ساعدنیوز
ساعدنیوز

معرفی اصطلاحات آیرودینامیکی خودرو

  شنبه، 01 خرداد 1400   زمان مطالعه 7 دقیقه
معرفی اصطلاحات آیرودینامیکی خودرو
مطالعه و بررسی علمی برخورد یک جسم در مقابل جریان هوا را علم آیرودینامیک می‌گویند. امروزه محاسبه ضریب آیرودینامیک خودروها در مکان‌هایی به نام تونل باد صورت می‌گیرد. برای آشنایی بیشتر با آیرودینامیک خودرو و اصطلاحات مربوط به آن ادامه مطلب را بخوانید.

تصور کنید که با سرعت ۱۰۰ کیلومتربرساعت با خودروی خود به دیواری آجری برخورد کنید. مسلماً بدنه ی فلزی خودرو شدیداً آسیب می بیند و شیشه ی جلوی خودرو نیز خرد می شود و ایربگ ها باز می شوند؛ اما حتی با داشتن چنین امکانات ایمنی که ما در خودروهای مدرن داریم از این برخورد می توان به عنوان تصادفی سخت یادکرد. خودروها برای حرکت در دیواری آجری طراحی نشده اند؛ اما دیوار دیگری وجود دارد که خودروها از بدو ورودی برای حرکت در آن طراحی شده اند؛ دیواری از هوا که در برابر حرکت خودرو در سرعت های بالا از خود مقاومت نشان می دهد.

در سرعت های پایین و هنگامی که باد چندانی نمی وزد، بسیار دشوار می توان به تعامل هوا و وسایل نقلیه پی برد؛ اما در سرعت های بالا و در هنگام وزش باد، مقاومت هوا که بر وسیله ای که در آن حرکت می کند وارد می شود و آن را به عنوان نیروی درگ می شناسند، تأثیر بسیاری بر شتاب گیری خودرو، کنترل آن و مصرف سوخت خواهد داشت.

در این مرحله است که دانش آیرودینامیک وارد عمل می شود. آیرودینامیک می تواند دانش مطالعه ی نیروها و نتایج حاصل از حرکت اجسام در هوا دانست. برای چندین دهه است که خودروها با دیدگاه آیرودینامیکی طراحی می شوند و خودروسازان با به کارگیری نوآوری های متعدد، حرکت خودرو از میان این دیوار هوایی را آسان تر کرده اند؛ به خصوص در طراحی هایی که جریان هوا از قسمت های مختلف خودرو عبوری می کند، مقاومت هوا در شتاب گیری وسیله کمتر می شود که درنتیجه مصرف سوخت نیز بهبود می یابد، زیرا موتور در شرایط عملکردی مناسب تری فعالیت می کند و دیگر نیازی نیست تا با حداکثر توان به تولید نیرو لازم برای حرکت خودرو بپردازد.

اولین خودروها با طراحی آیرودینامیک

از همان دهه های آغازین ظهور صنعت خودرو، علم آیرودینامیک و کاربرد آن در کانون توجه طراحان خودرو بوده است. از نخستین خودروهایی که با نگاهی به این علم ساخته شده اند می توان به خودروی آلمانی رامبلر تروپفن واگن در سال 1921 میلادی، خودروی آمریکایی کرایسلر ایرفلو در سال 1934 و همچنین خودرویی از جمهوری چک به نام تاترا 77 اشاره داشت، که البته مورد مذکور نیز در سال 1934 میلادی به بازارهای جهانی معرفی شد. ناگفته نماند که ضریب پسای 0.212 بدنه در خودرو تاترا 77 حتی در دنیای نوین خودرو هم رقمی قابل تأمل است.

آیرودینامیک خودرو

بررسی و درک بهتر آیرودینامیک خودرو، نیازمند دانستن برخی پارامترها و اصطلاحات آیرودینامیکی است که در ادامه، به تعریف برخی از مهم ترین و رایج ترین آن ها پرداخته ایم:

ضریب درگ-پسا یا مقاومت (Drag Force)

ضریب درگ یا پسا، همان طور که از اسم آن نیز مشخص است و به صورت عدد نمایش داده می شود، نشان دهنده میزان مقاومت یک شی ء در برابر حرکت درون یک جریان سیال است. خودرو های در حال حرکت، با جریان سیالی از هوا مواجه هستند که درواقع، همان نیروی مقاومت هوا یا درگ است که اندازه گیری آن در بخش طراحی و ساخت خودرو، اهمیت بسیار زیادی دارد. یکی از اهداف مهم طراحان خودرو فارغ از بحث زیبایی شناسی، اعمال ترفندهایی در جهت کاهش اثرات این نیرو است.

