر باردار هستید و یا برنامه بارداری دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
- مشخص نیست که این دارو می تواند وارد شیر مادر شود و به جنین آسیب برساند یا خیر. اگر قصد شیردهی دارید به پزشک خود اطلاع دهید.