Drag Force

ضریب درگ، بر فاکتور های مهمی در خودرو نظیر پایداری خودرو، حداکثر سرعت و حتی میزان مصرف سوخت تأثیرگذار است؛ ازاین رو، طراحی خودرو ها باید به گونه ای باشد که دارای کمترین ضریب درگ باشند تا عملکرد بهتری از خود نشان دهند. ضریب درگ پایین تر، نشان از قدرت بیشتر خودرو در شکافتن هوای پیش رو و شتاب گیری بهتر دارد. محاسبه این ضریب، از طریق تست خودرو در تونل باد انجام می شود و با استفاده از فرمول های پیچیده ریاضی و بر اساس میزان سرعت و غلظت هوا و سطح مقطع خودرو و عواملی این چنینی محاسبه می شود.

دوان فورس (Downforce)

Downforce

دوان فورس، نیرویی است که به دلیل نیروی گرانش زمین و جریان هوا به سمت زمین وارد شده و موجب چسبندگی بیشتر خودرو بر روی سطح جاده می شود. در حالت کلی، اگرچه افزایش وزن خودرو سبب افزایش دوان فورس می شود، اما به دلیل کاهش فرمان پذیری و در صورت عدم بهره مندی از پیشرانه ای قوی، مانعی جدی در برابر چالاکی خودرو محسوب می شود. بر این اساس، طراحی خودرو باید به گونه ای صورت گیرد که با هدایت بخشی از جریان هوا به سمت زمین، وزنی مجازی برای خودرو فراهم شود که اصطلاحاً، دوان فورس نامیده می شود.

افزایش دوان فورس، موجب چسبندگی بیشتر خودرو بر سطح زمین می شود و به راننده این امکان را می دهد که با سرعت بیشتری به خصوص در پیچ ها حرکت کند. کم بودن یا زیادبودن دوان فورس، موجب ازدست دادن چسبندگی چرخ های عقب یا جلوی خودرو و درنتیجه، منجر به بیش فرمانی یا کم فرمانی می شود. به عنوان مثال، در خودروهای فرمول یک، خودروها اغلب دوان فورسی در حدود 5 برابر وزن خودشان تولید می کنند.

اسلیپ استریم- خلأ بخش پشتی Slipstream

Slipstream

«اسلیپ استریم» و «درتی ایر»، دو مورد از اصطلاحات آیرودینامیک خودرو هستند که در مسابقات فرمول یک زیاد شنیده می شوند. این دو اصطلاح، از لحاظ ماهیتی بسیار به هم شبیه هستند؛ اما تنها نکته مهمی که آن ها را از هم متمایز می کند، محل رخ دادن آن ها است. زمانی که یک خودرو در مسیر مستقیم در پشت سر خودروی دیگر قرار می گیرد، پدیده اسلیپ استریم رخ می دهد.

جک چیلورز Jack Chilvers، متخصص آیرودینامیک در فرمول 1، اسلیپ استریم را این طور توضیح می دهد: خودروی در حال حرکت، با ایجاد دانفورس، جریان هوایی کم فشار را در پشت سر خود برجای می گذارد که برای خودرویی که از پشت به آن نزدیک شود، کار غلبه بر مقاومت جریان هوا را آسان تر می کند.

به زبان ساده تر، با استفاده از این تکنیک، خودرویی عقبی درصورتی که به اندازه کافی به خودرویی که در تعقیبش است، نزدیک شود و در این منطقه کم فشار قرار بگیرد، کار غلبه بر مقاومت هوا را برای خود آسان تر می کند و با استفاده از مزیت نسبی سرعت، موقعیت سبقت گیری خود را بهبود می بخشد؛ بنابراین، هنگامی که در شرایط محدودی نیستید، استفاده از slipstreaming می تواند به نفع شما باشد. اسلیپ استریم، تنها برای خودروی عقبی منفعت ندارد و نیروی مکش فضای خلأ در قسمت عقب خودروی جلویی نیز به دلیل قرارگیری شی ء در این ناحیه، از بین می رود و موجب افزایش سرعت آن می شود؛ اگرچه که این افزایش سرعت به نسبت خودروی عقبی، ناچیز است.

هوای آشفته (Dirty Air)

Dirty Air

هوای آشفته، تا حدودی همان اسلیپ استریم است؛ اما در شرایط مکانی نامناسب؛ درواقع، آشفتگی هوا اغلب در گوشه ها و سرپیچ ها رخ می دهد. وقتی هوا از روی سطح اتومبیل های فرمول 1 عبور می کند، هوای کم فشار و اصطلاحاً کثیف را در پشت سر خود بر جای می گذارد.

این اختلال در جریان هوا، عملکرد آیرودینامیکی خودروی عقبی را کاهش می دهد. یکی از چیز هایی که موجب آزار راننده می شود، اختلال در تغییر احساس خودرو است. ازدست دادن تعادل هوا و تغییر رفتار خودرو، باعث افت قابل توجهی در عملکرد و کارایی آن می شود؛ بنابراین، هنگامی که ماشین شروع به ازدست دادن تعادل هوایی می کند، راننده مجبور است با کاهش سرعت از خودرو جلویی فاصله بگیرد و شانس سبقت گیری را از دست بدهد.

علی رغم تصور عمومی که از دست دادن عملکرد آیرودینامیکی بزرگ ترین آسیب «هوای کثیف» است، مسئله اصلی خنک کاری است که اغلب می تواند دردسری بیشتری برای خودرو عقبی ایجاد کند. چیلورز در خصوص این معضل این طور توضیح می دهد که: زمانی که رانندگان در تعقیب خودرویی هستند، فشار مضاعفی به خودرو خود وارد می کنند که موجب تولید حرارت بیشتری در اجزایی مانند موتور و ترمزها می شود. دریافت جریان هوای کم فشار، روی همه سیستم های خنک کننده نیز تأثیر می گذارد. این بدان معنی است که رادیاتورها نمی توانند به اندازه کافی کار کنند، جریان هوای خنک کننده برای مجاری ترمز نیز کافی نیست و درنتیجه باعث گرم شدن بیش ازحد همه سیستم ها می شود. به همین دلیل است که رانندگان برای مدیریت این سیستم ها نیز مجبور به عقب نشینی می شوند.

ازاین رو در رقابت های فرمول یک یا F1 تلاش زیادی شده است تا با تصویب یک قانون انقلابی که از سال 2022 لازم الاجرا می شود، از این پدیده تا حد زیادی جلوگیری کند. این قوانین ایرودینامیکی جدید علاوه بر کاهش ایجاد جریان هوای کثیف؛ این هدف را دنبال می کند که هوای متلاطم به داخل مکش شود و از قسمت بالایی خودرو به بالا پرتاب شود تا از بالای سر خودرو عقبی عبور کند. در چنین حالتی، امکان تعقیب کردن خودرو ها توسط یکدیگر در فاصله های کم و سبقت بر سرپیچ ها میسر می شود.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
ترافیک چهره‌های سیاسی کشور در مراسم دامادیِ پسر علی لاریجانی؛ از قدردانی داماد از فرزند رهبر معظم انقلاب به خاطر حضور در مراسم تا چهره شاد علی مطهری به عنوان دایی داماد+عکس (237 نظر) امیر نوری و حاشیه‌های پستش راجع به مهاجرتش به اسرائیل: من از رژیم‌صهیونیستی پیشنهاد دریافت کردم اطلاعات زیادی دارم؛ ما رفتیم بای بای+عکس (207 نظر) ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: فحش‌هایی در اینستاگرام به من می‌دهند که برای آنها خیلی گریه کردم من فرح دیبا نیستم با سیاست هم کاری ندارم (130 نظر) اقدام قابل تقدیر بازیکن تیم ملی؛ مهدی طارمی هزینه تحصیل دختر دانش آموزی که مدیر از مادرش درخواستی غیرمنتظره کرده بود را برعهده گرفت (119 نظر) خداداد عزیزی: 17 سالم بود آرزو داشتم چلوکباب بخورم؛ واقعا تو یخچالمون هیچی پیدا نمیشد؛ مادرم بخاطر بی پولی فوت کرد / مصاحبه تکان دهنده خداداد+ ویدئو (118 نظر) رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی رقص زنان در برابر مردان در مجالس عروسی روستایی (115 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز یک میوه فروش بامرام شیرازی حماسه آفرید/ به ایشون باید گفت فرشته زمینی+عکس (113 نظر) خلاقیت خنده دار مادر شیرازی برای طراحی پرچم ایران روی قرمه سبزی حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس! (87 نظر) نصرالله رادش: سیگار می‌کشم تا زشتی‌هایم دیده شود! دوست دارم همه بدانند علاوه بر قیافه ام من این زشتی ها را دارم! +فیلم (77 نظر) سحر زکریا: مهران مدیری به جای پول به من چند تا قابلمه داد! مدیری کسی بود که اگر ما سر کار موسیقی گوش می‌دادیم می‌ترسیدیم بیاید و مسخره‌مان کند (66 نظر) آخرین جشن تولد ساده آیت الله هاشمی رفسنجانی با حضور همسرشان در طبقه دوم خانه/ مبلمان راحتی بدون زرق و برق، کیک شکلاتی و زیر میزی هنری زیبا+عکس (64 نظر) محمدرضا گلزار: می‌دانم خواننده خوبی نیستم؛ به فرض که صدایم خوب نیست چرا اینقدر دغدغه فکریتان شده است؟! (63 نظر) نگاهی به چیدمان شیک و مدرن آشپزخانه سیاه و سفید خانه شاهرخ استخری + ویدئو (45 نظر) علی دایی: اگر مطالباتم را از فدراسیون بگیرم برای اینکه ثابت کنم به این پول نظری ندارم یک یتیم‌خانه می‌سازم؛ زمانی که دانشجو بودم کارگری می‌کردم+عکس (42 نظر) الهام حمیدی: 2 تا بچه‌هام چون پشت سر هم به دنیا اومدن، کم‌کار شدم؛ همسرم مشوق منه و خیلی دوست داره من کار کنم+ویدیو (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز یکشنبه 13 آبان 1403
فال روزانه امروز یکشنبه 13 آبان ماه 1403
صفر تا صد خامه‌ کشی کیک اسفنجی در منزل + با این ترفند سه سوته خامه کشی حرفه ای کن
ایده های حرفه ای و آسان برای چیدمان کمد دیواری رختخواب/نو عروس ها دیگه نگران چیدمان جهازتون نباشین
8 راه کار موثر برای اینکه بعد از جدایی حس بهتری داشته باشید / بپذیرید که همه چیز بین شما تمام شده است!
ترفند تضمینی جلوگیری از سفت و لیز شدن خورشت بامیه + رمز و راز لذیذی این خورشت مقوی
ماجرای صید یک ماهی عجیب الخلقه و ترسناک در بندر انزلی
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 13 آبان ماه 1403
فال ابجد روزانه یکشنبه 13 آبان 1403
مقایسه میزان دارایی هریس و دونالد ترامپ / ترامپ چقدر ثروت دارد؟
فال حافظ با تفسیر روز یکشنبه 13 آبان 1403 + فیلم
5 روغن طبیعی برای درمان شکستگی ناخن در خانه / روش‌های استفاده از روغن برای تقویت ناخن
خانه‌داری یک کدبانو؛ طرز تهیه لواشک خرمالوی خوشمزه و ملس به 3 روش؛ جلوی آفتاب، روی بخاری و داخل فر+ فوت و فن ریز برای نتیجه عالی
فال انبیاء روزانه یکشنبه 13 آبان 1403
نتایج باورکردنی کرکس فضایی و برخورد 2 کهکشان با تلسکوپ "هابل" و "جیمز وب"
منتخب روز   
پسر 17ساله بدون گواهینامه، جان خود و 4 دوست نوجوانش را در تصادف گرفت صحنه های آخرالزمانی سیل مرگبار در والنسیای اسپانیا با 205 کشته در حال حرکت به سوی کاتالونیا + ویدئو / عکس جزئیات پرونده دختر سارق که هدف او آزادی برادرش از زندان بود / اخاذی به قیمت یک عمر در زندان ماندن با سوادترین روستای ایران کجاست؟ شیائومی 15 معرفی شد/اولین گوشی جهان با اسنپدراگون 8 الیت خانه نورانی معتمدی اصفهان با درهای چوبی ،شیشه های رنگارنگ و دکوراسیون اصیل ایرانی چشمانتان را جلا میدهد جزئیات قتل فجیع مادر و خواهرناتنی توسط دختر تهرانی و نامزدش / جنایتی که در تجریش رخ داد! انتخاب جنین های باهوش تر ممکن میشود! حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / جنگ واقعی بین عقرب زهری و تارانتولا پیشنهاد وسوسه‌انگیز دختر جوان، پسر دکوراتیو را راهی زندان کرد پایان گروگانگیری 4 روزه در نقطه صفر مرزی /گروگان 4 روز در اتاقک کامیون زندانی بود سکانس عاشقانه عاشق شدن قباد سر سفره عقد و بی قراری های فرهاد/ بی من چه شیرین می روی من دوستت دارم هنوز + فیلم